Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Παρέλαση ένστολων ακροδεξιών μαζί με μαθητές στο Ελληνικό;

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ζήτησε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, για να ερευνηθούν οι καταγγελίες πολιτών για...
συμμετοχή ένστολων ακροδεξιών στην παρέλαση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για την 28η Οκτωβρίου.
Η Μαρία Γιαννακάκη, σε ανακοίνωσή της, ζητά από την κ. Δημητρίου να ερευνήσει δημοσιεύματα σχετικά με τη συμμετοχή στην παρέλαση της ομάδας με την ονομασία «Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. - Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας».
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τον σάλο που προκλήθηκε, αλλά και τις οργισμένες ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων της περιοχής, καθώς η ομάδα «Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. - Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας» έχει ξεκάθαρα ακροδεξιά έως και... παραστρατιωτικά στοιχεία, ενώ έχει πρωτοστατήσει σε εκδηλώσεις μίσους, όπως οι ακραίες διαμαρτυρίες κατά της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό.
Για το πρωτοφανές περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη Δημοτική Συνεργασία αναφέροντας «η δημοτική αρχή στην επέτειο της σύγκρουσης του ελληνικού λαού με τον φασιστικό άξονα προτίμησε να αλιεύσει στα θολά νερά του εθνικιστικού χώρου. Ούτε μια αναφορά στην ηρωική ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, από τους διοργανωτές» σημειώνει η αντιπολιτευόμενη παράταξη διαπιστώνοντας με θλίψη πως «αντιθέτως ''βατράχια'' με στολές παραλλαγής επικεφαλής και των δύο παρελάσεων παρέλασαν με συνθήματα για τη Μακεδονία».
Σε αντίστοιχο κλίμα και η ανακοίνωση από το Κίνημα Αλλαγής Νότιας Αθήνας το οποίο επισημαίνει «Οι επίγονοι των μαυροχιτώνων και των ταγμάτων εφόδου, που παρατηρήθηκε να παίρνουν περίοπτη σειρά, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, σε παρέλαση του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, δεν είναι ευπρόσδεκτοι!» αναφέρει μεταξύ άλλων και απευθυνόμενο σε όσους «κυρίως σε θέσεις ευθύνης, δείχνουν έστω και μικρή ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, χαϊδεύοντας το αυγό του φιδιού που εκκολάπτεται, πρέπει να λάβουν μία ηχηρή απάντηση, ένα μεγάλο ΟΧΙ, από τον λαό της Νότιας Αθήνας!»
Παράλληλα, η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στα Νότια καταγγέλλει το δήμαρχο Ελληνικού  - Αργυρούπολης και κάνει λόγο για «συμμετοχή παραστρατιωτικών ομάδων στην μαθητική παρέλαση». 
Η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει «Είναι μεγάλη η πρόκληση για τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας, να καλούνται στην ίδια παρέλαση μαθητές των σχολείων της περιοχής, μαζί και ένα διαπολιτισμικό, με οργανώσεις που συνδέονται με ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις και δράσεις, φορώντας στρατιωτικά ρούχα των Ο.Υ.Κ. κάτω από τους ήχους του ''Μακεδονία ξακουστή...''» και προσθέτει «σε μια περίοδο που η δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία αντιτάσσεται στο ρατσιστικό δηλητήριο και τις επιθέσεις μίσους των φασιστών και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ο Γιάννης Κωνσταντάτος παίρνει θέση υπέρ τους, δίνοντας βήμα σε ομάδα που έκανε κατάληψη στο Βοτανικό ενάντια στην ανέγερση Τεμένους και ήταν υπεύθυνο για την περιφρούρηση των εθνικιστικών συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία».
Την ίδια στιγμή ένας εκ των δημάρχων της πόλης, ο Βασίλης Κρητικός, τους ευχαρίστησε δημόσια μέσω Facebook γράφοντας 

Αίσθηση, πάντως, έχει προκαλέσει και η απάντηση της παράταξης Ενωμένη Πόλη του δημάρχου, Γιάννη Κωνσταντάτου, η οποία υπερασπίζεται ξεκάθαρα την ακροδεξιά οργάνωση και κάνει λόγο για «εθνομηδενιστές», για «Ημισέληνο» και για «νέο εμφύλιο πόλεμο».


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: