Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Κρίσιμη Σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας στην Βάρνα

EE- Τουρκία
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα απέναντι στην...
κλιμακούμενη προκλητικότητα που έχει επιδείξει απέναντι στην Αθήνα αλλά και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η Σύνοδος Ε.Ε. - Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα και αναμένεται να συζητηθεί η ανανέωση της συμφωνίας (Μάρτιος 2016) των δύο πλευρών για το μεταναστευτικό.

Με την τούρκικη προκλητικότητα να κλιμακώνεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη εξίσωση έπειτα και από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής Συνόδου, η οποία παρείχε σαφή στήριξη στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

«Θα προασπίσουμε στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε «πολύ μεγάλη συζήτηση» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, παρουσίασαν «την κλιμάκωση» από την πλευρά της Άγκυρας. Μάλιστα έκανε λόγο για μία «ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην προάσπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισε ότι ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. 



«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλέον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Όπως συμπλήρωσε, έλαβε διαβεβαίωση ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στον Τούρκο πρόεδρο.

Όσο για τον φόβο θερμού επεισοδίου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου». Συμπλήρωσε ότι «απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτούν» και είπε ότι σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις - και όχι για θερμό επεισόδιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. 

Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τα ζητήματα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και των δυο αξιωματικών, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: