Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Αρχηγοί και κόμματα σε νευρική κρίση

Η 20η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών παρά τις πιέσεις Μεϊμαράκη - Λαφαζάνη - Θεοδωράκη - Γεννηματά προς τον ΠτΔ για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που θα καθυστερούσε τη διάλυση της Βουλής και έτσι θα μετέθετε κατά μία εβδομάδα τις κάλπες.

Εφόσον ριφθεί οριστικά αυτός ο κύβος, της ημερομηνίας των εκλογών, συντονισμένη πίεση θα ασκηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση κάποιου είδους ντιμπέιτ, ενώ στη συνέχεια θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, εάν «βολεύουν», για παράδειγμα αν...
δείχνουν απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διάσπασης και της εσωκομματικής κρίσης που αποσυσπειρώνει.

Οι αρχηγοί της ΝΔ, της Λαϊκής Ενότητας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ θα πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, αφού ήδη καταγγέλλουν όλοι μαζί και καθένας χωριστά ότι οι εκλογές -εξπρές γίνονται για να μην προλάβουν οι πολίτες να πληρώσουν τα «χαράτσια» (αν και ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται τέλος Αυγούστου).

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαφοροποιείται λόγω της ατζέντας της δραχμής, ενώ οι άλλοι που υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές στην προσέγγισή τους: Αποδοκιμάζουν την πραγματοποίηση εκλογών (παρόλο που έγιναν αναπόφευκτες μετά τις μαζικές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) και επικρίνουν το παράδειγμα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γενικά, χωρίς πολλά περισσότερα: Για παράδειγμα, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεν απαντούν αν προτιμούν για πρωθυπουργό τον Ευ. Μεϊμαράκη αντί του Αλέξη Τσίπρα  και η ΝΔ δεν εξηγεί αν ελπίζει στην αναβίωση της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή σε κάτι άλλο.

Συνέχεια αναταράξεων

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ οι εσωκομματικές πληγές θα είναι ανοιχτές και θα αιμορραγούν. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρονται σε επιφυλάξεις των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σακελλαρίδη - ο ίδιος πάντως διέψευσε χθες αργά το βράδυ ένα τέτοιο ενδεχόμενο -  (μέλη της Κίνησης των 53+) που, όμως, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Αλέξης Τσίπρα, με τον οποίο τους συνδέει σχέση εμπιστοσύνης. Υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο επικεφαλής του ΣΟΕ και κεντρικός διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος δεν αποκλείεται να συνεχίσει στην ίδια θέση και μετά τις εκλογές γιατί έχει την αποδοχή των εταίρων και γνωρίζει καλά τον κώδικά τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα ρεύμα απογοήτευσης και αποστασιοποίησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συνδέεται με μετακινήσεις προς την «Λαϊκή Ενότητα». Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως τα πράγματα είναι απλά, θα σχηματίσει μια πολιτική κίνηση (με την Ρ. Μακρή, την Α. Κυρίτση, ίσως και τον Β. Διαμαντόπουλο) και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τη συνεργασία της με την «Λαϊκή Ενότητα» του Π. Λαφαζάνη.

Απόφαση του επιτελείου Τσίπρα είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο εμφύλιος στην Αριστερά, με τηλε - συγκρούσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας. «Ο εμφύλιος θέλει δύο πλευρές» λένε χαρακτηριστικά καλώντας τους πρώην συντρόφους τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Το ρητό «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος» επικαλέστηκε ο Α. Φλαμπουράρης για να σχολιάσει όσα λέει ο Γ. Βαρουφάκης εναντίον του Αλέξη Τσίπρα μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ.

Οι συνεργασίες

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης απέκλεισε χθες βράδυ το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών (ΣΚΑΙ) είτε ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει αυτοδυναμία είτε όχι. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν δεσμεύτηκε για τις δυνητικές κυβερνητικές συνεργασίες, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί ο νέος πολιτικός χάρτης για να κριθεί αυτό το θέμα.

Εξέφρασε την επιθυμία του για την επανάληψη της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτήρισε επιτυχημένη. «Δεν θα συνεργαστούμε με δυνάμεις που κινούνται στον νεοφιλελεύθερο χώρο» ξεκαθάρισε χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται μόνο στη Νέα Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με «συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος» ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «φθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Το παράλληλο πρόγραμμα

Από την επόμενη εβδομάδα και αφού κλείσει το θέμα των ψηφοδελτίων ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει περιοδείες σε ολόκληρη την επικράτεια. Η καμπάνια θα είναι εκ των πραγμάτων προσωποπαγής και το κεντρικό μήνυμα της ηγεσίας θα είναι ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί τη δικαιότερη εφαρμογή της συμφωνίας με τους πιστωτές και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά την απομείωση του χρέους.

Ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα ισοδύναμα μέτρα με τα οποία μπορούν να αμβλυνθούν κάποιες προβλέψεις του νέου προγράμματος. Σκοπός είναι η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των ασθενέστερων και όσων πρόκειται να πληγούν από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές (όπως οι αγρότες). Επίσης, θα αναληφθούν δεσμεύσεις για την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χρηματοδότηση από τις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει βγει μπροστά για να πάρει πάνω του την προεκλογική προσπάθεια. Αυτό θα συμβεί μετά την επίσημη προκήρυξη εκλογών και αφού αρθούν όλες οι εσωκομματικές εκκρεμότητες και συμπληρωθούν οι λίστες.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: