Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

«Να απελευθερωθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί πριν από το Πάσχα»

Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ
Στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο έφτασε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη καθώς τέθηκε στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να...
γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα.

«Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Ταγίπ Ερντογάν, με τον τελευταίο να απαντάει πως το θέμα είναι στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση»,

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σχολίασε το θέμα κατά τη συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από τις 8 Απριλίου».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «ήταν μια σύνοδος ανάμεικτων συναισθημάτων αλλά όχι ανάμεικτων μηνυμάτων», χαρακτήρισε «καλή» τη χθεσινή συνάντηση και σημείωσε ότι διατηρήθηκε ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος με την Τουρκία.

Όπως είπε, η Ε.Ε. θέλει η Τουρκία να γίνει πραγματικός στρατηγικός εταίρος της καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προκλήσεις, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας συμφώνησαν με τον Τούρκο πρόεδρο ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν να το καταφέρουν, πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την αλληλεγγύη που έδειξε η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη καθώς -όπως τόνισε- μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά 75% και αυτό οφείλεται στην Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της τρία εκατομμύρια προσφύγων, κυρίως από τη Συρία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. βοήθησε τους πρόσφυγες που μένουν στην Τουρκία με 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2017 και πως πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε επιπλέον οικονομική στήριξη 3 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Ερντογάν ότι η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και ότι μόνο 1,8 δισ. ευρώ έχουν φτάσει στην Τουρκία, ο Γιούνκερ είπε ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. τηρεί τις υποσχέσεις της και θα τις εκπληρώσει και σε αυτή την περίπτωση.

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι πάντα στήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας και ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε πως η ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα η Τουρκία είναι σημαντικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ειδικότερα με την Κύπρο και με την Ελλάδα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: