Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Εφυγε, στηρίζει, ΠΡΑΤΤΕΙ

Νίκος Κοτζιάς


Λίγες ώρες μετά τη δραματική ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει η βούληση στα Σκόπια για να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών και να έρθει στην Αθήνα προς ψήφιση, ο Νίκος Κοτζιάς, εκ των πρωταγωνιστών της συμφωνίας, παρέδιδε μετά τη σύγκρουσή του με τον απαραίτητο (;) κυβερνητικό εταίρο και σφοδρό πολέμιο της συμφωνίας, Πάνο Καμμένο, το υπουργείο Εξωτερικών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα...

Σχολιάζοντας αυτό το παράδοξο, στέλεχος του υπ. Εξωτερικών υποστήριζε ότι η παραίτηση Κοτζιά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και πως ήταν μια αρνητική εξέλιξη που δεν την ήθελε κανείς.
Ωστόσο, πέρα από τις προσωπικές διαφορές, λάθος χημείες, κακά τάιμινγκ, αλλά και τις εμπάθειες των παράκεντρων της εξουσίας, η ουσία της διαφωνίας Κοτζιά ήταν πολιτική και όχι προσωπική και ως εκ τούτου, η κόντρα με τον Καμμένο, ακόμη κι αν σταματούσε στο μοιραίο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, θα εκδηλωνόταν και πάλι αργότερα.
Ο Κοτζιάς έθεσε ουσιαστικά δύο θέματα. Το πρώτο, αυτονόητο, πως δεν μπορεί ο υπουργός Αμυνας να χαράσσει δική του εξωτερική πολιτική, να την προωθεί στην Ουάσινγκτον ερήμην του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, να αυτονομείται και βεβαίως δεν μπορεί να υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε στο εξωτερικό ούτε και στο εσωτερικό.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Νίκος Κοτζιάς σε συζητήσεις με τον πρωθυπουργό πριν ακόμη από τον τελευταίο ανασχηματισμό και που επανέλαβε στην εννεασέλιδη επιστολή παραίτησής του είναι η αλλαγή σύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην οποία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ο κ. Καμμένος. Ο ρόλος του εξέλιπε την επομένη της εξόδου από τα μνημόνια και το «πρώτη φορά Αριστερά» μπορεί να υλοποιηθεί μόνον αν κατέβει από το τρένο ο δεξιός πονοκέφαλος, κατά την άποψη του τέως ΥΠΕΞ.

Πλειοψηφία

Υπάρχουν όμως επιβάτες πρόθυμοι να τον αντικαταστήσουν; Μπορεί η διαφαινόμενη πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών να εξελιχθεί σε κυβερνητική πλειοψηφία; Ο Κοτζιάς υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν δεν υπάρχει τώρα, θα πρέπει να αναζητηθεί. Προς το παρόν, η γραμμή στο Μαξίμου είναι να στηριχθεί ο Πάνος Καμμένος έστω και με χαλινάρι ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛΛ. Ομως αυτό ισχύει προς το παρόν ελλείψει εναλλακτικής. Αν αλλάξουν τα δεδομένα, ίσως υπάρχουν και άλλες λύσεις.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να προκληθεί κανένα «ατύχημα» και θέλει να προχωρήσει με σταθερά βήματα. Για τους επόμενους δύο μήνες ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστούν -και μάλιστα με ονομαστικές ψηφοφορίες- τα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων που πλήρωσαν περισσότερο το τίμημα της κρίσης -εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξη Τσίπρα- για να νιώσει ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει και βεβαίως, να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο ο προϋπολογισμός στον οποίο δεν θα συμπεριλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η κυβέρνηση δεν θέλει αναταράξεις και απρόοπτα και όσον αφορά τον Νίκο Κοτζιά, από το περιβάλλον του διαβεβαιώνουν να μην περιμένουν στην αντιπολίτευση πως θα παίξει το παιχνίδι τους λόγω πικρίας ή διαφωνιών. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της κίνησης ιδεών και δράσης ΠΡΑΤΤΩ, να στηρίζει την κυβέρνηση μέσα και έξω από τη Βουλή.
Δεν είναι με κανέναν τρόπο στις προθέσεις του Νίκου Κοτζιά να προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία προβλήματα στην κυβέρνηση, ιδίως προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ατύχημα», αλλά δεν θα αφήσει και αναπάντητες τυχόν προκλήσεις από τον Πάνο Καμμένο. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα προβεί -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- σε προσωπικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις, θα υπερασπιστεί το έργο του και ιδίως τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα λειτουργεί ως κυβερνητικός εταίρος, ως ΠΡΑΤΤΩ, θα στηρίζει αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύει τη δική του αυτονομία, ιδίως τώρα που είναι εκτός κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να καταθέσει πρόταση νόμου για να ελέγχονται από τη Βουλή οι απόρρητες δαπάνες των υπουργείων όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ήδη, και πριν αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δική του στάση, ανακοινώθηκε από το ΠΡΑΤΤΩ η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου για τη δημαρχία της Αθήνας.
Η διακριτή και αυτόνομη λειτουργία του ΠΡΑΤΤΩ θα γίνει επίσης αισθητή με σειρά ανοιχτών ομιλιών του Νίκου Κοτζιά ανά την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό σήμερα το Ηράκλειο της Κρήτης για να ακολουθήσει η Κομοτηνή. Στη σημερινή ομιλία του αναμένεται να θέσει και ανοιχτά το ζήτημα της αναζήτησης μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.
► Η ομιλία του Ν. Κοτζιά στο Ηράκλειο Κρήτης θα μεταδοθεί στις 19:00 ζωντανά ΕΔΩ.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: