Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

«Πόλεμος» με χρονοκαθυστέρηση για την εξαγορά της EDS

Κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ
Με το «Μακεδονικό» να παραμένει ανοικτό και τη Συμφωνία των Πρεσπών να περνάει το κατώφλι του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επανέρχεται στο θέμα της εξαγοράς της EDS (με έδρα τα Σκόπια) από την ΔΕΗ επαναφέροντας ένα θέμα...
που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με την κυβέρνηση να δίνει (τότε) συγκεκριμένες απαντήσεις. 

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη και αφού είχε προηγηθεί σχετικό ρεπορτάζ (ΣΚΑΪ).

«Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση την κάλεσε «να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

«...Βουτιά στη ναφθαλίνη»
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

«Μετά τη διπλωματία του... καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη,  η Ν.Δ., με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη», σχολίασε αρχικά ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στην εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ τόνισε πως «είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια. Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας».

Ο υπουργός καταλήγει εκφράζοντας την απορία του «γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε, τώρα, το θέμα».

Ανησυχεί η Ν.Δ.
O Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή. Σχετικά με την εξαγορασθείσα εταιρεία EDS Σκοπίων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» για την «επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία».

Και ο κ. Σκρέκας επικαλείται δημοσιεύματα πως η EDS «ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017, η ΔΕΗ την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων».

«Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας»
Η απάντηση της ΔΕΗ με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ, ήταν άμεση και αναλυτική:

"1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων."

► Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ., Γιάννης Μανιάτης, σε ανάλογο ύφος με τις δηλώσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε στη Βουλή νέα ερώτηση, «προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης» για την εξαγορά. 

Το προφίλ της εταιρείας
Η EDS έχει ιδρυθεί το 2012 με έδρα τα Σκόπια και διαθέτει θυγατρικές στη Σερβία, τη Σλοβακία και το Κόσοβο. Είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας και διαθέτει άδειες εμπορίας ενέργειας σε Σερβία, Κόσοβο, Κροατία, Βουλγαρία και Ουγγαρία. Στην ΠΓΔΜ διαχειρίζεται ενεργειακό πακέτο 320 MW και συνεργάζεται με βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 40% των μονάδων της γειτονικής χώρας με προσωπικό άνω των 50 ατόμων.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: