Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

«Ανατρέπουν την κυβέρνηση της Αριστεράς»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συνομιλεί με τον Δημήτρη Στρατούλη στη Βουλή
Ξεκάθαρες απαντήσεις ζητά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, από την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι οποίες –όπως σημειώνει– «θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, με αφορμή τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.gr, σημειώνει πω...
ς ο πρώην υπουργός και η Αριστερή Πλατφόρμα «γνωστοποίησαν σήμερα ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής.

Στη συνέχεια η κ. Γεροβασίλη θέτει μία σειρά ερωτήσεων:

Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;
Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα.
Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων;
Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;
Η κ. Γεροβασίλη καταλήγει θυμίζοντας ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν. Ήθελε, επίσης τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής Πλατφόρμας...»

«Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης»

Στη συνέντευξή του στο Real.gr, ο Π. Λαφαζάνης άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τη δημιουργία φορέα «πολιτικής έκφρασης» όσων διαφωνούν με το μνημόνιο, τονίζοντας ότι οι βουλευτές της «Αριστερής Πλατφόρμας» δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Το ''ΟΧΙ'', το εκφράζει δυνατά η ''Αριστερή Πλατφόρμα'' ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο πρώην υπουργός. «Δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το ''πράσινο φως'' στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λαφαζάνης έδωσε μια πρώτη γεύση του νέου φορέα που βρίσκεται στα σκαριά: «Το ''ΟΧΙ'', το εκφράζει δυνατά η ''Αριστερή Πλατφόρμα'' ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκφράζουν επίσης σειρά από οργανώσεις και κινήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όπως το εκφράζουν και ευρύτερες συλλογικότητες και προσωπικότητες του προοδευτικού, πατριωτικού και δημοκρατικού χώρου. Με όλες αυτές τις δυνάμεις θέλουμε διάλογο και συνεργασία για να συνεχιστεί ο μεγάλος αγώνας του ΟΧΙ μέχρι το τέλος. Μέχρι την τελική νίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: