Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

H Γαλλία θρηνεί ξανά θύματα

Λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων
Τη μνήμη των τεσσάρων θυμάτων της επίθεσης στην πόλη Τρεμπ στη νότια Γαλλία θα τιμήσει σήμερα η χώρα, ενώ θα αποτίσει φόρο τιμής στον αστυνομικό Ανρό Μπελτράμ, ο οποίος...
πήρε τη θέση μιας γυναίκας ομήρου, που ο δράστης χρησιμοποιούσε σαν ασπίδα.

Ο θάνατος του αξιωματικού έχει προκαλέσει συγκίνηση στη Γαλλία. Ο δράστης τραυμάτισε σοβαρά τον 44χρονο πυροβολώντας τον και μαχαιρώνοντάς τον, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, με αποτέλεσμα να υποκύψει χθες στα τραύματά του.

Κάτοικοι αφήνουν μπροστά στο κλειστό κατάστημα του σούπερ-μάρκετ και στο στρατόπεδο της χωροφυλακής της Καρκασόν για να αφήσουν λουλούδια. Σοκαρισμένοι είναι οι πολίτες της μικρής πόλης. «Λέγαμε πως δεν είχαμε τίποτε να φοβηθούμε, λέγαμε πως αυτά δεν συμβαίνουν παρά μόνο στις μεγάλες πόλεις», δήλωσε μια 52χρονη.

Η Γαλλία, η οποία έχει γίνει στόχος των επιθέσεων εξαιτίας της συμμετοχής της στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ζει υπό την τρομοκρατική απειλή από τον Ιανουάριο 2015 και μέχρι σήμερα έχει θρηνήσει 245 ανθρώπους.

Αυτή η τελευταία επίθεση είναι η σοβαρότερη από την αρχή της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε χθες ήρωα τον αστυνομικό. Μετά τη λήξη συνεδρίασης του χθεσινού συμβουλίου άμυνας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τους νομάρχες να συγκαλέσουν αυτή την εβδομάδα τους αξιωματούχους των υπηρεσιών (πληροφοριών, αστυνομίας, χωροφυλακής, εισαγγελίας, σωφρονιστικών ιδρυμάτων) που εμπλέκονται στην παρακολούθηση των ριζοσπαστικοποιημένων προσώπων. 

Σημειώνεται ότι αν και ο Γάλλος μαροκινής καταγωγής, Ραντουάν Λακντίμ, είχε εντοπιστεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι αρχές θεωρούσαν «ότι δεν υπήρχε ριζοσπαστικοποίηση», όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Κολόμπ.

Πιστός στον ISIS 

Στην κατοικία του 25χρονου στην Καρκασόν, οι ερευνητές ανακάλυψαν «σημειώσεις με αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος» που έμοιαζαν με διαθήκη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές. Παράλληλα τέθηκαν υπό κράτηση δύο πρόσωπα: ένας νέος 17 χρόνων, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας φίλος του Ραντουνάν Κακντίμ, και η σύντροφός του.

Ο δράστης, ο οποίος ήταν οπλισμένος με ένα πιστόλι, ένα κυνηγετικό μαχαίρι και τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τη δικαστική αστυνομία, σκοτώθηκε από αστυνομικούς, αφού κράτησε  ομήρους στο σούπερ μάρκετ. Προηγουμένως είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο σκοτώνοντας τον επιβάτη και τραυματίζοντας σοβαρά τον οδηγό και είχε πρυοβολήσει αστυνομικούς, ένας από τους οποίους τραυματίσθηκε.

Από το 2014, παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την ασφάλεια «επειδή βρισκόταν σε επαφή με ισλαμιστές που θεωρούνταν ότι βρίσκονταν ψηλά στο φάσμα της ριζοσπαστικοποίησης», χωρίς πάντως να δείξει ο ίδιος ότι θέλει να διαπράξει κάποια βίαιη ενέργεια, δήλωσε πηγή στην έρευνα.

Το 2016 και το 2017 παρακολουθούνταν και πάλι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες δεν διέκριναν καμιά «ένδειξη ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει κάποια βίαιη ενέργεια», σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Ουδέποτε μετέβη στη Συρία, όμως το 2014 είχε εντοπισθεί πως είχε τη βούληση να μεταβεί εκεί.

Στη διάρκεια των επιθέσεών του, ζήτησε «την απελευθέρωση αδελφών», ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πηγή στην υπόθεση, ήταν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός επιζών από τα μέλη της ομάδας, που είναι φυλακισμένος κοντά στο Παρίσι αφού πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβριου 2015 με τραγικό απολογισμό 130 νεκρούς.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: