Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η σιωπή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την εταιρία με τις βίζες του ΥΠΕΞ

Αποτέλεσμα εικόνας για Η σιωπή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την εταιρία με τις βίζες του ΥΠΕΞ
H«υπόθεση Σόρος» και οι φερόμενες ως καταγγελίες Καμμένου για… χρηματισμό της κυβέρνησης από τον 88χρονο μεγιστάνα των αγορών, ήταν η πρόσφορη αφορμή για την...
θυελλώδη επίθεση που εξαπέλυσαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατά της κυβέρνησης.

Πίσω από αυτή την θύελλα όμως, ίσως έχει ενδιαφέρον η σιωπή και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για την εταιρία που έχει αναλάβει να εκδίδει τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών – την εταιρία την οποία, όπως είπε τουλάχιστον ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, αφορούσαν τελικώς οι καταγγελίες του για συνεργασία, ή και συμμετοχή, παραγόντων του συστήματος Σόρος.

Η Global Visa Center World Hellas

Και σίγουρα έχει το δικό της, αυτοτελές και ενδεχομένως και πολιτικό, ενδιαφέρον αυτή καθαυτή η ιστορία της συγκεκριμένης εταιρίας. Πρόκειται για την Global Visa Center World Hellas που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 (στις 21 Ιουλίου του 2015), με μετοχικό κεφάλαιο 24 χιλιάδων ευρώ και με βασικούς μετόχους τρία πρόσωπα – τους πρώην υψηλόβαθμους διπλωμάτες  Δημήτρη Πλατή και Ιωάννη Αλέξιο Ζέπο και τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου είχε διατελέσει αρχηγός της ΕΛΑΣ από το 2009 έως το 2011 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και έγινε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη του 2012 (επί κυβέρνησης Παπαδήμου). Στην συνέχεια διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Πικραμένου.

Ο πρέσβης Δημήτρης Πλατής έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας των υπουργείου Παιδείας και Μεταφορών από το 2007 έως το 2009 (επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας). Ο, επίσης πρέσβης, Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος ήταν διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών από το 2002 έως το 2004 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το 2009.

O διαγωνισμός του ΥΠΕΞ

Η εταιρία στην οποία και οι τρεις είναι μέτοχοι ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2015, δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για συμμετοχή σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το υπουργείο Εξωτερικών στις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου για την «ανάθεση υπηρεσιών υποστήριξης προξενικών αρχών και προξενικών γραφείων χορήγησης visa». Ο διαγωνισμός είχε προετοιμαστεί και δρομολογηθεί επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΥΠΕΞ και η διαδικασία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε επί θητείας Νίκου Κοτζιά.

Έως τότε, τις υπηρεσίες χορήγησης βίζας του υπουργείου Εξωτερικών έτρεχε η πολυεθνική UF Services UK LTD, εξειδικευμένη παγκοσμίως στην συγκεκριμένη αγορά, η οποία επίσης πήρε μέρος στον ίδιο διαγωνισμό όπως και άλλες πέντε εταιρίες του ίδιου χώρου.

Μεταξύ όλων αυτών, τον διαγωνισμό κέρδισε εν τέλει η νεοσύστατη Global Visa Center World Hellas, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις 16 Ιανουαρίου του 2016. Ακολούθησαν ενστάσεις και προσφυγές από τις άλλες εταιρίες που μετείχαν στην διαδικασία, και η υπόθεση έφθασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο ακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με το σκεπτικό ότι η Global Visa Center World Hellas δεν διέθετε την εμπειρία, το προσωπικό και τα μέσα για να εκτελέσει το ζητούμενο έργο. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου όμως αναπέμφθηκε, έγιναν προσαρμογές σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές της εκτέλεσης του έργου, αφαιρέθηκαν δύο ζώνες του πλανήτη για τις οποίες θα μπορούσε να εκδίδει βίζα η συγκεκριμένη εταιρία, και τελικώς επήλθε νομική απεμπλοκή και η ανάθεση οριστικοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017.

Κατόπιν αυτού, το έτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Global Visa Center World Hellas, ως επίσημη πλέον ανάδοχος των υπηρεσιών έκδοσης βίζας, απευθύνθηκε στην UF SERVICES UK LTD – την εταιρία που εξέδιδε τις βίζες και πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΥΠΕΞ -  και της ανέθεσε το έργο εν είδει υπεργολαβίας και έναντι αντιτίμου. Κέρδισε, δηλαδή, τον διαγωνισμό αλλά «υπενοικίασε» το έργο στην προκάτοχό της…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: