Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Μηνύματα πολιτικών και κομμάτων για την 28η Οκτωβρίου

Με μηνύματα κατά της ακροδεξιάς, αλλά και υπέρ του αγώνα απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους ήρθαν οι ανακοινώσεις κομμάτων και οι παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών για την 28η Οκτωβρίου...

«Την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί»

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940, αλλά και το Έπος της Αντίστασης, αποδεικνύουν ότι την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, παρά τις αντιξοότητες, τους αρνητικούς συσχετισμούς, τους φαινομενικά ισχυρότερους αντίπαλους», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
«Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής της χώρας μας. Θυμόμαστε κάθε μαρτυρικό τόπο, κάθε τόπο εκτέλεσης, κάθε εστία αντίστασης, ενάντια στην τριπλή Κατοχή της χώρας μας. Τιμούμε την Αντίσταση του λαού μας, τους άντρες και τις γυναίκες που πρόσφεραν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη. Θυμόμαστε και τιμούμε την ένδοξη και ηρωική ιστορία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ», αναφέρει η Κουμουνδούρου και επισημαίνει ότι«σε μια Ευρώπη που σκοτεινιάζει ξανά, όπου τα φαντάσματα του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού εμφανίζονται και πάλι, δυναμικά, αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη η προάσπιση των ίδιων, πανανθρώπινων ιδανικών που ενέπνευσαν την Αντίσταση: Αλληλεγγύη, κοινωνική Δικαιοσύνη, Ελευθερία, ανθρωπιά». «Ειδικά στη χώρα μας», τονίζει, «όπου οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζιστών, χύνουν ξανά το δηλητήριό τους, προσβάλλοντας την ιστορία της χώρας μας, μια χώρα διάσπαρτη από τόπους θυσίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει την υποχρέωση «να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των αντιφρονούντων, τις δολοφονίες αμάχων, τη λεηλασία των κατεχόμενων χωρών».
Καταλήγοντας η Κουμουνδούρου σημειώνει «χρέος μας είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία που να θεμελιώνεται και να τιμά τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες πάλεψαν οι ήρωες φαντάροι της Πίνδου, οι αντάρτες στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, οι άντρες κι οι γυναίκες που έδωσαν τον αγώνα για "το δίκιο και τη λευτεριά"».

Το Tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω Twitter

Λίγο αργότερα έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Όχι στην ακροδεξιά που κάνει ξανά την εμφάνισή της»

Από τη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά δήλωσε «Τιμούμε τους ήρωες που πολέμησαν τον φασισμό, τη γενιά του έπους του 40 και της εθνικής αντίστασης. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να πούμε ένα νέο ΟΧΙ. Όχι στην ακροδεξιά που κάνει ξανά την εμφάνιση της απειλητική. Η μάχη κατά του φασισμού παραμένει πάντα επίκαιρη».
«Οι προκλήσεις στην περιοχή μας είναι μεγάλες. Χρειαζόμαστε εθνική αφύπνιση. Με Εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να κατοχυρώσουμε το ρόλο μας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή» προσέθεσε είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε «Το Κίνημα Αλλαγής είναι μια δύναμη πατριωτική. Ο γνήσιος πατριωτισμός δεν χρειάζεται "χορηγούς, πρόθυμους και ενδιάμεσους". Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις του μέλλοντος μας. Μια ισχυρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί».

«Πηγή αγωνιστικής έμπνευσης»

Με ειδική αναφορά στα μέλη του ΚΚΕ που «με οποιονδήποτε τρόπο βγήκαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχτηκαν, έδωσαν και τη ζωή τους για τα δίκια και τη λευτεριά του λαού μας» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ για την 28η Οκτωβρίου.
Ο Περισσός χαρακτηρίζει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «απότοκο των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και της ανάγκης του να ξεπερνά τις οικονομικές κρίσεις με βίαιο τρόπο και ξαναμοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής και σημειώνει ότι ταυτόχρονα στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του Άξονα (Γερμανία- Ιταλία- Ιαπωνία), όσο και των ΗΠΑ- Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης» και υπογραμμίζει «Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό, για να κρύψουν ότι τα δύο πραγματικά άκρα που συγκρούονται είναι ο σοσιαλισμός απ΄ τη μια και ο καπιταλισμός απ΄ την άλλη, είτε ασκεί την κυριαρχία του με την κοινοβουλευτική μορφή είτε με την κατάργησή της».
«Το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης, ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, διαψεύδει τα διάφορα "επιχειρήματα" ότι ο λαός μεγαλουργεί όταν συσπειρώνεται στους στόχους μιας επίπλαστης "εθνικής ενότητας", δηλαδή τους εκάστοτε στόχους της άρχουσας τάξης. Ούτε το 1940 ούτε στην πορεία αυτού του αγώνα υπήρξε "εθνική ενότητα", από τη σκοπιά των στόχων του εργαζόμενου λαού» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
«Αυτό που στην πραγματικότητα υπήρξε ήταν: Από τη μια μεριά η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, οι στρατιωτικοί που εξέφραζαν το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό και το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης και το πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος. Και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη και οι πολιτικές της δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, οι δοσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, που οργάνωσαν "αντιστασιακές ομάδες", με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ» τονίζει η Ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «γι' αυτούς τους λόγους μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στη χώρα μας εορτάζεται η έναρξη του πολέμου και όχι η απελευθέρωσή της, τον Οκτώβρη του 1944, ή η οριστική λήξη του πολέμου, την 9η Μάη 1945, με την αθάνατη εποποιία του Κόκκινου Στρατού και την άνευ όρων παράδοση των ναζί».
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «σήμερα προβάλλεται ως "εθνικός στόχος" η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στα συντρίμμια των εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων και η συμμετοχή της Ελλάδας σ΄ όλα τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς σε ρόλο σημαιοφόρου, ενισχύοντας και επεκτείνοντας τις βάσεις στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, εμπλέκοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες».
Σημειώνει ότι «η ΕΑΜική Αντίσταση διαψεύδει κι όλους εκείνους ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόσχημα τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό, δικαιολογεί την πλήρη ενσωμάτωση και συνειδητή στήριξή της σε όλα αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Αν είχε επικρατήσει τότε στο λαό αυτός ο «ρεαλισμός», δεν θα υπήρχε η μεγαλειώδης ΕΑΜική Αντίσταση, που ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύεται».
Προσθέτει ότι «και τα άλλα αστικά κόμματα στηρίζουν αυτή τη στρατηγική, όπως και τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών που μπορούν να πάρουν και τη μορφή της γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης».
«Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του φασισμού» υπογραμμίζει το ΚΚΕκαταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:
«Ο λαός χρειάζεται να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, στηριγμένος και στην ιστορική του πείρα να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί "κάτω από τη σημαία" των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο, για τη δική του εξουσία. Να συγκροτήσει τη δική του κοινωνική συμμαχία, με στόχο να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

«Κοινός μας στόχος να κερδίζει η Ελλάδα»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τους Έλληνες «Να έχουμε στο νου μας πρώτα την πατρίδα και μετά τα κόμματά μας. Το πατριωτικό συμφέρον και όχι το συμφέρον μας».
Με αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε «Ένα ΘΕΛΩ έχω και εγώ για τους πολίτες. Να αποφεύγουν -όπως ζητούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος- τον δρόμο της κολακείας και της αποπλάνησης και να επιλέγουν τον δρόμο της αλήθειας όσο κι αν είναι πικρή μερικές φορές».
«Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι, ένας: Να κερδίζει η Ελλάδα!» Αυτό είναι το μήνυμά μου για την 28η Οκτωβρίου δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «για κάποιους η αγάπη για την πατρίδα σημαίνει περιφρόνηση των άλλων λαών. Και σιγά-σιγά φθόνος για τους άλλους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσένα. Εθνικισμός και ρατσισμός έχουν την ίδια ρίζα», τονίζοντας: «Είμαι οπαδός ενός γενναιόδωρου πατριωτισμού που πολεμάει τις αυταπάτες και όχι ενός συντηρητικού κοντόφθαλμου πατριωτισμού».
Ο κ. Θεοδωράκης κατέληξε στη δήλωσή του σημειώνοντας ότι από το να βρίσκεται στην εξέδρα των επισήμων νιώθει «πιο άνετα κοιτάζοντας τους πολίτες από το ύψος των ματιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: