Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ένα «γεράκι» με περγαμηνές στον Λευκό Οίκο

Τζον Μπόλτον
Δεν έχουν τέλος οι αλλεπάλληλες καθαιρέσεις στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδειξε την πόρτα στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αντικαθιστώντας τον με τον υπερσυντηρητικό και εθνικιστή Τζον Μπόλτον, ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής...


Ορισμένοι Συντηρητικοί που πρόσκεινται στον Αμερικανό πρόεδρο θεωρούν τον Μπόλντον υπερβολικά συντηρητικό ακόμα και για τα δεδομένα του πρώτου. Ο ίδιος δήλωσε ότι βλέπει τον συγκεκριμένο ρόλο ως αυτόν του «έντιμου μεσολαβητή» που παρουσιάζει στον ηγέτη το πλήρες φάσμα των επιλογών του.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι, από την 9η Απριλίου 2018, ο Τζον Μπόλτον θα είναι ο νέος σύμβουλός εθνικής ασφαλείας μου», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Τwitter κατά την προσφιλή του συνήθεια.

Πρόκειται για τον τρίτο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας μέσα σε 14 μήνες. Ο απερχόμενος έβλεπε τη θέση του να αποδυναμώνεται ελλείψει υποστήριξης του από τον πρόεδρο με τις φήμες περί επικείμενης αποχώρησής του να επιμένουν.

Ποιος είναι όμως ο Μπόλτον;
Η νέα σκληρή φωνή στο αυτί του Αμερικανού προέδρου είναι ο πρώην πρέσβης της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ επί Τζορτζ Ου. Μπους. Συνεπής υποστηρικτής της χρήσης στρατιωτικής βίας από τις ΗΠΑ προκειμένου να επιβάλλουν τους στόχους τους ανά τον πλανήτη.
Ήταν ενθουσιώδης οπαδός της εισβολής στο Ιράκ με βάση τους ισχυρισμούς, που τελικά αποδείχθηκαν ψευδείς, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε αναπτύξει χημικά όπλα μαζικής καταστροφής.
Πρόκειται επίσης για έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της Κίνας και της συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με την Τεχεράνη. Τάσσεται πάγια υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης τόσο εναντίον του Ιράν.
Πρόσφατα δε επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση «για τη νομιμότητα στρατιωτικού πλήγματος και στη » υποστηρίζοντας ότι τα πυρηνικά όπλα και μεγάλου βελινεκούς αποτελούν άμεση απειλεί για τη χώρα του.
Ακόμη, ασκεί σκληρή κριτική και απέναντι στη Ρωσία γι αυτό δεν είναι σαφές πώς θα επηρεάσει την διαφορετική προσέγγιση του Τραμπ προς τη Μοσχά. Ακόμα και την ημέρα που ανακοινώθηκε ο διορισμός του ο Μπόλτον είπε ότι τα συγχαρητήρια του Τραμπ στον Πούτιν ήταν «άνευ σημασίας».
Μιλώντας στο κανάλι Fox News, για το οποίο εργάζεται ως σχολιαστής, ανέφερε πως τον εξόργισε η διαρροή σημειώσεων του τηλεφωνήματος του Τραμπ με τον Πούτιν, ενώ σημείωσε ότι το γεγονός πως ο αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον ρώσο ομόλογό του για την επανεκλογή του ήταν απλά ζήτημα ευγένειας.

Μπορεί να έχει χρηματίσει πρέσβης στον ΟΗΕ, ωστόσο έχει απαξιώσει επανειλημμένα τον Οργανισμό. Όπως δήλωσε ο ίδιος το 1994, «δεν υπάρχουν Ηνωμένα Έθνη.

Υπάρχει μια διεθνής κοινότητα που περιστασιακά μπορεί να καθοδηγείται μόνο από την μοναδική υπερδύναμη που έχει απομείνει στον πλανήτη κι αυτή είναι οι ΗΠΑ, όταν βεβαίως βολεύει τα συμφέροντά μας κι όταν μπορούμε να πείσουμε τους άλλους να ακολουθήσουν. Το κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έχει 38 ορόφους. Εάν χαθούν οι 10 σήμερα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Με την άφιξη του αξιωματούχου-κλειδιού ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει πλέον σχηματίσει μία ομάδα συμβούλων εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολτικής, με ανθρώπους που σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τις δικές του απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις, ώστε να εξυπηρετήσει το δόγμα του «Πρώτα η Αμερική».

«Με τον διορισμό του Τζον Μπόλτον, η ομάδα του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική θα γίνει η πιο συντηρητική και ιδεολογικοποιημένη και η λιγότερο πραγματιστική στην πρόσφατη μνήμη, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό απαιτούν σκληρότητα, αλλά επίσης κι ευελιξία και πραγματισμό», ήταν η αντίδραση του Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, έμπειρου διπλωμάτη που έχει υπηρετήσει δημοκρατικές αλλά και ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις.

Η απομάκρυνση του ΜακΜάστερ έρχεται δέκα ημέρες μετά την καθαίρεση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο νυν διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, άλλο ένα «γεράκι» των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και ύστερα από πάνω από 15 αλλαγές και παραιτήσεις τους τελευταίους μήνες στο Λευκό Οίκο.


efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: