Ο συνολικός πλούτος της ανθρωπότητας αυξήθηκε και φέτος, αγγίζοντας τα 317 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο συνεχίζει να κατανέμεται εξωφρενικά άνισα, αφού το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το...
85%, ενώ το φτωχότερο 50% λιγότερο από το… 1%!
Σύμφωνα με την έκθεση World Wealth Report 2018 που δημοσιοποιήθηκε χθες -και η οποία συντάσσεται κάθε χρόνο από το Τμήμα Ερευνών του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse- ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε στη διάρκεια του 12μηνου που εξέπνευσε στα τέλη του φετινού Ιουνίου κατά 14 τρισ. δολάρια ή 4,6%, στα 317 τρισ. δολάρια.
Της αύξησης αυτής ηγήθηκαν οι ΗΠΑ, οι οποίες στο εν λόγω δωδεκάμηνο αύξησαν τον συνολικό τους πλούτο κατά 6 τρισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ -αν και βασικές υπεύθυνες για το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008 και την παγκόσμια ύφεση που ακολούθησε- μεγεθύνουν διαρκώς τα τελευταία 10 χρόνια τον πλούτο τους. Ο πλούτος ανά ενήλικο Αμερικανό αυξήθηκε κάθε χρόνο μετά το 2008, ακόμη και το 2014-2015 όταν ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος υποχώρησε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνες για το 40% της συνολικής αύξησης του παγκόσμιου πλούτου από το 2008 και για το 58% της αύξησης από το 2013. Η Credit Suisse εκτιμά πάντως ότι -χωρίς να υποτιμά τις θετικές επιπτώσεις των πολιτικών Τραμπ στις χρηματοπιστωτικές αγορές- αυτή η αδιάκοπη περίοδος αύξησης του πλούτου στις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτο να τελειώσει κάποια στιγμή.
Η ελβετική τράπεζα θεωρεί ωστόσο ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των αξιών στις χρηματιστηριακές αγορές αποτέλεσε τη βασική αιτία μεγέθυνσης του πλούτου τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η άνοδος της αξίας των μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών επενδυτικών προϊόντων ήταν υπεύθυνη για το 41% της αύξησης του πλούτου παγκοσμίως φέτος.
Αυξανόμενο ρόλο διαδραματίζει όμως, σύμφωνα με την έκθεση, και η ταχύτερη άνοδος της αξίας μη χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει συνήθως η μεσαία τάξη, ειδικά σε Κίνα, Ευρώπη και Ινδία.
Ανοδος της Κίνας
Δύο άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά της φετινής έκθεσης της Credit Suisse είναι το γεγονός ότι 40% του παγκόσμιου πλούτου το κατέχουν πλέον γυναίκες, όπως και η εδραίωση της Κίνας στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας ιεραρχίας του πλούτου. Η Κίνα ξεπερνά πλέον σε όρους πλούτου την Ιαπωνία, παρότι ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα σε αυτήν παραμένει πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο επίπεδο της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει τέλος η έκθεση είναι η συνέχεια της τεράστιας ανισότητας στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερο από 1% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το πλουσιότερο 10% το 85% και το πλουσιότερο 1% σχεδόν το 50%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μερίδια του πλουσιότερου 1% και 10% στον συνολικό παγκόσμιο πλούτο είχαν μειωθεί μεταξύ 2000 και 2008. Το 1% είδε για παράδειγμα μέσα σε αυτήν την περίοδο το μερίδιό του να συρρικνώνεται από το 47% στο 43%. Η τάση αυτή όμως αντιστράφηκε μετά το κραχ του 2008.
Ειδικά το πλουσιότερο 1% είδε το μερίδιό του στον παγκόσμιο πλούτο να ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα του 2000. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, εν μέρει την εκρηκτική άνοδο της αξίας των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων και του μεγέθους τους στο συνολικό περιουσιακό χαρτοφυλάκιο των πλούσιων νοικοκυριών.
Μετά την κρίση του 2008 και με τη βοήθεια των χαλαρών νομισματικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, των πολυδάπανων πολιτικών διάσωσης του τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης αγορών από τις κυβερνήσεις, οι αξίες αυτές βρέθηκαν στη στρατόσφαιρα, εκτοξεύοντας τον πλούτο των κατόχων τους, δηλαδή των πλούσιων νοικοκυριών.
Η Credit Suisse πιστεύει πάντως ότι η αυξανόμενη ανισότητα στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου δεν θα συνεχιστεί. Υπογραμμίζει σχετικά ότι το μερίδιο των χρηματοπιστωτικών αξιών στον συνολικό παγκόσμιο πλούτο έφτασε ήδη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο (peak) το 2015 και έκτοτε υποχωρεί.
Τονίζει ακόμη ότι τα μερίδια των πλουσιότερων 10% και 5% του παγκόσμιου πληθυσμού στον παγκόσμιο πλούτο παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2016, ενώ το μερίδιο του πλουσιότερου 1% υποχώρησε από 47,5% στο 47,2%. Ακόμη και έτσι όμως παραμένει τεράστιο σε σχέση με όσα κατέχουν 3,5 δισ. άνθρωποι. Και φυσικά επικίνδυνο για το σύνολο της ανθρωπότητας και τον πλανήτη.
Μπάμπης Μιχάλης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου