Δωρεές, κατά κόρον και επί τουλάχιστον τρία συναπτά έτη, έπαιρνε η Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού από το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ...
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για χρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δίνονταν κατά παράβαση του καταστατικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η μητρόπολη να αντιμετωπίσει φαινόμενα – σύμφωνα με τα επίσημα Πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων – όπως η γρίπη Η1Ν1 ή να στείλει βοήθεια στη Γάζα (!), αλλά και να βοηθήσει «άπορους και λαθρομετανάστες» (!) της περιοχής δικαιοδοσίας της!
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες πρωτοκλασάτων στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά την περίοδο 1997-2014, το ποσό που δόθηκε στη μητρόπολη έφτασε τις 800.000 ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, κανείς εξ αυτών δεν φάνηκε «αρμόδιος» να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό και με βάση ποια αρμοδιότητα δίνονταν αυτά τα χρήματα.
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης Καισαριανής, ο μητροπολίτης Δανιήλ (κατά κόσμον Διονύσιος Πουρτσουκλής) «διετέλεσε μέλος τοῦ Δι- οικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κέντρου Ἐλέγχου καί Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) τοῦ Ὑπουργείου Ὑγείας καί Κοινω- νικῆς Ἀλληλεγγύης, ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλ- λάδος ἀπό τοῦ ἔτους 2000 ἕως τό 2015».
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι για ποιο λόγο έπαιρνε χρήματα για τη μητρόπολή του και μόνο, τη στιγμή που εκπροσωπούσε το σύνολο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Από την πλευρά της και σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, η επίσημη Εκκλησία δεν έχει πάρει θέση.
Τα πρακτικά
Ας δούμε ορισμένα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με το πώς ενέκρινε τα επίμαχα ποσά για τη μητρόπολη.
-Στις 31 Ιουλίου του 2008 το ΚΕΕΛΠΝΟ «αναθέτει στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού το έργο της αντιμετώπισης των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης [...] Η συγκεκριμένη συνεργασία θα έχει διάρκεια ενός έτους αρχής γενομένης από 1ης Σεπτεμβρίου 2008. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταβάλει το ποσό των 100.000 ευρώ τμηματικά ως εξής: 1.) 30.000 ευρώ ως προκαταβολή, 2.) 20.000 ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και 3. 50.000 ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009».
-Στις 29 Ιανουαρίου του 2009 τα μέλη του ΚΕΕΛΠΝΟ «ομόφωνα αποφασίζουν να καταβάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσό 5.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού για την κάλυψη της δαπάνης της αγοράς υγειονομικού υλικού το οποίο θα διατεθεί για τη φροντίδα του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».
-Στις 12 Μαρτίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει να διαθέσει «συμπληρωματικό ποσό 50.000 ευρώ στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού για την αντιμετώπιση προβλημάτων Δημόσιας Υγείας απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης».
- Στις 3 Ιουνίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ανανεώνει – 3 μήνες πριν από τη λήξη της – τη σύμβαση με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για την «αντιμετώπιση των προ- βλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης». «Στο πλαίσιο της εν λόγω παράτασης το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο αυτής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
-Στις 9 Ιουλίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ομόφωνα αποφασίζει να επιχορηγήσει «την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής με το ποσό των 15.000 ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος κατασκηνώσεων για τα φιλοξενούμενα παιδιά των μεταναστών και των οικονομικών προσφύγων στη νήσο Τήνο».
-Στις 30 Ιουλίου του 2009 τα μέλη του Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζουν «να επιχορηγήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη Μητρόπολη με το ποσό των 15.000 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών στα πλαίσια της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τη Νέα Γρίπη».
- Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2009 τα μέλη ομόφωνα απο- φασίζουν «την καταβολή του ποσού 50.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο της συνεργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για την αντιμετώπιση των προ- βλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης». Απλώς εδώ προστίθεται πως το ποσό δια- τίθεται «για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης (Η1Ν1) των απόρων και λαθρομεταναστών».
-Περίπου μια εβδομάδα μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 τα μέλη ομόφωνα: «Εγκρίνουν την οικονομική ενίσχυση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού, με το ποσό των 20.000 ευρώ για το έργο της έκδοσης βιβλίου με ομιλίες για θέματα ιατρικού περιεχομένου, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου». Από τα ανωτέρω πρακτικά αντιλαμβάνεται κανείς πως εκείνη την περίοδο όλοι οι «λαθρομετανάστες» και οι «άποροι» της Αθήνας – ίσως και της Ελλάδας – είχαν συγκεντρωθεί στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης Καισαριανής.
Οι μαρτυρίες
Άλλα 375.000 ευρώ δόθηκαν στη μητρόπολη το 2009, όπως ανέφερε στην Εξεταστική της Βουλής ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα Ιωάννη Πιερρουτσάκου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο.
Παραθέτουμε τον διάλογο αυτούσιο, από τα Πρακτικά της Βουλής:
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: Τι συνολικό ποσό δόθηκε επί θητείας σας; ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δόθηκαν 749.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχε ερωτηθεί – στο πλαίσιο της Εξεταστικής – και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, που επί τουλάχιστον τρία χρόνια λάμβανε από το ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι «ιερές» χορηγίες της Mητρόπολης Καισαριανής, της οποίας ο δεσπότης ήταν μέλος στο Δ.Σ. του Οργανισμού.
Στο φως οι επίμαχες αποφάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ που «χάριζαν» χιλιάρικα ακόμα και για βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας ή για έκδοση βιβλίου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου Τι αναφέρει η έκθεση ΣΥΜΦΩΝΑ με έκθεση των ορκωτών λογιστών που πραγματοποίησαν έλεγχο στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2009 και η οποία εκδόθηκε το 2013; Στο κομμάτι «Δωρεές- Επιχορηγήσεις» αναφέρονται τα εξής: «Τα σημαντικότερα ποσά αφορούν την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για αρωγή δράσεών της που αφορούν την υγειονομική πρόληψη και υποστήριξη, καθώς και πλήθος οικονομικών ενισχύσεων, χορηγιών και βοηθημάτων στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ». Για το 2008, έτεροι ελεγκτές αναφέρουν στην έκθεσή τους πως για εκείνη τη χρονιά το ΚΕΕΛΠΝΟ διέθεσε 334.000 ευρώ σε δωρεές στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής
ΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου
Ο μάρτυρας δεν διέψευσε το θέμα, αλλά επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής που τον προστατεύει για ζητήματα τα οποία διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκείνη την περίοδο, Ιωάννη Πιερρουτσάκο, τα χρήματα δίνονταν στη Μητρόπολη Καισαριανής, την οποία και χαρακτήρισε «υποβαθμισμένη περιοχή». Χαρακτηριστικός είναι ο εν λόγω διάλογος:
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Σε άλλες μητροπόλεις της Αττικής δεν είχαμε παρόμοια προβλήματα;
ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η Καισαριανή και ο Βύρωνας δεν είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Επειδή ήταν ο Σεβασμιότατος εκεί, ξεκίνησε από εκεί.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ναι, αλλά δεν δώσατε σε κάποιον άλλο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ε, δεν πρόλαβα μετά!
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Μα, κύριε μάρτυς, ο Σεβασμιότατος δεν πήρε μόνο μια χρονιά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Αυτό ήταν ένα σταδιακό…
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ο Σεβασμιότατος έπαιρνε επί συνεχή έτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Αυτό ήταν ένα σταδιακό δείγμα, ώσπου να κάνουμε μια μεγάλη στατιστική, ούτως ώστε να…
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Θα μπορούσατε να δώσετε ένα χρόνο στην Καισαριανή, ένα χρόνο στην Μάνδρα κ.ο.κ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Όχι, το κάναμε έτσι, ούτως ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία και μετά θα συνεργαζόμασταν με την Ιερά Μητρόπολη.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δηλαδή, ο Σεβασμιότατος είχε μια προνομιακή μεταχείριση από εσάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν μπορείτε να το πείτε προνομιακή μεταχείριση. Είχε μια μεταχείριση, η οποία απέδιδε καρπούς. Και εδώ δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»
Το πιο τραγελαφικό στην όλη ιστορία, όμως, είναι το γεγονός πως μέρος από τα χρήματα που δίνονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη μητρόπολη προκειμένου να φροντίσει «άπορους και λαθρομετανάστες», φαίνεται πως κατέληγαν στην τσέπη άλλου μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την ίδια περίοδο. Πώς γινόταν αυτό; Μέσω ιατρικών εξετάσεων για λοιμώδη νοσήματα, π.χ. ηπατίτιδα, οι οποίες φαίνεται πως γίνονταν σε μικροβιολογικό εργαστήριο στο Παγκράτι – κοντά στην Καισαριανή – το οποίο διατηρεί εκεί μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ για σειρά ετών, που έφτασε μάλιστα ως τη θέση του αντιπροέδρου του Οργανισμού.
Χαρακτηριστικές, για το θέμα, είναι οι απαντήσεις που έδωσε στην Εξεταστική της Βουλής ο πρ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Πιερρουτσάκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Οπότε το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε μία χορηγία στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Για να κάνει κάποια πράγματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: …για να κάνει με ευθύνη της εξετάσεις ηπατίτιδας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Τις οποίες κατέθεσε σε μας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε ποιο εργαστήριο, κύριε μάρτυρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν θυμάμαι ποιο εργαστήριο είναι. Ούτε ξέρω ούτε μπορώ να θυμηθώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Ένα εργαστήριο ήταν ή πολλά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ένα, δύο, δεν ξέρω. Μπορεί να είναι ένα, μπορεί να είναι δύο. Πάντως…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σας ρωτώ γιατί ένα μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ένα τέτοιο εργαστήριο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ναι, θα σας πω. Είναι και μεγάλη καθηγήτρια και είναι κόσμημα για την Ιατρική. Κι επειδή έγινε αυτό…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει στην Ιερά Μητρόπολη χρήματα. Η Ιερά Μητρόπολη αναλαμβάνει να κάνει εξετάσεις ηπατίτιδας, οι οποίες γίνονται στο εργαστήριο μέλους του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Το οποίο, όμως…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι, λοιπόν, «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», κύριε μάρτυς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, δεν έχει σχέση. Δεν κανόνισε αυτό το πράγμα το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όπως λέτε για τον εαυτό σας, καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις το μέλος του Δ.Σ. να λέει: «Εγώ απέχω από αυτή την προκήρυξη». Αυτό θα έπρεπε να πει, κατά τη γνώμη μου. Εγώ δεν την ξέρω την κυρία. Όμως, θα έπρεπε να πει: «Εγώ δεν συμμετέχω σε αυτή την προκήρυξη γιατί είμαι μέλος του Δ.Σ.».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα να σας πω κάτι; Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αυτό. Οι εξετάσεις έγιναν από εκεί. Δεν έχει σχέση. Δεν ξέραμε πού θα κάνει τις εξετάσεις. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα τα πήραμε. Όποιος είναι να έχει πρόβλημα, εδώ είναι να έχει πρόβλημα. Δεν έχει πρόβλημα το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μη λέτε ότι δεν έχει πρόβλημα. Έχει πρόβλημα, γιατί αποφασίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέλη του Δ.Σ., ο μητροπολίτης και αυτή που έχει το εργαστήριο, και ο ένας δίνει λεφτά στον άλλον και τελικά γυρνάνε στα ίδια πρόσωπα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Είναι και ελεγχθήκανε. Και μπορεί να βγει και σε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όμως, πέρα από τον έλεγχο του αν έγιναν ή όχι, όπου αυτός είναι ένας έλεγχος φορολογικός, εδώ έχουμε και κάτι στρεβλό και πολλές συμπτώσεις, όπως ότι μέσα στο ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο ο ένας με τον άλλον… Έχετε και την ευθύνη γι’ αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Εντάξει. Μέχρι εδώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι νόμιμο να δίνεις λεφτά στην Ιερά Μητρόπολη που είναι ΝΠΔΔ και δεν είναι καν ΜΚΟ. Τι σχέση έχει να το κάνει η Μητρόπολη στο εργαστήριο ενός μέλους του Δ.Σ.; Δεν είναι και τόσο νόμιμο, πέραν του ηθικού που σε καμία περίπτωση…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Σας λέω το εξής. Δεν είπε, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ «κάνε τα εκεί». Δεν γράφτηκε πουθενά.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για χρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δίνονταν κατά παράβαση του καταστατικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η μητρόπολη να αντιμετωπίσει φαινόμενα – σύμφωνα με τα επίσημα Πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων – όπως η γρίπη Η1Ν1 ή να στείλει βοήθεια στη Γάζα (!), αλλά και να βοηθήσει «άπορους και λαθρομετανάστες» (!) της περιοχής δικαιοδοσίας της!
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες πρωτοκλασάτων στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά την περίοδο 1997-2014, το ποσό που δόθηκε στη μητρόπολη έφτασε τις 800.000 ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, κανείς εξ αυτών δεν φάνηκε «αρμόδιος» να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό και με βάση ποια αρμοδιότητα δίνονταν αυτά τα χρήματα.
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης Καισαριανής, ο μητροπολίτης Δανιήλ (κατά κόσμον Διονύσιος Πουρτσουκλής) «διετέλεσε μέλος τοῦ Δι- οικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κέντρου Ἐλέγχου καί Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) τοῦ Ὑπουργείου Ὑγείας καί Κοινω- νικῆς Ἀλληλεγγύης, ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλ- λάδος ἀπό τοῦ ἔτους 2000 ἕως τό 2015».
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι για ποιο λόγο έπαιρνε χρήματα για τη μητρόπολή του και μόνο, τη στιγμή που εκπροσωπούσε το σύνολο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Από την πλευρά της και σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, η επίσημη Εκκλησία δεν έχει πάρει θέση.
Τα πρακτικά
Ας δούμε ορισμένα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με το πώς ενέκρινε τα επίμαχα ποσά για τη μητρόπολη.
-Στις 31 Ιουλίου του 2008 το ΚΕΕΛΠΝΟ «αναθέτει στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού το έργο της αντιμετώπισης των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης [...] Η συγκεκριμένη συνεργασία θα έχει διάρκεια ενός έτους αρχής γενομένης από 1ης Σεπτεμβρίου 2008. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταβάλει το ποσό των 100.000 ευρώ τμηματικά ως εξής: 1.) 30.000 ευρώ ως προκαταβολή, 2.) 20.000 ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και 3. 50.000 ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009».
-Στις 29 Ιανουαρίου του 2009 τα μέλη του ΚΕΕΛΠΝΟ «ομόφωνα αποφασίζουν να καταβάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσό 5.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού για την κάλυψη της δαπάνης της αγοράς υγειονομικού υλικού το οποίο θα διατεθεί για τη φροντίδα του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».
-Στις 12 Μαρτίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει να διαθέσει «συμπληρωματικό ποσό 50.000 ευρώ στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού για την αντιμετώπιση προβλημάτων Δημόσιας Υγείας απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης».
- Στις 3 Ιουνίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ανανεώνει – 3 μήνες πριν από τη λήξη της – τη σύμβαση με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για την «αντιμετώπιση των προ- βλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης». «Στο πλαίσιο της εν λόγω παράτασης το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο αυτής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
-Στις 9 Ιουλίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ομόφωνα αποφασίζει να επιχορηγήσει «την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής με το ποσό των 15.000 ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος κατασκηνώσεων για τα φιλοξενούμενα παιδιά των μεταναστών και των οικονομικών προσφύγων στη νήσο Τήνο».
-Στις 30 Ιουλίου του 2009 τα μέλη του Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζουν «να επιχορηγήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη Μητρόπολη με το ποσό των 15.000 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών στα πλαίσια της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τη Νέα Γρίπη».
- Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2009 τα μέλη ομόφωνα απο- φασίζουν «την καταβολή του ποσού 50.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο της συνεργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για την αντιμετώπιση των προ- βλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης». Απλώς εδώ προστίθεται πως το ποσό δια- τίθεται «για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης (Η1Ν1) των απόρων και λαθρομεταναστών».
-Περίπου μια εβδομάδα μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 τα μέλη ομόφωνα: «Εγκρίνουν την οικονομική ενίσχυση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού, με το ποσό των 20.000 ευρώ για το έργο της έκδοσης βιβλίου με ομιλίες για θέματα ιατρικού περιεχομένου, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου». Από τα ανωτέρω πρακτικά αντιλαμβάνεται κανείς πως εκείνη την περίοδο όλοι οι «λαθρομετανάστες» και οι «άποροι» της Αθήνας – ίσως και της Ελλάδας – είχαν συγκεντρωθεί στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης Καισαριανής.
Οι μαρτυρίες
Άλλα 375.000 ευρώ δόθηκαν στη μητρόπολη το 2009, όπως ανέφερε στην Εξεταστική της Βουλής ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα Ιωάννη Πιερρουτσάκου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο.
Παραθέτουμε τον διάλογο αυτούσιο, από τα Πρακτικά της Βουλής:
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: Τι συνολικό ποσό δόθηκε επί θητείας σας; ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δόθηκαν 749.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχε ερωτηθεί – στο πλαίσιο της Εξεταστικής – και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, που επί τουλάχιστον τρία χρόνια λάμβανε από το ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι «ιερές» χορηγίες της Mητρόπολης Καισαριανής, της οποίας ο δεσπότης ήταν μέλος στο Δ.Σ. του Οργανισμού.
Στο φως οι επίμαχες αποφάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ που «χάριζαν» χιλιάρικα ακόμα και για βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας ή για έκδοση βιβλίου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου Τι αναφέρει η έκθεση ΣΥΜΦΩΝΑ με έκθεση των ορκωτών λογιστών που πραγματοποίησαν έλεγχο στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2009 και η οποία εκδόθηκε το 2013; Στο κομμάτι «Δωρεές- Επιχορηγήσεις» αναφέρονται τα εξής: «Τα σημαντικότερα ποσά αφορούν την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για αρωγή δράσεών της που αφορούν την υγειονομική πρόληψη και υποστήριξη, καθώς και πλήθος οικονομικών ενισχύσεων, χορηγιών και βοηθημάτων στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ». Για το 2008, έτεροι ελεγκτές αναφέρουν στην έκθεσή τους πως για εκείνη τη χρονιά το ΚΕΕΛΠΝΟ διέθεσε 334.000 ευρώ σε δωρεές στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής
ΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου
Ο μάρτυρας δεν διέψευσε το θέμα, αλλά επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής που τον προστατεύει για ζητήματα τα οποία διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκείνη την περίοδο, Ιωάννη Πιερρουτσάκο, τα χρήματα δίνονταν στη Μητρόπολη Καισαριανής, την οποία και χαρακτήρισε «υποβαθμισμένη περιοχή». Χαρακτηριστικός είναι ο εν λόγω διάλογος:
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Σε άλλες μητροπόλεις της Αττικής δεν είχαμε παρόμοια προβλήματα;
ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η Καισαριανή και ο Βύρωνας δεν είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Επειδή ήταν ο Σεβασμιότατος εκεί, ξεκίνησε από εκεί.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ναι, αλλά δεν δώσατε σε κάποιον άλλο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ε, δεν πρόλαβα μετά!
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Μα, κύριε μάρτυς, ο Σεβασμιότατος δεν πήρε μόνο μια χρονιά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Αυτό ήταν ένα σταδιακό…
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ο Σεβασμιότατος έπαιρνε επί συνεχή έτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Αυτό ήταν ένα σταδιακό δείγμα, ώσπου να κάνουμε μια μεγάλη στατιστική, ούτως ώστε να…
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Θα μπορούσατε να δώσετε ένα χρόνο στην Καισαριανή, ένα χρόνο στην Μάνδρα κ.ο.κ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Όχι, το κάναμε έτσι, ούτως ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία και μετά θα συνεργαζόμασταν με την Ιερά Μητρόπολη.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δηλαδή, ο Σεβασμιότατος είχε μια προνομιακή μεταχείριση από εσάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν μπορείτε να το πείτε προνομιακή μεταχείριση. Είχε μια μεταχείριση, η οποία απέδιδε καρπούς. Και εδώ δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»
Το πιο τραγελαφικό στην όλη ιστορία, όμως, είναι το γεγονός πως μέρος από τα χρήματα που δίνονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη μητρόπολη προκειμένου να φροντίσει «άπορους και λαθρομετανάστες», φαίνεται πως κατέληγαν στην τσέπη άλλου μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την ίδια περίοδο. Πώς γινόταν αυτό; Μέσω ιατρικών εξετάσεων για λοιμώδη νοσήματα, π.χ. ηπατίτιδα, οι οποίες φαίνεται πως γίνονταν σε μικροβιολογικό εργαστήριο στο Παγκράτι – κοντά στην Καισαριανή – το οποίο διατηρεί εκεί μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ για σειρά ετών, που έφτασε μάλιστα ως τη θέση του αντιπροέδρου του Οργανισμού.
Χαρακτηριστικές, για το θέμα, είναι οι απαντήσεις που έδωσε στην Εξεταστική της Βουλής ο πρ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Πιερρουτσάκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Οπότε το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε μία χορηγία στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Για να κάνει κάποια πράγματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: …για να κάνει με ευθύνη της εξετάσεις ηπατίτιδας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Τις οποίες κατέθεσε σε μας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε ποιο εργαστήριο, κύριε μάρτυρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν θυμάμαι ποιο εργαστήριο είναι. Ούτε ξέρω ούτε μπορώ να θυμηθώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Ένα εργαστήριο ήταν ή πολλά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ένα, δύο, δεν ξέρω. Μπορεί να είναι ένα, μπορεί να είναι δύο. Πάντως…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σας ρωτώ γιατί ένα μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ένα τέτοιο εργαστήριο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Ναι, θα σας πω. Είναι και μεγάλη καθηγήτρια και είναι κόσμημα για την Ιατρική. Κι επειδή έγινε αυτό…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει στην Ιερά Μητρόπολη χρήματα. Η Ιερά Μητρόπολη αναλαμβάνει να κάνει εξετάσεις ηπατίτιδας, οι οποίες γίνονται στο εργαστήριο μέλους του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Το οποίο, όμως…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι, λοιπόν, «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», κύριε μάρτυς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, δεν έχει σχέση. Δεν κανόνισε αυτό το πράγμα το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όπως λέτε για τον εαυτό σας, καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις το μέλος του Δ.Σ. να λέει: «Εγώ απέχω από αυτή την προκήρυξη». Αυτό θα έπρεπε να πει, κατά τη γνώμη μου. Εγώ δεν την ξέρω την κυρία. Όμως, θα έπρεπε να πει: «Εγώ δεν συμμετέχω σε αυτή την προκήρυξη γιατί είμαι μέλος του Δ.Σ.».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα να σας πω κάτι; Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αυτό. Οι εξετάσεις έγιναν από εκεί. Δεν έχει σχέση. Δεν ξέραμε πού θα κάνει τις εξετάσεις. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα τα πήραμε. Όποιος είναι να έχει πρόβλημα, εδώ είναι να έχει πρόβλημα. Δεν έχει πρόβλημα το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μη λέτε ότι δεν έχει πρόβλημα. Έχει πρόβλημα, γιατί αποφασίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέλη του Δ.Σ., ο μητροπολίτης και αυτή που έχει το εργαστήριο, και ο ένας δίνει λεφτά στον άλλον και τελικά γυρνάνε στα ίδια πρόσωπα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Είναι και ελεγχθήκανε. Και μπορεί να βγει και σε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όμως, πέρα από τον έλεγχο του αν έγιναν ή όχι, όπου αυτός είναι ένας έλεγχος φορολογικός, εδώ έχουμε και κάτι στρεβλό και πολλές συμπτώσεις, όπως ότι μέσα στο ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο ο ένας με τον άλλον… Έχετε και την ευθύνη γι’ αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Εντάξει. Μέχρι εδώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι νόμιμο να δίνεις λεφτά στην Ιερά Μητρόπολη που είναι ΝΠΔΔ και δεν είναι καν ΜΚΟ. Τι σχέση έχει να το κάνει η Μητρόπολη στο εργαστήριο ενός μέλους του Δ.Σ.; Δεν είναι και τόσο νόμιμο, πέραν του ηθικού που σε καμία περίπτωση…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΕΡΡΟΥΤΣΑΚΟΣ (Μάρτυς): Σας λέω το εξής. Δεν είπε, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ «κάνε τα εκεί». Δεν γράφτηκε πουθενά.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου