Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Διαζύγιο με αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης βρίσκονται όλες οι «αντιμαχόμενες» πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, η επισημοποίηση του διαζυγίου με την πλευρά Λαφαζάνη συνεχίστηκε με έντονη αντιπαράθεση, ενώ, στην «εξίσωση» μπήκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό.

Τα... όργανα, βέβαια, είχαν αρχίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, ωστόσο, η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και η έναρξη της πορείας προς τις πρόωρες εκλογές έφεραν την Αριστερή Πλατφόρμα/Λαϊκή Ενότητα σε ανοιχτή σύγκρουση με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου.

Πρεμιέρα και βαριές εκφράσεις


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας την νέα πολιτική κίνηση, Λαϊκή Ενότητα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ «λοβοτομημένο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βιάζεται να κάνει εκλογές για «να αποφύγει να αισθανθεί ο πολίτης τις βαρύτατες συνέπειες του νέου Μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση».

Μίλησε για προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου του λαού ασκώντας κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, προειδοποίησε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα είναι έτοιμη για τις εκλογές, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι η «Λαϊκή Ενότητα» θα αναδειχθεί σε πολύ μεγάλη και καθοριστική δύναμη για τις εξελίξεις.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν ανετράπη, αλλά παραιτήθηκε, ενώ, επισήμανε ότι «Φοβήθηκε να πάει και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το να αναζητά ανατροπείς δείχνει φόβο και αμηχανία. Η κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί  γιατί συνωμολόγησε Μνημόνια και δεν τα δέχεται ο ελληνικός λαός».

Σφοδρά πυρά από το Μαξίμου

Νωρίτερα, προτού ο κ. Λαφαζάνης παρουσιάσει την «Λαϊκή Ενότητα», πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν δηκτικά τη νέα πολιτική κίνηση ως «Αποτύπωση της επιλογής που είχαν κάνει να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».

Μετά τη συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, το Μαξίμου επανήλθε σημειώνοντας ότι «Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι οπαδοί της δραχμής, αφού διέσπασαν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στράφηκαν κατά της κυβέρνησης της Αριστεράς, έκαναν πράξη την από εδώ και καιρό απόφαση τους να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κριθούν από τον ελληνικό λαό.

Απαντώντας η Λαϊκή Ενότητα υπογράμμισε ότι το Μαξίμου υιοθετεί τις «πιο σκληρές λογικές αντιπαράθεσης που ταιριάζουν στις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου», συνιστώντας «ψυχραιμία!».

Η έκρηξη της Ζωής

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ωστόσο, άσκησε και η Πρόεδρος της Βουλής, εμφανώς ενοχλημένη από τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Τόσο κατά τη συνάντηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και μέσω ανακοίνωσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση. Επίσης χαρακτήρισε δυσάρεστο γεγονός ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών», όπως και το ότι δεν επικοινώνησε μαζί της πριν τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ (και ενώ, όπως είπε, τον είχε αναζητήσει).

Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διασφαλίσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και τη λαϊκή κυριαρχία, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου.

«Παρωδία»...

Οι δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής προκάλεσαν τόσο την αντίδραση της Προεδρίας της Δημοκρατίας όσο και της κυβέρνησης με την Όλγα Γεροβασίλη να χαρακτηρίζει τη συνάντηση Κωνσταντοπούλου-Μεϊμαράκη «παρωδία».

«Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δικαίωμα υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να γελοιοποιεί τους θεσμούς. Αποτελεί περιφρόνηση για τη Δημοκρατία το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, η παρωδία της συνάντησης του με την απελθούσα πρόεδρο της Βουλής. Η πρόεδρος της Βουλής «σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του πρωθυπουργού και κατά της δημοκρατικής τάξης» σημειώνει χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επανήλθε το απόγευμα της Παρασκευής, με αφορμή το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου. Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Βουλής άσκησε σφοδρή κριτική στην «άρτι παραιτηθείσα κυβέρνηση των τεσσάρων κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων», όπως τη χαρακτήρισε.

Τσίπρας: Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους και όχι να επιλέγεις την απόδραση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο  ΣYPIZA έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει, καθώς και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, απαλλαγμένης από συντηρητικά κατάλοιπα ή αυταπάτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, ακόμη, ότι «Η Αριστερά δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να επιλέγει τον χρόνο ή τις συνθήκες που θα δώσει τις μάχες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν  είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη συγκρότηση 3 επιτροπών: εκλογικού προγράμματος, κατάρτισης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση της ΠΓ τη Δευτέρα, καθώς και σύγκληση της  ΚΕ τις επόμενες μέρες.

Συνεδρίαση με απουσίες και παραιτήσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής υπό τον Αλέξη Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απουσίαζε η Αριστερή Πλατφόρμα.

Μάλιστα, τα μέλη της Π.Γ. που πρόσκεινται στην πλευρά Λαφαζάνη (Λεουτσάκος, Παπαδογιάννη, Νταβανέλος) υπέβαλαν και επισήμως τις παραιτήσεις τους.

«Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος της Αριστεράς και των κινημάτων που χρόνια  αντιπαλεύει τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες  πολιτικές, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, κρατώντας ζωντανές τις αριστερές και ριζοσπαστικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θα διεκδικήσουν την πολιτική και κινηματική εκπροσώπηση του ΟΧΙ, μέσα από την συγκρότηση ενός πλατιού, ενωτικού, λαϊκού και ριζοσπαστικού Μετώπου που θα παλέψει για την ανατροπή των μνημονίων. Με στόχο να ανασάνουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα που έχουν εξαθλιωθεί από τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές» αναφέρουν στην επιστολή παραίτησής τους.

Και νέος «πόλος» από την ΚΟΕ

Την ίδια ώρα οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρος, οι οποίοι ανήκουν στην ΚΟΕ, επισημαίνουν σε δήλωσή τους ότι δεν θα συμμετάσχουν στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι τρεις βουλευτές της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας τονίζουν ότι «με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, το βάθεμα του "καθεστώτος αποικίας χρέους" της χώρας, και την κατάργηση-μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει ένας κύκλος. Η κυβέρνηση και το Μαξίμου γκρέμισαν τις προσδοκίες για μια άλλη πορεία της χώρας».

«Είναι προφανές από τη στάση μας, ότι δεν στηρίζουμε ούτε τα μνημόνια, ούτε τη συνέχιση των μνημονιακών λογικών που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν οι βουλευτές και σημειώνουν ότι «η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών, με τις ευλογίες των δανειστών - εκβιαστών, βασικό στόχο έχουν την εμπέδωση του μνημονιακού καθεστώτος και τη διάσωση, αναπαραγωγή και αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού που θα το υπηρετήσει».

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: