Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Ιστορική διαδήλωση ενός εκατομμυρίου κατά των όπλων


Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των όπλων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή το...
μακελειό σε Λύκειο της Φλόριντα που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

«Ποτέ ξανά!» ήταν το σύνθημα που ένωσε τους ενήλικους και πολλούς εφήβους, που ζητούν να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τα πυροβόλα όπλα, ώστε να μην επαναληφθεί άλλο μακελειό σε σχολείο.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αδράνεια των νομοθετών και των δημόσιων εξουσιών, απρόθυμων να αναλάβουν δράση εναντίον της Εθνής Ένωσης Οπλοκατοχής (NRA), του ισχυρού λόμπι των όπλων.

Στην ογκώδη συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον, ένα δάσος από πλακάτ είχε μηνύματα όπως: «Διδάσκω με βιβλία, όχι με όπλα» ή «Το δικαίωμά σας να έχετε όπλο δεν υπερισχύει του δικού μου δικαιώματος να μείνω ζωντανός».

Οι νέοι και καθηγητές τους βλέπουν την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο των ΗΠΑ να κωφεύουν και μην έχουν καμιά διάθεση να κάνουν κάποια κίνηση στο ζήτημα των όπλων, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει μάλιστα να οπλοφορούν οι δάσκαλοι.



AP Photo


Το μήνυμα της εγγονής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η εγγονή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηλικίας μόλις 9 ετών, απηύθυνε μια συγκινητική έκκληση, προκαλώντας τον θαυμασμό των διαδηλωτών. Εμπνεόμενη από την περίφημη ομιλία του παππού της, η Γιολάντα Ρενέ Κινγκ είπε στη συγκέντρωση: «Έχω ένα όνειρο όπου δεν πάει άλλο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όπλα σ' αυτόν τον κόσμο».

Η Έμα Γκονζάλες, η μαθήτρια που ξέφυγε από τις σφαίρες στο Πάρκλαντ και πρωτοστατεί στο κίνημα κατά των όπλων, μίλησε από το βήμα για για έξι λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, όσο χρειάστηκε ο ένοπλος να σκοτώσει 17 άτομα στο σχολείο της.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να κατανοήσει τις καταστροφικές συνέπειες ή πόσο μακριά θα φτάσει αυτό», είπε. «Για εκείνους που ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί αρνούνται, θα σας πω που πήγε: ακριβώς στο έδαφος, βάθος έξι πόδια».

«Καλώς ήλθατε στην επανάσταση», δήλωσε η 17χρονη μαθήτρια Κάμερον Κάσκι. «Εσείς οι βουλευτές, εκπροσωπήστε τον λαό ή φύγετε!» είπε η επιζήσασα του μακελειού, απευθυνομενη στην ανθρωποθάλασσα των 800.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον, στις λεωφόρους ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Στη Νέα Υόρκη, 175.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο. Και περισσότερες από 800 πορείες πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ και στον κόσμο, παντού με ώθηση από τους νέους.

Στην εθνική κινητοποίηση που ονομάστηκε «Πορεία για τις ζωές μας» συμμετείχαν κάτοικοι σε πολλές πόλεις, όπως οι Ατλάντα, το Σικάγο, το Ντάλας, Χιούστον, Νάσβιλ, Σιάτλ, το Λος Άντζελες, αλλά και στο εξωτερικό: Λονδίνο, Μόντρεαλ, Οτάβα ή Εδιμβούργο.



AP Photo


Στο στόχαστρο και η NRA

«Ας βάλουμε πρώτες τις ΗΠΑ, όχι την NRA», δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Ντέιβιντ Χογκ, ένας μαθητής που έχει γίνει ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος, και κάλεσε τον κόσμο να κινητοποιηθεί στις κάλπες.

«Αυτά τα παιδιά έχουν δίκιο. Λένε ουσιαστικά πως η NRA πληρώνει αυτούς τους Ρεπουμπλικανούς», το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ που ελέγχει σήμερα το Κογκρέσο, καταγγέλλει ο Τζεφ Τέρτσιν, 68χρονος συνταξιούχος διαδηλωτής.

Η δυνατότητα να κατέχει κανείς πυροβόλο όπλο θεωρείται από εκατομμύρια Αμερικανούς συνταγματικό δικαίωμα εξίσου θεμελιώδες με την ελευθερία της έκφρασης. Ωστόσο, το μακελειό, που διαπράχθηκε στο Πάρκλαντ ένωσε τους μαθητές, που αυτοχαρακτηρίζονται «επιζήσαντες» και εδω και εβδομάδες είναι πανταχού παρόντες στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώην μαθητής, Νίκολας Κρουζ, σκότωσε 17 ανθρώπους αδειάζοντας το ημιαυτόματο τουφέκι του, ένα AR-15, πάνω σε μαθητές και ενηλίκους του Λυκείου Marjory Stoneman Douglas βόρεια του Μαϊάμι, από το οποίο είχε αποβληθεί για «λόγους πειθαρχίας».

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα. Οι νέοι των ΗΠΑ έχουν περάσει τη μαθητική ζωή τους κάτω από διαρκή απειλή και γίνεται λόγος για τη «γενιά Κολουμπάιν», από το όνομα του σχολείου του Κολοράντο όπου το 1999 δύο μαθητές σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή. 

«Είμαστε αυτοί που φοβούνται να πάνε κάθε μέρα στο σχολείο επειδή δεν ξέρουμε αν θα είμαστε οι επόμενοι», υπενθύμισε η 17χρονη Λόρεν Τίλεϊ που έφθασε από την Καλιφόρνια ειδικά για να διαδηλώσει. «Το 2020 θα ψηφίσουμε», προειδοποίησε.«Η γενιά μας θέλει αλλαγή».

Η Αριάντα Γκράντε, η Τζένιφερ Χάντσον, η Ντέμι Λοβάτο και η Μάιλι Σάιρους ανέβηκαν επίσης στη σκηνή της Ουάσινγκτον. Ανάμεσα στους σταρ που υποστηρίζουν τους μαθητές περιλαμβάνονται οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Όπρα Γουίνφρεϊ, Τζάστιν Μπίμπερ. 



AP Photo

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: