Eνας διπλωματικός μαραθώνιος για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο από τους Τούρκους για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια κατάσταση που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν με συνοπτικές διαδικασίες μεταξύ των δύο στρατευμάτων, καθώς όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες μόνο σπάνια δεν είναι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξελίσσεται σε μια σύνθετη υπόθεση...
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως για την υπόθεση θα αποφασίσει η Τουρκική Δικαιοσύνη, ωστόσο μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται πως πρόκειται για μια πολιτική κίνηση από την ηγεσία της Τουρκίας, η οποία το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιεί την «ομηρία» ως εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής, όπως επισημαίνει και ο Τούρκος ανταποκριτής του tvxs.gr Ραγκίπ Ντουράν στο άρθρο του «Τα δύο εργαλεία της τουρκικής διπλωματίας». Ενδεικτικές είναι οι συλλήψεις Γάλλων, Γερμανών, Τσέχων και άλλων πολιτών στην Τουρκία τις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να αξιοποιήσει για να προωθήσει τα συμφέροντά του. Με εντολή του Τούρκου προέδρου, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, έγινε και η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα.
«Η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος καθώς και των δικαιωμάτων των Ελλήνων αξιωματικών» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento. Παράλληλα σημειώνει ότι «κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα παραπάνω στη συνέχιση μιας προκλητικής κίνησης της Τουρκίας. Κίνηση που προς το παρόν αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης».
Ενδιαφέρον από ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί το έντονο ενδιαφέρον για τις τουρκικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ, οι σχέσεις των οποίων με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στον Βόρειο Έβρο κλιμάκιο αμερικανών για να κάνει αυτοψία στο σημείο και να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την Πέμπτη 1η Μαρτίου. Παράλληλα ο υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ταξίαρχος Fred Maiocco, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιτελών της Διοίκησης, επισκέφτηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, για όλες τις εξελίξεις. Αυτό που ενδιέφερε το κλιμάκιο των Αμερικανών ήταν να διακριβώσουν τη θέση στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες στρατιωτικοί την ώρα της σύλληψης και τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν.
Το παρασκήνιο της σύλληψης με εντολή Ερντογάν
Τα στοιχεία που διέρρευσαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ακριβείς συνθήκες της σύλληψης, κατά τη διάρκεια περιπολίας στην περιοχή των Καστανιών δίπλα στο μεθοριακό σταθμό, των δύο στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κουκλατζη, φαίνεται πως διαψεύδουν τα σενάρια περί ενέδρας. Αυτό όμως που φαίνεται να επιβεβαιώνεται είναι πως για την κράτηση των δύο στρατιωτικών και την αρνητική τροπή που έλαβε η υπόθεση έχει βάλει το χέρι της η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, όταν η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε από τους Τούρκους, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο κοντινό τουρκικό φυλάκιο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ελληνικό «φυλάκιο 1». εκεί φέρεται να δόθηκε αρχικά η δυνατότητα στον ανθυπολοχαγό Αγγ. Μητρετώδη να καλέσει από το κινητό του τον ταξίαρχο της μονάδας και να του εξηγήσει τι είχε συμβεί. Η συνομιλία τους κράτησε περίπου δέκα λεπτά και σύμφωνα με τις διαρροές στη συνέχεια ο ταξίαρχος κάλεσε τον ομόβαθμό του Τούρκο διοικητή της μονάδας, ζητώντας του να αφήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ώστε να επιστρέψουν στην μονάδα τους. Πρόκειται για μια πάγια τακτική, συνήθη όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν παρόμοια γεγονότα και από τις δύο πλευρές.
Η εμπλοκή όμως της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, της Jandarma, άντρες της οποίας ήταν παρόντες στη σύλληψη των δύο Ελλήνων, έδωσε άλλη τροπή. Τα στελέχη της Jandarma θεωρούνται οι «πραιτοριανοί» του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και ήταν αυτή που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πραξικοπήματος το 2016. Έκτοτε έχουν αναλάβει ρόλο «ελεγκτών» στον Τουρκικό στρατό και εκτός από την αστυνόμευση των πόλεων, εποπτεύουν και τα σύνορα.
Όταν οι άνδρες της Jandarma ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και την επικοινωνία των δύο ταξιάρχων, ενημέρωσαν άμεσα την πολιτική ηγεσία, με την οποία διατηρούν ξεχωριστό δίαυλο επικοινωνίας. Έτσι ο χειρισμός του θέματος ξέφυγε από το επίπεδο του Τούρκου διοικητή, ο οποίος ύστερα από λίγη ώρα, και μια επικοινωνία που κράτησε 45 λεπτά, ενημέρωσε τον Έλληνα ταξίαρχο πως το όλο θέμα χειριζόταν πλέον η Jandarma και θα ακολουθηθεί η «δικαστική οδός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου