Προ ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη αρνήθηκε να δικαιολογήσει τη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη Ν.Δ., δηλώνοντας ότι η ίδια είναι «φανατικά εναντίον...
των διαγραφών» και παίρνοντας έτσι καθαρή θέση κατά της απόφασης αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και επέλεξε να το κάνει υπενθυμίζοντας τη δική της διαγραφή από τον Αντώνη Σαμαρά, την οποία με αυτόν τον τρόπο παραλλήλισε με τη διαγραφή του κ. Μίχαλου.
«Οπως ξέρετε, με έχει διαγράψει ο Αντώνης Σαμαράς μετά βαΐων και κλάδων. Αρα δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να μιλήσω», ανέφερε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού. Αιχμές που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, το τελευταίο διάστημα, με αποδέκτη τον κ. Σαμαρά. Πάμε να τις θυμηθούμε.
«Αδειασμα»
Σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» (6.10.2018), η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε αν το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, τέθηκε στη Ν.Δ. θέμα αναθεώρησης της εθνικής γραμμής του 2008 στο Μακεδονικό, για σύνθετη ονομασία erga omnes που κωδικοποίησε η ίδια ως υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Τη θέση αυτή είχε διατυπώσει το 2014 από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως υπουργός Εξωτερικών, και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, αλλά ο κ. Σαμαράς σήμερα δηλώνει ότι ήταν προσωπική άποψη του υπουργού του και ότι ο ίδιος διαφωνούσε. Απαντώντας λοιπόν η κ. Μπακογιάννη, «άδειασε» τον τότε πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «η εθνική γραμμή του 2008 δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν το 2014».
Μιλώντας στον ρ/σ «24/7» (15.10.2018), η Ντ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς σύνθετη ονομασία και απάντησε: «Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής και όπως γνωρίζετε, το κόμμα της Ν.Δ. το εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν το εκφράζει κανένας άλλος». Αντίστοιχα και στο Kontra (16.10.2018), παραδέχτηκε ότι στο κόμμα «υπάρχουν και διαφορετικές φωνές.
Δεν είμαστε λόχος, είμαστε κόμμα. Οπότε υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζονται πιο πολύ προς τα δεξιά ή που εκφράζονται πιο πολύ προς το Κέντρο. Αλλά η κεντρική γραμμή είναι αυτή που είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και αυτή δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Γιατί, δόξα τω Θεώ, τα ελληνικά του είναι καλά και τα λέει καθαρά τα πράγματα».
Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος γενικά αποφεύγει να διατυπώνει καθαρά τη σημερινή θέση της Ν.Δ., ακροβατώντας ανάμεσα στην εθνική γραμμή του 2008 και την ανεπίσημη σκληρή δεξιά θέση κατά της σύνθετης ονομασίας, είχε δηλώσει ότι «το βασικό πρόβλημα σήμερα στη συμφωνία είναι στη γλώσσα και στην εθνότητα» και όχι στο όνομα. Επικαλούμενη τη δήλωση αυτή, η κ. Μπακογιάννη έστελνε και πάλι ένα μήνυμα προς την πλευρά Σαμαρά.
Χαρακτηριστική και η αποστροφή της στην ίδια συνέντευξη αναφορικά με τη θέση Σαμαρά κατά της σύνθετης ονομασίας: «Αν συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά δεν θα με ρωτήσετε».
Δημοσιογράφος: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας ρωτήσω».
Ντ. Μπακογιάννη: «Μπράβο, καλά κάνετε».
Λίγες μέρες νωρίτερα (8.10.2018), ο κ. Σαμαράς πραγματοποιούσε ομιλία στην Καβάλα, διεκδικώντας ηγεμονικό ρόλο στο κόμμα του και επιδιώκοντας να επιβάλει την ολική επαναφορά της μισαλλόδοξης αντιπροσφυγικής ρητορικής και ατζέντας του 2012 και βέβαια να εγκλωβίσει για τα καλά τον Κυρ. Μητσοτάκη στην εθνικιστική γραμμή της «μη λύσης» στο Μακεδονικό.
Στελέχη της Ν.Δ., σχολιάζοντας τότε την ομιλία Σαμαρά, έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι επιχειρώντας να ωθήσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. προς τη δική του κατεύθυνση και σηκώνοντας τους τόνους με ακραίες εκφράσεις περί «ξεπουλήματος της Μακεδονίας», ο πρώην πρωθυπουργός οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη στον απομονωτισμό. Και στο εξωτερικό, όπου Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είναι υπέρ της συμφωνίας, αλλά και στο εσωτερικό, καθώς τα ίδια στελέχη έβλεπαν το περιεχόμενο της ομιλίας Σαμαρά και ως απάντηση στη δήλωση της Φώφης Γεννηματά περί κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.). Αλλά την έβλεπαν και ως απάντηση στη συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη στην «Εφ.Συν.».
Η σύγκρουση Μπακογιάννη - Σαμαρά έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και έχει βέβαια τις ρίζες της στην πτώση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 και τη δημιουργία της ΠΟΛ.ΑΝ. από τον Αντ. Σαμαρά.
Μάχη για την αρχηγία
Κομβικός σταθμός είναι ασφαλώς η μεταξύ τους διεκδίκηση της αρχηγίας της Ν.Δ. το 2009, την οποία κατέκτησε τελικά ο κ. Σαμαράς συμμαχώντας με τον έτερο υποψήφιο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και βέβαια, στη συνέχεια, η διαγραφή της κ. Μπακογιάννη, την οποία η ίδια μας θύμισε πρόσφατα.
Υπενθυμίζουμε ότι εντύπωση τότε είχε προκαλέσει το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν να ακολουθεί την αδελφή του και αξιοποίησε τα γεγονότα προκειμένου να βγει από την πολιτική σκιά της κ. Μπακογιάννη, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Αντ. Σαμαρά και διεκδικώντας αυτόνομο ρόλο στο κόμμα. Το 2016 θα γινόταν πρόεδρος της Ν.Δ. με τη στήριξη των σαμαρικών και του Αδωνη Γεωργιάδη.
Σήμερα στη σύγκρουση αυτή κυριαρχεί η όψιμη προσπάθεια του κ. Σαμαρά να αμφισβητήσει την εθνική γραμμή του 2008. Κάτι που δεν έκανε επί κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά ούτε και επί της δικής του κυβέρνησης. Τη γραμμή αυτή αποσιωπά μετά τα συλλαλητήρια και η ηγεσία της Ν.Δ. Η Ντόρα Μπακογιάννη λοιπόν διεκδικεί να διατυπώνει την άποψή της για τα κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας και να υπερασπίζεται την επίσημη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή του 2008 απέναντι στην αμφισβήτηση της σαμαρικής πτέρυγας.
Και ταυτόχρονα υπενθυμίζει στο εσωκομματικό ακροατήριο το δικό της πολιτικό ειδικό βάρος, μην αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία στον κ. Σαμαρά. Ούτε όταν ήταν αρχηγός, αλλά ούτε και τώρα που διεκδικεί να δίνει τον τόνο στο κόμμα, ρυμουλκώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη στη δική του σκληρή δεξιά ατζέντα.
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου