Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αυγουστιάτικος προεκλογικός πυρετός

Όλα δείχνουν εκλογές: Από την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη στο Μαξίμου μέχρι την σφοδρή σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα που καταγγέλθηκε ανοιχτά από την κυβερνητική εκπρόσωπο ότι ανατρέπει την κυβέρνηση.


Και από την ατζέντα «νόμος και τάξη» που προωθεί η ΝΔ με σημείο αιχμής το μεταναστευτικό μέχρι τη σιωπή όλων των κομμάτων για τη διακοπή των εργασιών στις Σκουριές.

Η υπογραφή του νέου...
τριετούς ελληνικού προγράμματος (δάνειο 86 δισ ευρώ) και η εκταμίευση δόσης 23 δισ. ευρώ ανοίγουν το δρόμο για την προκήρυξη εκλογών που μπορεί να γίνουν, πιθανότατα, στις 20 Σεπτεμβρίου και αυτή τη στιγμή φαίνονται μη αναστρέψιμη επιλογή.

Αλλωστε, το γεγονός ότι οι πιστωτές ενέκριναν -σε πρώτη φάση- μόνο 500 εκ για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου, παρόλο που είναι μεγάλη ανάγκη να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία που ασφυκτικά, συνδέεται με την αναμονή εκλογών και την επιλογή τους να μη χρηματοδοτήσουν εμμέσως την προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης.

Εξάλλου, το κεντρικό συμπέρασμα από τη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής που ενέκρινε το ελληνικό «πακέτο» είναι η κοινή διαβεβαίωση Μέρκελ-Σόιμπλε ότι χρηματοδότηση θα γίνεται μόνο εφόσον υλοποιούνται μέτρα και μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, με αυστηρή εποπτεία και διαρκή έλεγχο. Ηδη, η στάση της γερμανικής κοινοπραξίας για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων έχει τη λογική του «γερμανικού νούμερου», κάτι που απέρριψε η κυβέρνηση και μάλιστα θυμωμένα.

Επώδυνη διάσπαση

Οι σχέσεις με τους εταίρους δίνουν τροφή στην εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλπάζει προς τη διάσπαση. Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Αριστερής Πλατφόρμας χθες το απόγευμα έδειξε ότι η σύγκρουση θα είναι σφοδρή και ο χωρισμός επώδυνος.

Ευρωπαϊκός εναντίον δραχμικού ΣΥΡΙΖΑ κατά τη μία εκδοχή, μνημονιακοί εναντίον αντιμνημονιακών κατά την άλλη. Η πλευρά Λαφαζάνη κατηγορεί την κυβέρνηση για μνημονιακή κατρακύλα και αναζήτηση άλλοθι στο εσωκομματικό ρήγμα προκειμένου να στηθούν κάλπες-εξπρές.

Η άλλη πλευρά κατηγορεί τους διαφωνούντες ότι συμπλέουν με τον Β. Σόιμπλε υπέρ της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, ανατρέπουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς και δεν απαντούν πώς θα αποφύγουν το μνημόνιο με δραχμή σε περίπτωση συμφωνημένης με τους εταίρους επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αλλά και την άγρια φτώχεια για το λαό σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας.

Στο δρόμο προς τις κάλπες, η σύγκρουση θα κλιμακώνεται και αναμένεται να επισκιάσει αυτή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα κινηθεί σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στο οικονομικό.

Κόμματα σε αναμονή

Τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται ήδη σε πλήρη προεκλογική εγρήγορση:

-Το νέο κόμμα που θα γεννηθεί μέσα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνεται. Αρχηγός θα είναι ο Π. Λαφαζάνης, βέβαιη θεωρείται η σύμπλευση με τον Αλ. Αλαβάνο και η πιθανή η συνεργασία με την ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αξιόπιστες μετρήσεις που να αποτυπώνουν τη δυνητική δυναμική του δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά κανείς δεν αμφισβητεί τη δυνατότητα εκπροσώπησης στη Βουλή.

-Στη ΝΔ ζητήθηκαν από τους τομεάρχες σημειώματα με προγραμματικές θέσεις, ενώ τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας ανεβαίνουν στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθεί να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα των “νοικοκυραίων” ψηφοφόρων της. Ο Ευ. Μεϊμαράκης δέχεται ήδη εισηγήσεις για το περιεχόμενο της καμπάνιας, παρόλο που ο ίδιος είναι σαφές ότι δεν θέλει εκλογές τώρα και θα το δηλώνει εμφατικά μέχρι το τέλος.

-Στο Ποτάμι γίνεται συζήτηση για την ανανέωση των ψηφοδελτίων που θεωρείται δεδομένη για να σηματοδοτηθεί η προσπάθεια διεύρυνσης αλλά και για να ενισχυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα.

-Στο ΠΑΣΟΚ το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Με τον πρώτο υπάρχει παγωμάρα, με τον δεύτερο εκκρεμεί μια συνάντηση που, το πιθανότερο, δεν θα καταλήξει σε πρόσκληση για την επιστροφή του.

-Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου που θεωρείται ότι θα έχει πολιτικό κόστος δεδομένου ότι η εκλογική τους βάση είναι αλλιώς «εκπαιδευμένη».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: