Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΔΝΤ... «εποχής Σόιμπλε»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΝΤ... «εποχής Σόιμπλε»
H επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου και η εφαρμογή του από τον Γενάρη του 2019, μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις, γίνεται το...
σκληρό διαπραγματευτικό όπλο του ΔΝΤ στο μπρα ντε φερ με τους ευρωπαίους για το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες που φέρουν το ΔΝΤ να επιμένει σε ταυτόχρονη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, και δη χωρίς θετικά αντίμετρα.

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για εσάς, αλλά αυτό είναι το γενικό πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω ότι η συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας το 2019 θα πραγματοποιηθεί με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές τους επόμενους μήνες» ήταν, συγκεκριμένα, η απάντηση Ράις σε ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο επίσπευσης των μέτρων.

Στην πράξη, εμμέσως και εντέχνως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέλεξε να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, δείχνοντας και την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει το Ταμείο στο επόμενο κρίσιμο, δίμηνο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους.

Κατά την κοινή εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα αλλά και κοινοτικών πηγών στις Βρυξέλλες, πρόκειται για μια τακτική που αφ’ ενός εκπορεύεται από την ισχυρή πλέον βούληση του Ταμείου να παραμείνει στο πρόγραμμα και, αφ΄ετέρου, στηρίζεται στις ανησυχίες της Γερμανίας για δημοσιονομική χαλάρωση της Ελλάδας στην μεταμνημονιακή εποχή.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επίσης λένε ότι  η εν λόγω τακτική φέρει την υπογραφή του… παλαιού γνώριμου και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Και ο όλος σχεδιασμός θέλει το διπλό «δημοσιονομικό σοκ» - της παράλληλης μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου – να χρησιμοποιείται ως το αντίβαρο απέναντι στην άρνηση των ευρωπαίων να αποδεχθούν ριζικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πρόκειται για μια τακτική που προεξοφλεί ότι η Μέρκελ δεν θα ρισκάρει την «έξωση» του Ταμείου από την Ευρώπη πριν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εξακολουθεί να θεωρεί το ΔΝΤ ως τον εγγυητή της μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων μετά την λήξη του Μνημονίου.

Για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δεδομένα της «εποχής Σόιμπλε». Η Μέρκελ μπορεί να μην έχει αλλάξει την βασική ευρωπαϊκή της ατζέντα, έχουν αλλάξει όμως οι πολιτικές ισορροπίες τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ευρώπη. Η Κομισιόν έχει ήδη πάρει κάθετη και δημόσια θέση απέναντι στις απαισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ, ενώ όπως σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές και το Βερολίνο δύσκολα θα ρισκάρει μια «πολιτική έκρηξη» στην  Ελλάδα και μια υποτροπή της κρίσης στην ευρωζώνη, ακριβώς την στιγμή που θα έκλεινε ο κύκλος των Μνημονίων.

Εν ολίγοις, σε πολιτικούς όρους, η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή η επίσπευση των μέτρων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Και η Κομισιόν έστειλε ήδη στείλει το δικό της μήνυμά προς το Ταμείο όταν ο Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε τους θεσμούς «να εργαστούν επί λογικών δεδομένων».

Κατά τους πλέον ρεαλιστές των Βρυξελλών, άλλωστε, το «όπλο» που επισείει το ΔΝΤ δεν είναι προγραμματισμένο να εκπυρσοκροτήσει. Και η πιθανότερη κατάληξη είναι ένας συμβιβασμός βασισμένος στο «γαλλικο κλειδί» - δηλαδή, στην γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης στην συμφωνία ρύθμισης του χρέους.

Κατά του πλέον αισιόδοξους επίσης – τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες –, παρά τα έως τώρα μηνύματα, η παραμονή του ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται ήδη «κλειδωμένη». Και μια ενδεχόμενη αποχώρησή του θα μπορούσε να βγάλει από το τραπέζι όχι μόνον την επίσπευση αλλά και αυτή καθ’ αυτή την εφαρμογή των μέτρων…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: