Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ζωή κατά Τσίπρα και Παυλόπουλου

H Zωή Κωνσταντοπούλου με τον Προκόπη ΠαυλόπουλοΕνστάσεις για την επίδοση της διερευνητικής εντολής στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρεται να διατυπώνει η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ...
πρόεδρος της Βουλής σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει πως δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά από τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις και επομένως, επικαλείται το άρθρο 37 του Συντάγματος και υποστηρίζει ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Η αντίδραση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Αναφορικά με όσα ακούγονται σχετικά με την τήρηση του Συντάγματος στη διαδικασία διερευνητικών εντολών, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημείωσαν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

«Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα»

Κατά τη συνάντησή της με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη η Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε εκ νέου κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για επιλογές που δεν ήταν θεσμικά και συνταγματικά ενδεδειγμένες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.

Επίσης χαρακτήρισε δυσάρεστο γεγονός ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα με ιδιάζουσα και αστισυνταγματική σπουδή τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών», όπως και το ότι δεν επικοινώνησε μαζί της πριν τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ (και ενώ, όπως είπε, τον είχε αναζητήσει).

Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διασφαλίσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και τη λαϊκή κυριαρχία, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «Αποτελεί θεσμικό ολίσθημα ότι όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής, σήμερα στις 11:30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, αφού επικαλείται τα άρθρα 37 παρ. 4 και 38 παρ. 1 του Συντάγματος, υπογραμμίζει: «Χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή, σχετικά με την παραίτηση της κυβέρνησης, και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή, που για άλλη μία φορά δοκιμάζει τη συνταγματική νομιμότητα».

Νέα απάντηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Άμεση, πάντως, ήταν και η αντίδραση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, κύκλοι της οποίας επισημαίνουν ότι «Ύστερα από τη νέα παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, όπως ήδη διευκρινίσθηκε, ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες”.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν με έμφαση «Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ.Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: