Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ακραίφνιο: Στο νερό ψάχνουν απαντήσεις

akr
για τα συμπτώματα που παρουσίασαν 30 από τους 60 μαθητές

Το… επιδημιολογικό κουβάρι στο Ακραίφνιο Βοιωτίας επιχειρούν να ξεμπλέξουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά την...
ενημέρωση που είχαν χθες το μεσημέρι από τις τοπικές υγειονομικές περιοχές για τους δεκάδες μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου που είχαν νοσήσει, εκδηλώνοντας κυρίως πυρετό αλλά και γαστρεντερικά συμπτώματα σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο επίκεντρο της επιδημιολογικής διερεύνησης, που είναι σε εξέλιξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται το νερό της περιοχής για το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο υδατογενές μεταδοτικό νόσημα – εξετάζεται δείγμα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενώ θα σταλεί και άλλο δείγμα στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στη Βάρη. Ωστόσο, οι ειδικοί του Κέντρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για έξαρση κάποιας εποχικής ίωσης. Έχει δε αποκλειστεί η μετάδοση μεσω τροφής, καθώς, όπως προέκυψε απο τον έλεγχο δεν έχει υπάρξει κοινό γεύμα των ασθενών.

Η απουσία 30 παιδιών – σε σύνολο 65- από το Γυμνάσιο και το Λύκειο το πρωί της Δευτέρας 26 Μαρτίου σε συνδυασμό με κάποια περιστατικά που είχαν καταγραφεί την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στη διάρκεια της σχολικής γιορτής, και τα οποία εκδηλώθηκαν και με γαστρεντερικά συμπτώματα σε παιδιά, κινητοποίησαν τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής. Μάλιστα, συμπτώματα ανεφερε και ενας από τους έξι καθηγητές του σχολείου.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr, η υπεύθυνη για την επιδημιολογική έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Θεανώ Γεωργακοπούλου, από τα στοιχεία που δόθηκαν αρμοδίως στο Κέντρο, 30 παιδιά, μαθητές, ηλικίας 12 έως 17 χρόνων, από την περασμένη Παρασκευή έχουν εκδηλώσει σταδιακά συμπτώματα όπως πυρετό και πόνο στην κοιλιά. Σύμφωνα με την ίδια, ελάχιστα παιδιά δήλωσαν ότι είχαν εμετό και κανένα δεν ανέφερε διάρροια.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, και από τη διερεύνηση που έγινε στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου και στα νοσοκομεία Θήβας και Λειβαδιάς, αλλα και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας της περιοχής δεν έχουν αναφερθεί άλλα περιστατικά ούτε παιδιών ούτε ενηλίκων με συμπτώματα γαστρεντερολογικά. Επίσης, δεν έχει αναφερθεί ούτε νοσηλεία ασθενούς με αυτά τα συμπτώματα. «Για την ακρίβεια, αναφέρθηκε ότι στο νοσοκομείο Λειβαδιάς νοσηλεύεται ένας 15χρονος με πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό καθως και ότι στις 25 Μαρτίου προσήλθε στα επείγοντα μια 16χρονη με πυρετό, φάρυγγαλγια και κεφαλαλγία αλλα δεν κρίθηκε οτι πρεπει να νοσηλευτεί. Και τα δυο παιδιά ειναι μαθητές του σχολείου του Ακραιφνίου» λέει η κυρία Γεωργακοπούλου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για εποχική ίωση που αποτυπώθηκε πιο έντονα και λόγω της γρήγορης μετάδοσής της στον μαθητικό πληθυσμό του χωριού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως σε εμπύρετη κατάσταση βρίσκονταν και άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών, χωρίς όμως να αποτυπωθεί αυτό και σε επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου ή το νοσοκομείο της περιοχής.

Πάντως, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε επιδημιολογική επιφυλακή. Σήμερα και μετά την νεότερη ενημέρωση που θα έχουν από τους υγειονομικούς φορείς της Βοιωτίας θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν και σε επιτόπια παρέμβαση ή αν θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών -χημικών και μικροβιολογικών- εξετάσεων για το νερό από τα κρατικά εργαστήρια.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: