Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Tέσσερις οι νεκροί από τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

Αποτέλεσμα εικόνας για Tέσσερις οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία
Nεκρός είναι ο αντισυνταγματάρχης της γαλλικής Χωροφυλακής που είχε παραδοθεί στον ένοπλο τρομοκράτη για να...
απελευθερώσει ως αντάλλαγμα ομήρους κατά τις επιθέσεις που έγιναν την Παρασκευή στη νοτιοδυτική Γαλλία στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

«Ο αντισυνταγματάρχης Αρνό Μπελτράμ μας άφησε. Πέθανε για την πατρίδα. Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό του», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γάλλος υπουργός.

Με τον θάνατο αυτού του 45χρονου αξιωματικού της Χωροφυλακής, ο οποίος είχε προτείνει τον εαυτό του ως όμηρο στη θέση ανθρώπων που κρατούσε ο Ρεντουάν Λακντίμ, ο δράστης των επιθέσεων, ο απολογισμός της επίθεσης ανέρχεται πλέον σε τέσσερις νεκρούς.

Ο Αρνό Μπελτράμ ανήκε στη Χωροφυλακή του Οντ (νότια Γαλλία) και προηγουμένως είχε διατελέσει διοικητής του λόχου της Αβράνς (δυτική Γαλλία) μέχρι το 2014, πριν γίνει σύμβουλος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικολογίας. Το 2016 προήχθη στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Ήταν παντρεμένος χωρίς παιδιά και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συμμετάσχει σε μια άσκηση εξομοίωσης φονικού σε σουπερ-μάρκετ της περιοχής, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα La Depeche du Midi.

Προβληματισμός για την παρακολούθηση του δράστη

Οι ερευνητές προσπαθούν σήμερα να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους ο Ρεντουάν Λακντίμ, ο δράστης των τζιχαντιστικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους στο Οντ, πέρασε ξαφνικά στη δράση σε μια στιγμή που οι αρχές πίστευαν πως δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο.

Γάλλος μαροκινής καταγωγής και 25 ετών, ο Ρεντουάν Λακντιμ πραγματοποίησε επιθέσεις στη Καρκασόν και στη συνέχεια στη μικρή πόλη Τρεμπ που βρίσκεται κοντά στην Καρκασόν, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Δήλωσε «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους». Η οργάνωση λίγο μετά ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. 

«Είχαμε παρακολουθήσει» τον Ρεντουάν Λακντίμ «και πιστεύαμε πως δεν υπήρχε ριζοσπαστικοποίηση», όμως «πέρασε ξαφνικά στην πράξη», παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Το προφίλ του δράστη 

Γεννημένος στις 11 Απριλίου 1992 στο Μαρόκο, ο Λακντίμ ζούσε στην Καρκασόν. Από το 2014, παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και είχε φάκελο στην ασφάλεια «λόγω των σχέσεών του με την κίνηση των σαλαφιστών», σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Όμως στη συνέχεια φάνηκε να αλλάζει κατηγορία. Τον Αύγουστο 2016, έκανε ένα μήνα φυλακή έπειτα από καταδίκες για «κατοχή απαγορευμένου όπλου», «χρήση ναρκωτικών» και ανυπακοή στις αρχές.

Το 2016 και το 2017 είχε τεθεί και πάλι υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες όμως δεν διέκριναν καμιά «ένδειξη που να μπορούσε να προοιωνίσει το πέρασμα σε μια τρομοκρατική ενέργεια», σύμφωνα με τον Μολέν. Η επιτήρησή του τότε σταμάτησε.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να προσδιοριστεί η προέλευση του όπλου που χρησιμοποίησε και να διαπιστωθεί αν είχε συνεργούς. Μια γυναίκα «που μοιραζόταν τη ζωή μαζί του» τέθηκε υπό κράτηση νωρίς χθες το βράδυ, έπειτα από έρευνα στη συνοικία του στην Καρκασόν, σύμφωνα με τον Μολέν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ΕΡΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: