H υπόθεση Παπαντωνίου είναι αγκάθι στο μαλακό υπογάστριο του ΚΙΝΑΛ. Φέρνει το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με το χειρότερο παρελθόν του και εγκλωβίζει το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά στα διλήμματα – και τις ομηρίες – του παρόντος.
Το πολιτικό κόστος...
της προφυλάκισης και των νέων αποκαλύψεων για τις μίζες στα εξοπλιστικά επί της θητείας Παπαντωνίου στο υπουργείο ´Αμυνας δεν είναι αντίστοιχο με εκείνο της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Λειτουργεί πολλαπλασιαστικά καθώς απαξιώνει την «πεφωτισμένη περίοδο» του εκσυγχρονισμού και ακουμπά, ηθικά και πολιτικά, δύο κορυφαία – έως εμβληματικά στον χώρο τους – πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο μεν πρώτος μπαίνει στο κάδρο ως ο, προσωπικά ακέραιος μεν, πρωθυπουργός, που όμως είτε ανέχτηκε είτε δεν γνώριζε το πάρτι διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκησαν τρεις από τους στενότερους συνεργάτες του – ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Θεόδωρος Τσουκάτος και ο Τάσος Μαντέλης. Kαι το καίριο ερώτημα – που θα συνεχίσει να τίθεται με ένταση από την κυβέρνηση, και όχι μόνον – είναι γιατί ο Κώστας Σημίτης επιμένει να σιωπά και να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για εκείνη τη σκοτεινή πλευρά, και τα σκοτεινά πρόσωπα του εκσυγχρονισμού.
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η πίεση εκπορεύεται από δύο μέτωπα: Το πρώτο είναι πως ήταν ο άνθρωπος που αρνήθηκε να αξιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ, από την οποία και προέκυψαν εν τέλει τα στοιχεία για τους ελβετικούς λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου. Το δεύτερο είναι πως πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση τόσο του Γιάννου Παπαντωνίου όσο και του ´Ακη Τσοχατζόπουλου όταν συστήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η ίδια η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να «φρενάρει» εκ προοιμίου τα ερωτήματα αυτά θυμίζοντας ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει διαγραφεί από το 2007 από το ΠΑΣΟΚ και λέγοντας πως «είμαστε το μόνο κόμμα, που έχει κάνει πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση» . Για να καλέσει επίσης άπαντες «να αφήσουν ελεύθερη τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της και να καταγγείλει επίσης την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε αρένα».
Ο Παύλος Πολάκης όμως έσπευσε χθες να υπενθυμίσει και στη Φώφη Γεννηματά και στο ΚΙΝΑΛ πως το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική του 2004 που αθώωνε πανηγυρικά και κατηγορηματικά τους κυρίους Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλο έφερε τις υπογραφές τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Ανδρέα Λοβέρδου. To Ποτάμι επίσης, παρά την καλή σχέση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κώστα Σημίτη, ήταν το πρώτο που κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για τα πεπραγμένα των στενών συνεργατών του.
Και ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ,ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τη Φώφη Γεννηματά να απομακρύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ερωτώντας παράλληλα εάν το ΚΙΝΑΛ είναι «πλυντήριο». «Μετά την επιβεβαίωση ότι η διαφθορά Παπαντωνίου δεν θα αποκαλυπτόταν χωρίς τη λίστα Lagarde, τι πρέπει να γίνει με όποιον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ έχει την πολιτική ευθύνη για την τότε μη αξιοποίηση της λίστας;
Δεν πρέπει να τον απομακρύνετε κ.Γεννηματά; Το ΚΙΝΑΛ είναι "πλυντήριο;"», ήταν η χαρακτηριστική ανάρτηση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μπορεί μεν να αποκηρύσσεται από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ως «δορυφόρος» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην παρούσα φάση εκφράζει το κλίμα που επικρατεί μεταξύ αρκετών ακόμη στελεχών του Κινήματος.
Κατά τις πληροφορίες, το εν λόγω κλίμα εκτείνεται και στις εν εξελίξει διεργασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ. Και, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, φαίνεται να «κλειδώνει» τον αποκλεισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την κάθοδό του, με σταυρό, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Προφανώς, δεν πρόκειται για την κίνηση που θα δώσει διέξοδο στην κλιμάκωση της κυβερνητικής πίεσης προς το ΚΙΝΑΛ για αποκήρυξη των φαύλων πολιτικών συστημάτων του παρελθόντος. Κατά ορισμένους ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να είναι η κίνηση που θα δώσει διεξόδους στη Φώφη Γεννηματά την επομένη των εκλογών…
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου