Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Τσίπρας χωρίς... ΣΥΡΙΖΑ;

Η εξίσωση είναι πολύπλοκη: Από τη μια οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών για την «Λαϊκή Ενότητα», από την άλλη η άγρια σύγκρουση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, παράλληλα με τη δημόσια κριτική που ασκεί ο Γ. Βαρουφάκης και με φόντο την αποστασιοποίηση συντρόφων που δεν αντέχουν τη διάσπαση.


Η...
παραίτηση του γραμματέα της ΚΕ Τάσου Κορωνάκη δημιούργησε βαρύ κλίμα στην Κουμουνδούρου ακριβώς επειδή αθροίζεται με τη δήλωση της Ηρώς Διώτη ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια, όπως μια μέρα πριν είχε ανακοινώσει ο βουλευτής Λασιθίου Κ. Δερμιτζάκης, ενώ επιφυλάξεις φαίνεται πως έχουν και οι υπουργοί Θ. Δρίτσας και Τ. Χριστοδουλοπούλου. (Ωστόσο, ο Θεοδωρής Δρίτσας μιλώντας χθες στην Εφημερίδα των Συντακτών δήλωσε: «ούτε τέτοια απόφαση έχω πάρει, ούτε έχω ανακοινώσει κάτι τέτοιο, ούτε έχω κάνει καμία τέτοιου είδους διαρροή» και τόνισε ότι «στο πνεύμα της αναγκαίας συζήτησης και του προβληματισμού που πρέπει να υπάρξει έχω εκφράσει και εγώ τις δικές μου σκέψεις»)

Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι Κορωνάκης, Διώτη, Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου είναι μέλη της «Κίνησης των 53» η οποία βρισκόταν κοντά στην ηγεσία ασκώντας κριτική κατά περίπτωση και τώρα, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, φαίνεται ότι εξελίσσεται σε νέο πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, εκφράζεται έντονη απογοήτευση από την κομματική βάση για τη διάσπαση, για όσα προηγήθηκαν και όσα ακολουθούν, και, παρόλο που δεν αμφισβητείται ο Α. Τσίπρας, διαμορφώνεται μια κατάσταση κατά την οποία ο ίδιος γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής της προεκλογικής προσπάθειας. Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να ακολουθήσει σε μια μάχη για γερό στομάχι, όπως είναι η προεκλογική.

Το δίλημμα

Μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες είναι τέσσερα:

Σωστό ή λάθος ότι έγινε τόσο σκληρή και τόσο πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές;

Έπρεπε ή όχι να γίνει τελικά συμφωνία στο νέο τριετές πρόγραμμα για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας;

Μπορούσε άλλος να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα με δεδομένους τους συσχετισμούς στην ευρωζώνη;

Ποιος μπορεί να καταφέρει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος στο τέλος του έτους;

Είναι προφανές από τη φύση των ερωτημάτων ότι η προσωπικότητα του πρωθυπουργού είναι το δυνατό χαρτί της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υψηλής του δημοτικότητας:

Αυτός που προσπάθησε όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός, αυτός που έδειξε εθνική υπευθυνότητα και έκανε τον αναγκαίο συμβιβασμό αγνοώντας το πολιτικό κόστος, αυτός που έφερε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γιατί διεκδίκησε μέχρι την τελευταία στιγμή με πάθος ό,τι ήταν δυνατό να κερδηθεί.

«Θα τα καταφέρουμε» είναι ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και το μήνυμα δείχνει τη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών ακριβώς επειδή πάλεψε στο όνομα του λαού και κανενός άλλου.

Ο ορίζοντας

Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές (ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές) είναι το 2019 και αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της καθαρή τετραετία. «Καθαρή λύση, καθαρή εντολή» είναι μια φράση που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε στην Πολιτική Γραμματεία ότι η εκλογική μάχη δεν πρέπει να μετατραπεί σε έναν εμφύλιο της Αριστεράς. Αυτό, όμως, δύσκολα αποφεύγεται με βάση όσα έχουν ήδη συμβεί.

Τα επόμενα βήματα είναι η επεξεργασία ενός επικαιροποιημένου προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψιν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους πιστωτές, οι περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και η προσπάθεια διεύρυνσης του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπερβεί τα όρια του κομματικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία ότι στόχος εκλογικός είναι η καθαρή εντολή τετραετίας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις «συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος», μια έκφραση που δεν είχε χρησιμοποιήσει ξανά μέχρι τώρα.

Οι λίστες

Γίνεται ακόμη συζήτηση για την κάλυψη των κενών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητείται μια φόρμουλα συνεννόησης με τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στο τρίτο μνημόνιο, θα είναι υποψήφιοι οι περισσότεροι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί (Κατρούγκαλος, Νικολούδης, Σπίρτζης, Μάρδας…), ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη (ακούγεται η Α’ Αθήνας λόγω αποχώρησης της Ζωής Κωνσταντοπούλου), της Μαρίας Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) και του Μάρκου Μπόλαρη.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: