Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Επιμονή Στουρνάρα στην περικοπή των συντάξεων

Image result for Επιμονή Στουρνάρα στην περικοπή των συντάξεων
«Eάν αποστούμε από τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα αντιδράσουν»: Με αυτή την θέση...
όπως διατυπώνεται στο Τvxs.gr από συνεργάτες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαιώνει την αρνητική του στάση ως προς την μη περικοπή των συντάξεων και θερμαίνει εκ νέου την πολιτική του σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Η κόντρα μεταξύ Μαξίμου και κεντρικού τραπεζίτη – μια κόντρα που κρατά πλέον πάνω από τρία χρόνια – αναζωπυρώνεται σε δύο μέτωπα, εκείνα των τραπεζών και των συντάξεων. Στο ζήτημα των τραπεζών η κυβέρνηση χρεώνει στον Γιάννη Στουρνάρα επιλεκτική «αφωνία», θεωρώντας πως άφησε την χρηματιστηριακή επίθεση κατά των τραπεζικών μετοχών να εξελίσσεται χωρίς να κάνει κάποια κατευναστική παρέμβαση «ως θα όφειλε εκ του θεσμικού του ρόλου». Εξ ου και οι χθεσινές αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε πως « όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλάει και πολιτικολογεί - ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά – και όταν πρέπει να μιλήσει, φαίνεται ότι σιωπά».

Σήμερα η κόντρα παίρνει νέα συνέχεια, μετά την ανάδειξη από την Εφημερίδα των Συντακτών πρόσφατης συνάντησης του κεντρικού τραπεζίτη με ξένους πρεσβευτές και επενδυτές στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την αντίθεσή του στην μη περικοπή των συντάξεων με το επιχείρημα ότι θα θεωρηθεί ως υπαναχώρηση από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την αντίθεση αυτή, επισημαίνοντας πως ο Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται παγίως υπέρ της «μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων». Οι ίδιοι, δε, διαμηνύουν με νόημα πως η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πως «εάν αποστούμε από τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα αντιδράσουν».

Στο δια ταύτα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει σαφώς πως θεωρεί την περικοπή των συντάξεων διαρθρωτικό μέτρο, κι εδώ κυβερνητικές πηγές εντοπίζουν τρία ζητήματα.
Το πρώτο είναι πως μόνον το ΔΝΤ εντάσσει την περικοπή των συντάξεων στα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση τόσο με την Κομισιόν όσο και με το Eurogroup που, δια στόματος του προέδρου του Μάριο Σεντένο, έχει μιλήσει για καθαρά δημοσιονομικό μέτρο.

Το δεύτερο είναι πως η αντίθεση Στουρνάρα στην μην περικοπή των συντάξεων φαίνεται να κινείται σε σχετική απόκλιση ακόμη και από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης πριν από 15 ημέρες δήλωσε πως στο εξής η ΕΚΤ δεν θα τοποθετείται σε ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις και την δημοσιονομική πολιτική, περιοριζόμενη μόνον σε παρεμβάσεις και συστάσεις ως προς την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η στάση αυτή Ντράγκι ερμηνεύεται τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες ως «σήμα» ουδετερότητας και, στην πράξη, ως μήνυμα άτυπης ανοχής στην δρομολογημένη ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.

Το τρίτο ζήτημα που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως η νέα παρέμβαση Στουρνάρα για το θέμα των συντάξεων έρχεται την ώρα που ακόμη και το ΔΝΤ κάνει μισό βήμα πίσω, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019. Σημειώνεται πως η περικοπή των συντάξεων είχε συμφωνηθεί ακριβώς επειδή το Ταμείο ήταν πιο απαισιόδοξο στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη από την Κομισιόν και θεωρούσε τις μειώσεις αναγκαίες για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Τώρα, και παρά την πάγια θέση του περί αναγκαίου «διαρθρωτικού μέτρου», με την αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη εκτιμάται ότι δείχνει την ύπαρξη δημοσιονομικών περιθωρίων και αφήνει πολιτικό χώρο στην Γερμανία να συναινέσει στην ακύρωση του μέτρου.

Με αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικοί παράγοντες, υπενθυμίζουν ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ήταν επίσης εκείνος που επέμενε μέχρι τέλους «στην παράταση των Μνημονίων δια της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης» και αφήνουν αιχμές περί πολιτικών κινήτρων και στόχευσης του κ. Στουρνάρα.

«Η περικοπή των συντάξεων είναι σαφές πλέον πως δεν συνιστά μεταρρύθμιση», λέει στο tvxs.gr κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας: «Αρα, ποιο ακριβώς σήμα στέλνει στις αγορές ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας; Και πόσο θεσμικά υπεύθυνο είναι να προεξοφλεί την αντίδρασή τους;»…



Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: