Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Τα προσφυγόπουλα


Ήταν απεχθείς οι φωνές που ξεσηκώθηκαν προσπαθώντας να αποκλείσουν τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία. Φωνές ακροδεξιές, μεταμφιεσμένες σε “ανησυχούντες γονείς” και σε ...
“τοπικούς φορείς”, ακόμα και σε “συλλόγους εκπαιδευτικών”, όπως στην περίπτωση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ Λέσβου.

Αυτές οι ξενοφοβικές πρωτοβουλίες ενισχύονται κατά κόρον από τα συστημικά ΜΜΕ, που αναπαράγουν τις ανακοινώσεις τους και προβάλλουν τη ρητορική τους παρουσιάζοντάς τις σαν αγνή και άδολη κοινωνική ανησυχία. Δεν ψάχνουν ποτέ τι κρύβεται από πίσω και ποιος είναι ποιος, παρ' ότι στις τοπικές κοινωνίες όλοι γνωρίζονται. Η ξενοφοβία υπήρξε πάντοτε ένα αγαπημένο θέμα για τα κανάλια, γιατί “πουλάει” ιδιαίτερα στους συντηρητικούς τηλεθεατές. Στις μέρες μας πουλάει ακόμα περισσότερο. Γιατί η ξενοφοβία γύρω από το προσφυγικό είναι ένα περιφερειακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στο οποίο η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να μαζέψει αντικυβερνητικές ψήφους.

Απέναντι σε αυτές τις φωνές, η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της. Τα προσφυγόπουλα ξεκίνησαν κανονικά μαθήματα στα σχολεία. Φέτος είναι ακόμα περισσότερα σε αριθμό, σε ακόμα περισσότερα σχολεία. Οι συμμαθητές τους, οι δάσκαλοί τους, οι γονείς και οι τοπικές κοινωνίες τα έχουν υποδεχτεί με την αγάπη που τους αξίζει. Είναι μια τεράστια ηθική νίκη της κοινωνίας μας απέναντι στο ξενοφοβικό ντελίριο της ακροδεξιάς κακοψυχιάς.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα. Πράγματα για τα οποία η χώρα παλεύει, χωρίς τη στήριξη για την οποία έχει δεσμευτεί η Ε.Ε. Και με τη Ν.Δ. να υπονομεύει συστηματικά τις προσπάθειες.

Όμως, η ανθρωπιά εξακολουθεί να κερδίζει. Κι αυτό μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον αυτής της χώρας.


πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: