Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ σε δίνη εσωστρέφειας

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι
Πρόσω ολοταχώς έχει σημάνει ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι δήλωσε ότι...
η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος.

«Θέλουμε να συντομεύσουμε το χρονοδιάγραμμα όσο περισσότερο γίνεται, προωθώντας τις τροπολογίες στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Μποσνιάκοφσκι, ο οποίος έκανε και άνοιγμα στην αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές στη σύνταξη των τροπολογιών».

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μέχρι τον Ιανουάριο (όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών), ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής και ότι ήδη από την πρώτη φάση υπήρξε μικρή σύντμηση της διαδικασίας καθώς οι προβλεπόμενες προθεσμίες δεν εξαντλήθηκαν. Διευκρίνισε πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα επόμενα στάδια και πρόσθεσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους βουλευτές και την πορεία της συζήτησης.

Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο κατά το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει στο Κοινοβούλιο τα σχέδια των τροπολογιών. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής έχει 15 ημέρες περιθώριο, αρχής γενομένης από την ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου. Το πιθανότερο είναι να μην εξαντλήσει αυτό το χρονικό περιθώριο η κυβέρνηση και να περάσει σύντομα στην επόμενη φάση.

«Τρέχει» ο Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μετά το αποτέλεσμα της αποφασιστικής ψηφοφορίας στη Βουλή και τις 80 θετικές ψήφους, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια του και προχωράει -παράλληλα με τις συνταγματικές αλλαγές- στην υλοποίηση της υπόσχεσής του για εθνική συμφιλίωση. Επικεφαλής της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ζήτησαν να συγκροτηθεί οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι ψήφισαν μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης για την αλλαγή του Συντάγματος στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναμένεται να τεθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι.

Κι ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία τρέχει, η εθνικιστική αντιπολίτευση εμφανίζεται απορρυθμισμένη, εσωστρεφής και στα πρόθυρα ενδοκομματικού εμφυλίου.

Οι επτά βουλευτές, οι οποίοι έχουν διαγραφεί από το VMRO-DPMNE αμέσως μετά την ψηφοφορία (ο όγδοος ήταν συνεργαζόμενος), ίσως συγκροτήσουν δική τους πολιτική ομάδα στη Βουλή για να προσδώσουν και πολιτικά χαρακτηριστικά στη διαφοροποίησή τους με την ηγεσία του VMRO-DPMNE και να συσπειρώσουν γύρω τους τα όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος (μειοψηφικά ωστόσο) τα οποία παίρνουν αποστάσεις από την ακραία γραμμή του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που οδηγεί το ιστορικό κόμμα των εθνικιστών Σλαβομακεδόνων στην (εντός της χώρας) συρρίκνωση αλλά και τη διεθνή απομόνωση.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού κόμματος (της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης», η οποία ιδρύθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1893 στη Θεσσαλονίκη), χαρακτήρισε «Μαύρη Παρασκευή» τη 19η Οκτωβρίου, ημέρα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, και τόνισε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος «πρόδωσαν τον ίδιο, το κόμμα και την πατρίδα», κινούμενοι αποκλειστικά από προσωπικό συμφέρον.

(Πέντε από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017, όταν ακραίοι εθνικιστές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, χτύπησαν και τραυμάτισαν βουλευτές του αντιπολιτευόμενου τότε σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM, μεταξύ των οποίων και τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ.)

Η αναφορά του Μίτσκοσκι σε «προσωπικό συμφέρον» των βουλευτών, πέραν των κατηγοριών περί χρηματισμού, έχει να κάνει και με την πιθανή αμνήστευσή τους μέσω της διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης. Ο Μίτσκοσκι ζητάει την υιοθέτηση νόμου για τη χορήγηση αμνηστίας σε όλους τους κατηγορούμενους για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ προκειμένου, όπως λέει, να μην υπάρξει επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης.

Τρώγονται μεταξύ τους
Στο VMRO-DPMNE έχει ξεσπάσει έντονη εσωκομματική διαμάχη, με την ηγετική ομάδα να προχωράει σε εκκαθαρίσεις διαφωνούντων μετριοπαθών στελεχών. Μεταξύ των στελεχών που απομακρύνθηκαν από το κόμμα είναι και ο ισχυρός επιχειρηματίας και σημαντικότερος χρηματοδότης του VMRO-DPMNE, δήμαρχος Καβάνταρτσι, Μίτκο Γιάντσεφ, που καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος του κόμματος, αλλά και ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Γκρούεφσκι, Νίκολα Τοντόροφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως δεν διαγράφηκε από το σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό VMRO-DPMNE αλλά «από την αντι-δυτική και αντι-“μακεδονική” σεχταριστική φράξια στην οποία έχει μετατραπεί το κόμμα».

Σε διαδικασία απομάκρυνσης είναι και το στέλεχος του κόμματος και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, Σάσο Μιγιάλκοφ, ο οποίος δήλωσε ότι αποτελεί ευθύνη της σημερινής ηγεσίας του VMRO-DPMNE να αποφασίσει «αν το κόμμα θα συνεχίσει να είναι σεβαστό μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών λαϊκών κομμάτων, μένοντας συνεπές στις ιστορικές του αρχές και στον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, ή αν αντίθετα θα οδηγηθεί στην απομόνωση».


Νικόλας Ζηργάνος

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: