Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Αδέσποτο νομοσχέδιο

Σχετική εικόνα
Δικαιωμένες δηλώνουν οι φιλοζωικές μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει προσωρινά το σχέδιο νόμου για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι...
το μεγάλο στοίχημα είναι η συμφωνία των εμπλεκομένων φορέων. 

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Απριλίου, όμως οι μαζικές αντιδράσεις για μία σειρά από τις διατάξεις του, οδήγησαν την κυβέρνηση στην επανεξέταση και επανακατάθεση του. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Το νομοσχέδιο θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο». Παράλληλα είπε πως «η μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τους ευχαριστώ για αυτό». Σημείωσε δε πως «οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την νομιμότητα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις» που όπως τόνισε, έχουν γνώμονα «πάντα την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και την αρμονική συνύπαρξη με το ανθρώπινο στοιχείο».

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι με την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αυτό που παρουσιάστηκε μέσα από το νομοσχέδιο δείχνει σκοταδιστικές απόψεις, που γυρίζουν τη χώρα και τους νόμους της πίσω δεκάδες χρόνια» δηλώνει στο Τvxs.gr η Μαρία Χουστουλάκη, γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της μεγαλύτερης φιλοζωικής στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο, σημειώνει ότι, η Ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, αλλά είναι στη διάθεση του υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου.

«Θέλουμε ένα σοβαρό νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αδέσποτων, που να είναι βασισμένο σε ευρωπαϊκές φιλοσοφίες και νόμους, το οποίο εμείς με τη διεπιστημονική ομάδα μας, όπως και τις άλλες δύο ομοσπονδίες αρχίσαμε ήδη να σχεδιάζουμε…. Ο κ. Τσιρώνης δεν ήθελε καν να συνομιλήσουμε, δεν δέχτηκε να έχουμε δύο εκπροσώπους  στην επταμελή επιτροπή την οποία αποτελούσαν εκπρόσωποι επαγγελματιών. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για φιλοζωικό νόμο. Δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει ο κ. Τσιρώνης μόνο τις θέσεις, τις απόψεις και τα συμφέροντα των επαγγελματιών -κτηνίατροι, εκτροφείς, κυνηγοί κλπ. Δεν είναι αθέμιτο, αλλά πρέπει να υπάρχει μέτρο…» σημειώνει η κ. Χουστουλάκη.

«Είναι δυνατόν στην Ελλάδα της κρίσης το νομοσχέδιο να στηρίζει την υπόθεση των αδέσποτων στους δήμους; Με τι υποδομές -και ανθρώπινου δυναμικού- και ποια οικονομική βοήθεια από το κράτος; Οι διατάξεις που έφερε το νομοσχέδιο Τσιρώνη κατακρεουργούν τη φιλοζωική δράση, τον εθελοντισμό, τον ακτιβισμό, απαγορεύουν και περιορίζουν τους σκοπούς που υπηρετούν οι φιλοζωικοί οργανισμοί […] Θα ήταν ιδανικό οι δήμοι να αναλάβουν αποκλειστικό ρόλο, αλλά δεν υπάρχει υποδομή.  Το νομοσχέδιο δίνει περιθώριο πέντε ετών για τη δημιουργία δημοτικών κυνοκομείων. Υπάρχει δυνατότητα οι περισσότεροι από 300 ανά την Ελλάδα δήμοι να δημιουργήσουν κυνοκομεία, καταφύγια κλπ; Και επιπλέον, στα πέντε αυτά χρόνια, τι θα γίνει; Από τη στιγμή που αφαιρεί τη δυνατότητα του φιλόζωου πολίτη να ασχοληθεί με το χτυπημένο, το άρρωστο, το εγκαταλελειμμένο κουτάβι, τα αδέσποτα θα γίνουν από χιλιάδες εκατομμύρια;» λέει η κ. Χουστουλάκη, η οποία ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι, η Ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει διάλογο με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη.

«Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με τον κ. Αποστόλου για τα επόμενα βήματα, καθώς έχουμε γνώση του πώς θα λυθούν τα προβλήματα. Είμαστε στη διάθεση του υπουργού, αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον κ. Τσιρώνη, δεν υπάρχει τρόπος συνεννόησης. Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, έχουμε συζητήσει τηλεφωνικά, έχουμε κάνει συναντήσεις, συζητήσεις, έχουμε στείλει επιστολές. Δεν μας ήθελε εξαρχής. Έπρεπε να είμαστε δύο άτομα στην επταμελή επιτροπή και δεν μας δέχτηκε…»


«Ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη»

Θέση για το θέμα έλαβε και η Δάφνη Μαυρογιώργου, διευθύντρια της Animal Action, η οποία δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «Είναι μία προσωρινή νίκη γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να δρομολογηθεί με διαφάνεια και επιστημονικότητα η θεσμική θωράκιση των ζώων συντροφιάς. Αν απλά αποσυρθεί το νομοσχέδιο και στη θέση του έρθει ένα άλλο, το οποίο έχει καταρτιστεί με αμφίβολους τρόπους δεν θα βγάλουμε τίποτα και πάλι θα την πληρώσουν τα ζώα». Όπως εξηγεί «Θέλουμε το υπουργείο να δρομολογήσει μία διαδικασία κατάρτισης ενός καινούργιου νομοσχεδίου, η οποία θα καλύπτει κάποια βασικά κριτήρια και θα συμμετέχουν πολλοί φορείς που έχουν εμπειρία με το ζήτημα. Τα σημαντικότερα για μας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. Για μας δεν αρκεί ένα καινούργιο νομοσχέδιο να καλύπτει απλά τις γάτες και τα σκυλιά, αλλά τα υποείδη, διάφορα εξωτικά πουλιά και μία ακόμα πληθώρα ζώων που βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρούνται ζώα συντροφιάς». «Σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα ότι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι αυτό το πράγμα που βγήκε είναι απαράδεκτο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα» κατέληξε η Δάφνη Μαυρογιώργου.

Η εκπρόσωπος του σωματείου «Dog’s Voice», Έλενα Δέδε, δήλωσε ότι, η απόσυρση του νομοσχεδίου «Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Το μεγάλο στοίχημα για μία σωστή νομοθεσία για τα ζώα στην Ελλάδα είναι να συμφωνήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εννοώ το υπουργείο, τις φιλοζωικές ομοσπονδίες, την ΚΕΔΕ και τους εκπρόσωπους των κτηνιάτρων σε ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα κινείται σε ευρωπαϊκή και πραγματικά φιλοζωική κατεύθυνση».

«Είναι μία νίκη του φιλοζωικού κινήματος. Ξεσηκωθήκαμε και μάλιστα σε ένα ψήφισμα που έχει ανέβει στο διαδίκτυο συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες. Δεν είμαστε αισιόδοξοι όμως γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το νομοσχέδιο δεν έχουν διάθεση να προστατεύσουν τα αδέσποτα αλλά διάφορες συντεχνίες. Παρόλα αυτά είναι μία επιτυχία που καταφέραμε να πάρουν πίσω το σχέδιο και πετύχαμε να γίνει μία νέα διαβούλευση σε καινούργιες βάσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Μήλιας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φιλοζωικού σωματείου «stray.gr».

Διχασμός στους Οικολόγους Πράσινους

«H ανακοίνωση για τα ’14 μελανά σημεία’ δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων, αλλά τη θέση μίας ολιγομελούς, μονοψήφιας ομάδας εντός των Οικολόγων Πράσινων. Oι θέσεις που θα μπορούσαμε να εκφράσουμε οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι τελείως διαφορετικές, στηρίζονται στον διάλογο και τη συναίνεση» δηλώνει στο Τvxs.gr ο Δημήτρης Πασχάλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος σημειώνει ότι, η ανακοίνωση που βγήκε χθες ήταν «πραξικοπηματικά και εκφράζει τις θέσεις μίας ολιγομελούς, μονοψήφιας ομάδας εντός κόμματος».

«Όταν ο Γιάννης Τσιρώνης (μέλος των Οικολόγων Πρασίνων) ξεκίνησε τη σύνταξη του σχεδίου νόμου πριν από αρκετούς μήνες πρότεινε διάλογο προκειμένου να συγκεντρώσει απόψεις. Και υπό αυτό το πρίσμα βγήκε το σχέδιο σε διαβούλευση για δύο μήνες -μάλιστα, από ό,τι άκουσα, υπήρχε η διάθεση και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου να πάει και σε τρεις μήνες. Δημόσια διαβούλευση σημαίνει διάλογος, στον οποίον κάθε ένας -πολίτης, φορέας, οργανισμός, ομοσπονδία, ο,τιδήποτε- μπορεί να καταθέσει απόψεις. Από κει και πέρα, τα νομοσχέδια στη δική μας κυβέρνηση, στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουμε και εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, δεν τελειώνουν εκεί. Υπάρχουν οι επιτροπές ελέγχου κυβερνητικού έργου, όπου γίνεται διάλογος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο διάλογος γίνεται και με ενσωμάτωση θέσεων που έχουν κατατεθεί. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποφασίζομεν και διατάσσομεν όπως οι προηγούμενες. Έτσι λοιπόν, μου κάνει μεγάλη εντύπωση, εμένα προσωπικά και υποθέτω και σε πολλούς άλλους, η άρνηση των φιλοζωικών οργανώσεων να συμμετάσχουν σε διάλογο. Αυτό που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν διάλογος ήταν πετροβόλημα, δεν ήταν κριτική ήταν ευθεία επίθεση» σημειώνει ο Δημήτρης Πασχάλης, ο οποίος υπενθυμίζει ότι, η θεματική ομάδα ζώων των Οικολόγων Πράσινων ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου έστειλε 8 θέσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.

«Το σχέδιο νόμου δεν είναι ‘το τέλειο’, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις» απαντά ο Δ. Πασχάλης στην ερώτηση εάν οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ικανοποιημένοι από το νομοσχέδιο. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο εφαρμοστικός βραχίονας του υπάρχοντος νόμου 40/39, ο οποίος είναι εξαιρετικός, αλλά λείπει το μέρος που αφορά την εφαρμογή του. Από κει και πέρα, ο διάλογος κατ’ ουσίαν δεν έγινε ποτέ, οι φιλοζωικές οργανώσεις τον αρνήθηκαν και ενώ θα μπορούσαν να προτείνουν ένα σωρό πράγματα, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Και να είστε σίγουροι ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά Τσιρώνη να συζητηθεί οποιαδήποτε πρόταση».



Ως προς τη θέση των φιλοζωικών οργανώσεων οι οποίες προσάπτουν στο νομοσχέδιο Τσιρώνη ότι λαμβάνει υπόψιν κατά κύριο λόγο τις θέσεις των επαγγελματιών και όχι των φιλοζωικών, ο Δ. Πασχάλης απαντά: «Εξ όσων γνωρίζω, η σύνταξη του σχεδίου νόμου ξεκίνησε με τη δημιουργία μίας ομάδας η οποία θα συγκέντρωνε τις προτάσεις. Σε αυτήν την ομάδα οι φιλοζωικές οργανώσεις ήθελαν να συμμετάσχουν όλες. Στον χώρο αυτό δεν υπάρχει μία ενιαία 'φωνή', οι μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις είναι τέσσερις και υπάρχει και μία σχετική αντιπαλότητα μεταξύ τους. Είχαν την απαίτηση να εκπροσωπούνται όλες. Είναι αδύνατο να έχεις τις οργανώσεις όλης της Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος. Κάτι ανάλογο ζήτησε ο κ. Τσιρώνης από τις οργανώσεις, να ορίσουν έναν αντιπρόσωπο, το οποίο επίσης αρνήθηκαν. Από τότε δυναμίτισαν τον διάλογο και σημειώνω ότι δεν επρόκειτο καν για διάλογο, αλλά για κατάθεση προτάσεων. Μεσολαβήσαμε οι Οικολόγοι Πράσινοι και προτείναμε μία ιδέα την οποία είχε προτείνει και ο ίδιος ο Γιάννης Τσιρώνης στις φιλοζωικές, να συσταθεί μία παράλληλη ομάδα εργασίας, που θα συγκέντρωνε τις προτάσεις τους, όμως αρνήθηκαν και αυτό».

Ο Δ. Πασχάλης δηλώνει αντίθετος με την απόσυρση του νομοσχεδίου και επανακατάθεσης του κατόπιν τροποιήσεων, σημειώνοντας ότι, «η ναρκοθέτηση του διαλόγου δεν είναι αισιόδοξη μήνυμα για αυτό που θα επακολουθήσει […] Για να συνταχθεί ένα σχέδιο νόμου πρέπει να περάσει από χίλια μύρια κύματα και κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες και τα πάντα. Πρέπει πάντοτε να βρίσκεται μία χρυσή τομή συμβιβασμού» καταλήγει. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: