Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Η απόσταση Τσίπρα – Κοτζιά στα 12 μίλια

Αποτέλεσμα εικόνας για Η απόσταση Τσίπρα – Κοτζιά στα 12 μίλια
To περασμένο Σάββατο, παραδίδοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε την πρώτη επέκταση της κυριαρχίας της χώρας «από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα»: Ανακοίνωσε ότι...
είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, δηλαδή από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα .
Χθες ο πρωθυπουργός, έχοντας πλέον και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών πλέον,  επέμεινε μεν στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αρχής γενομένης από το Ιόνιο, κατέστησε σαφές όμως πως η διαδικασία δεν θα γίνει με προεδρικά διατάγματα αλλά με την κατάθεση νομοσχεδίου στην Βουλή και κατόπιν διαβούλευσης με τα κόμματα και σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην σύσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΕΞ που έγινε υπό τον πρωθυπουργό «συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο» και «αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας». Αποφασίστηκε επίσης να «εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση», ενώ «ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία  να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή».
Οι διαφορές ανάμεσα στις θέσεις του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Εξωτερικών είναι προφανείς και μάλλον εύγλωττες, υπό το φως και των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών. Και το κύριο στοιχείο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει μια πιο ολιστική και προσεκτική προσέγγιση του θέματος από εκείνη που προωθούσε ο Νίκος Κοτζιάς. Πρόκειται για μια επιλογή που, σύμφωνα με διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους, κινείται σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός πως η άμεση επέκταση της αιιγαλίτιδας στο Ιόνιο σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων μια σημαντική στροφή στην εξωτερική πολιτική, καθώς παραδοσιακά η Αθήνα κινείτο στην βάση της ανακήρυξης των 12 μιλίων στο σύνολο της αιγιαλίτιδας ζώνης – δηλαδή, τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο, και την ανατολική Μεσόγειο. Η ανακήρυξη «εν συνόλω», ωστόσο, ουδέποτε επιχειρήθηκε λόγω του τουρκικού «casus belli», το οποίο άλλωστε έσπευσε να επαναφέρει η Αγκυρα δια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τις δηλώσεις Κοτζιά.

Η στάση αυτή της ελληνικής διπλωματίας στηριζόταν στην άποψη πως μια μερική ανακήρυξη, μόνον στο Ιόνιο, θα διαφοροποιούσε το δικαίωμα άσκησης κυριαρχίας της Ελλάδας και, στην πράξη, θα συνιστούσε και αποδοχή του τουρκικού ισχυρισμού ότι το Αιγαίο αποτελεί περιοχή «ειδικών συνθηκών». Πρόκειται για την άποψη που έσπευσε να επαναδιατυπώσει το Σαββατοκύριακο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος – μια άποψη μαχητή μεν, η οποία όμως δεν προσλαμβάνεται ως αμελητέα από την κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός προκρίνει την βαθύτερη δυνατή εξέταση και διαβούλευση για το θέμα. Εξ ου και η απόφασή του να συζητηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr θα συγκληθεί σήμερα κιόλας.
Στο δεύτερο επίπεδο των χειρισμών του πρωθυπουργού, εκείνο της διαβούλευσης με τα κόμματα, υπάρχουν επίσης δύο εμφανείς στοχεύσεις. Η πρώτη είναι η χάραξη ενιαίας εθνικής γραμμής εάν εν τέλει προκριθεί η σταδιακή και όχι συνολική ανακήρυξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Η δεύτερη είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου να ωριμάσουν διπλωματικά και πολιτικά οι συνθήκες για μια τέτοια κίνηση, συνυπολογίζοντας πάντοτε και συνεκτιμώντας τα ρευστά γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ένα ενδιαφέρον πολιτικό ερώτημα είναι σε ποιον βαθμό αυτονομίας ή μη κινείτο ο Νίκος Κοτζιάς, επιλέγοντας την διαδικασία των προεδρικών διαταγμάτων. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός άφησε ανοιχτό πεδίο για όλες τις απαντήσεις, καθώς όταν ερωτήθηκε σχετικά χθες σε συνέντευξή του στην Creta TV είπε πως εκείνος απλώς ετοίμασε τα προεδρικά διατάγματα και πως δεν ήταν δική του αρμοδιότητα να τα υλοποιήσει. Σε ερώτηση επίσης ως προς το γιατί έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις πριν ενημερωθούν τα κόμματα, απάντησε πως δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν όταν έρθει η ώρα…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: