Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Μηνύματα κομμάτων για την 25η Μαρτίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Μηνύματα κομμάτων για την 25η Μαρτίου
«Πάντα επίκαιρος ο αγώνας για ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία» τονίζει το...
κυβερνών κόμμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

«Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε η ιδρυτική στιγμή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, αλλά και ένα κομβικό ιστορικό γεγονός του 19ου αιώνα. Ήταν μια λαϊκή, δημοκρατική επανάσταση, βασισμένη στις αξίες και τα ιδανικά του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία συγκλόνισε την Ευρώπη της απολυταρχίας και των αυταρχικών καθεστώτων της Ιεράς Συμμαχίας», σημειώνει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία υπήρξε σύμβολο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της εποχής. Το οικουμενικό της μήνυμα, ξεπέρασε τα όρια της Ευρώπης κι έφτασε ακόμα και στη Λατινική Αμερική, οδηγώντας τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Η μη αναμενόμενη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων, εναντίον μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, είναι η απτή απόδειξη ότι κανένα καθεστώς, κανένας τύραννος, όσο αιώνιος και πανίσχυρος κι αν εμφανίζεται, δεν μπορεί να κρατήσει υποτελή έναν εξεγερμένο λαό που έχει το δίκιο με το μέρος του.»

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι σήμερα «είναι ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Ορόσημο μακροχρόνιων αγώνων του λαού μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.».

Στο μήνυμά της για την επέτειος του ‘21 δήλωσε ότι αυτή «δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές, αλλά και για να κοιτάμε μπροστά και να αγρυπνούμε. Αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από τα διδάγματα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του σήμερα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και δικό μας χρέος προς την πατρίδα, την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας είναι να τα υπερασπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Στο μήνυμά του για την επέτειο ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι χρειάζεται «σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας».

Στη δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι το δίδαγμα του 1821 είναι το εξής: «Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση».

»Δυστυχώς το πάθος, μας οδηγεί να στρεφόμαστε, συχνά, ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν λύνουμε προβλήματα αλλά φτιάχνουμε χαρακώματα. Έτσι βολοδέρνουμε 9 χρόνια στην κρίση. Ενώ, με τόσες θυσίες, έπρεπε να είχαμε βγει στο ξέφωτο – όπως βγήκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης».

Χθες ο Βασίλης Λεβέντης από την Καλαμάτα είπε ότι τιμούμε «τους ήρωες του 1821, αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε ελεύθεροι. Το 1821 ελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους, τώρα πρέπει να ελευθερωθούμε από τα ελαττώματα της φυλής μας, τα οποία δεν είναι λίγα».

Όσον αφορά στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, είπε ότι «όλοι είναι έτοιμοι να δώσουν σύνθετη ονομασία, που περιέχει το όνομα Μακεδονία, στα Σκόπια» και πρόσθεσε: «Ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων και σίγουρα και η μνήμη του 1821 δεν επιτρέπουν να κάνουμε αυτό το ολίσθημα. Προειδοποιώ κάποιους που είναι έτοιμοι να το κάνουν, να μην το αποτολμήσουν».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία λέγοντας ότι «δύο ελληνόπουλα "λιώνουν" στις φυλακές και κάνουμε ότι το συνηθίσαμε».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: