Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

«Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα»


Σε αυστηρό ύφος έρχεται η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα μετά τις απειλές Τσαβούσογλου για την αιγιαλίτιδα ζώνη και τις...
ερμηνείες περί «μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο». «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τονίζει η Αθήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τονίζει ότι η απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα και σημειώνει με νόημα ότι «αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αναλυτικά η ελληνική απάντηση

"Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας."

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά από τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή.

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα χαρακτήριζαν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.

Η τουρκική αυτή αντίδραση έρχεται μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα και είχε σημειώσει ότι είναι έτοιμα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί διάβημα του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. με αφορμή τις έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκριπίδας μετά την παράτυπη τουρκική Navtex.

«Καμία ανοχή στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων»
«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του τέως υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και του πρωθυπουργού και νέου υπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως και τη σχετική ειδησεογραφία σχετικά με τη σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δείξουμε ανοχή σε ενέργειες που στερούνται αμοιβαίας συμφωνίας και που αφορούν το Αιγαίο, όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η από 8 Ιουνίου 1995 πολιτική προειδοποίηση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσής μας και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Οι σχετικές απόψεις και προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: