Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Λογιστικά βιβλία μέχρι το 2011

Αποτέλεσμα εικόνας για κεελπνο
Mε μορφή «χιονοστιβάδας» έρχονται τις τελευταίες μέρες οι αποκαλύψεις για το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ που φαίνεται πως είχε στηθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ιδιαίτερα την περίοδο...
2007-2014. Η αρχή έγινε από τις καταγγελίες που έκανε προ ολίγων ημερών ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν πως από το ταμείο του εν λόγω φορέα «έκαναν φτερά» περίπου 230 εκ. ευρώ. Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για τις «ιερές» δωρεές, που δόθηκαν με την ευλογία του Μητροπολίτη Βύρωνα-Καισαριανής, ο οποίος τελούσε μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το νήμα της υπόθεσης βέβαια είχαν αρχικά πιάσει τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία σε έλεγχο που πραγματοποίησαν το 2016 στο ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων, καταλήγοντας χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους ότι «η λειτουργία του απέχει πολύ από τη χρηστή οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και τη λογοδοσία».


Ενδεικτικό της αυθαιρεσίας που ενυπήρχε στον Οργανισμό είναι πως δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία, κυρίως από το 2011 και έπειτα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Tvxs.gr άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση «το ΚΕΕΛΠΝΟ τηρούσε λογιστικά βιβλία μέχρι το 2011. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα απεγκαταστάθηκε και για το 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα Excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο Κέντρο». Παράλληλα, μετά το 2011 «δεν έμπαιναν ορκωτοί λογιστές ούτε για τυπικό έλεγχο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά».

«Εκατομμύρια σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ για ανύπαρκτες διαφημιστικές καμπάνιες»

Σημαίνοντα ρόλο στην όλη υπόθεση φαίνεται πως έπαιζε η ροή της χρηματοδότησης εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ προς διάφορα ΜΜΕ, καθώς «αφορούσαν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και δίνονταν αφειδώς συνήθως για τις ανάγκες διαφημιστικών εκστρατειών, οι οποίες τελικά δεν πραγματοποιούνταν», όπως επισημαίνουν πηγές από το εσωτερικό του υπουργείου. Στη λίστα των «χορηγούμενων ιδιοκτητών ΜΜΕ» φιγουράρει σε περίοπτη θέση το όνομα του εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος φέρεται να έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά και εκείνα του εκδότη Ν. Καραμανλή (Παρασκήνιο) με 494.579 ευρώ και του Δ. Παναγιωτάκη του Action24 με 284.769 ευρώ.

Παράλληλα βέβαια στη συγκεκριμένη λίστα θα βρει κανείς κι άλλα «ενδιαφέροντα ονόματα», όπως του εκδότη της εφημερίδας Δημοκρατία, Γιάννη Φιλιππάκη, αλλά και των Βρυώνη, Ευαγγελάτου, Κοτρώτσου, Χατζή, αλλά και του Πρώτου Θέματος. Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι «χορηγίες» δεκάδων χιλιάδων ευρώ λάμβαναν ακόμη κι ιστοσελίδες αμφιβόλου προέλευσης κι αναγνωρισιμότητας («ανύπαρκτες» τις χαρακτηρίζουν κάποιοι)  αλλά και με πολύ χαμηλή αναγνωσιμότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το habaria.gr. Επιπλέον, δεν είναι δυνατό να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως τα μεγαλύτερα ποσά διατέθηκαν το 2014, δηλαδή μια χρονιά η οποία αποδείχτηκε άκρως προεκλογική.






«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει σε ποιες τσέπες κατέληγαν στην πραγματικότητα αυτά τα ποσά», επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα προσθέτοντας πως «δεν είναι καθόλου απίθανο ένα μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων να διακινούνταν ως μαύρα για άλλους σκοπούς». Από τη άλλη, οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της διερεύνησης των 230 «μυστηριωδώς χαμένων» εκατομμυρίων: «Για να μάθουμε που κατέληξαν θα πρέπει να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών, δημοσιογράφων, στελεχών υπουργείων και νοσοκομείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αλλά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ποσού για το οποίο συζητάμε, θα αντιληφθεί τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος».

Τα «δώρα» του Μητροπολίτη Βύρωνα στη Μητρόπολή του

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο έχουν μπει πλέον κι οι δωρεές του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μητρόπολη Βύρωνα-Καισαριανής, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες στο σύνολό τους προσέγγιζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ, την περίοδο που ο προκαθήμενός της Δανιήλ κατείχε θέση στο ΔΣ του Κέντρου. Κι όλα αυτά με διάφορα προσχήματα, όπως η «δημιουργία ενημερωτικής καμπάνιας για τη γρίπη Η1Ν1», «η παροχή βοήθεια σε άπορους και λαθρομετανάστες» αλλά κι «η αγορά υγειονομικού υλικού για τη φροντίδα του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ασχοληθεί, όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές, και το ΣΔΟΕ σε σχετικό πόρισμά του στα τέλη του 2011, χωρίς όμως τότε να δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια στο ζήτημα.



Αλέξανδρος Ζέρβας

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: