Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ανοίγει το κεφάλαιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανοίγει το κεφάλαιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Mε εμφανή την πρόθεση της κυβέρνησης για στροφή στη θεσμική ατζέντα και με θερμά σημεία τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ανοίγει αυτή την εβδομάδα το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης...


Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη είναι το πεδίο στο οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί και η τελική πρόταση της πλειοψηφίας για τις προς αναθεώρηση συνταγματικές διατάξεις – μια πρόταση, που η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει στην Βουλή εντός του Νοεμβρίου έτσι ώστε η όλη διαδικασία και οι δύο απαιτούμενες ψηφοφορίες να ολοκληρωθούν στις αρχές του χρόνου.

Η εν λόγω διαδικασία καθορίζει ποιες διατάξεις του συντάγματος θα κριθούν αναθεωρητέες και θα παραπεμφθούν προς αλλαγή στην επόμενη Βουλή.
Εξ αυτών των διατάξεων, και με βάση το σχέδιο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πολιτική Γραμματεία, δύο είναι εκείνες που ήδη προκαλούν την πιο έντονη συζήτηση και αναμένεται ναν συναντήσουν διαφορετικές γραμμές και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η πρώτη αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή της από την διάλυση της Βουλής, και η δεύτερη έχει φυσικά να κάνει με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Τα σενάρια για την προεδρική εκλογή

Ως προς το θέμα της προεδρικής εκλογής, το σχέδιο που συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία περιλαμβάνει δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει πως εάν μετά από δύο ψηφοφορίες στη Βουλή δεν συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων, τότε η εκλογή θα παραπέμπεται απ ευθείας στον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων που πλειοψήφισαν στην τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι σε αδυναμία συγκέντρωσης της αναγκαίας πλειοψηφίας στη Βουλή, οι ψηφοφορίες θα επαναλαμβάνονται έως ότου επιτευχθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2016, προέβλεπε την άμεση εκλογή του Προέδρου εάν δεν τελεσφορήσουν οι δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή. Οι εναλλακτικές εκδοχές όμως κερδίζουν έδαφος το τελευταίο διάστημα, και δη μετά την αντίθεση που εξέφρασε δημοσίως στην επ’ ευθείας εκλογή ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Κύπρο. Το βασικό επιχείρημα που επικαλέστηκε ο κ. Παυλόπουλος είναι ο κίνδυνος δυαρχίας στη χώρα και πρόκλησης πολιτικών και πολιτειακών κρίσεων, στην περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει επ’ ευθείας εντολή από τον λαό.

Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Στο δεύτερο θερμό ζήτημα, εκείνο των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, η πρόταση που παρουσιάστηκε στην Πολιτική Γραμματεία προβλέπει μεν «διακριτότητα» ρόλων, αλλά διατηρεί αμετάβλητο – «για λόγους ιστορικούς και πρακτικούς» - το άρθρο 3 του συντάγματος που ορίζει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Η επιλογή αυτή δέχεται κριτική εξ αριστερών και βρίσκει αντίθετη τόσο την ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο οποίος ήδη τοποθετήθηκε δημοσίως και ζήτησε να καταργηθεί το άρθρο 3 περί «επικρατούσας θρησκείας». Ο Νίκος Φίλης είπε ακόμη ότι  «το Σύνταγμα, θεμελιώνεται στη λαϊκή κυριαρχία, στο όνομα του λαού, και δεν χρειάζεται το “εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος».

Πέραν των εσωτερικών διαφοροποιήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης θα καθορίσει και η στάση της ΝΔ η οποία μέχρι στιγμής δεν εκπέμπει οιωνούς συναινετικών προθέσεων. Από την ΔΕΘ, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως όρο για να μετάσχει το κόμμα του στη διαδικασία να συμπεριληφθούν στη διαβούλευση τόσο τα άρθρα που προτέινει ο ΣΥΡΙΖΑ προς αναθεώρηση όσο κι εκείνα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Τούτο όμως δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στις προτάσεις της ΝΔ εντάσσεται και η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων που απορρίπτεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: