Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ο καιρός τρελάθηκε

Ο καιρός τρελάθηκε: Η νότια Ελλάδα «πνίγηκε» από τη σκόνη και στα βόρεια χιονίζει
Η νότια Ελλάδα «πνίγηκε» από τη σκόνη και στα βόρεια χιονίζει

Η τεράστια διαφορά θερμοκρασίας στη βόρεια από τη νότια Ελλάδα ήταν το κυρίαρχο θέμα για την Πέμπτη, όμως τελικά...
το συγκεκριμένο φαινόμενο πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς ένα άλλο άκρως ανησυχητικό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του, μετατρέποντας σε «Σαχάρα» ένα μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας.

Η αφρικανική σκόνη που τον τελευταίο καιρό κάνει όλο και πιο συχνά αλλά και έντονα την εμφάνισή της στην Ελλάδα, κατά την χθεσινή ημέρα έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, αναγκάζοντας πολίτες να κυκλοφορούν με μαντίλια και μάσκες στους δρόμους, ενώ επιστήμονες συνέστησαν προσοχή στον πληθυσμό, καθώς με την σκόνη μεταφέρονται και πολλά επικίνδυνα για τον οργανισμό μέταλλα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην Κρήτη, όπου η ορατόητα ήταν από περιορισμένη έως μηδενική, ενώ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άτομα στο νοσοκομείο Ηρακλείου, 4 στο νοσοκομείο Χανίων και 4 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. 







Την ίδια ώρα το βράδυ της Πέμπτης σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του Meteo.gr στο Facebook  χιόνιζε στη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα ενώ στην Καστοριά η σκόνη «έβαψε» μέχρι και το χιόνι.

Φωτογραφία από τη Φλώρινα

 

Φωτογραφία από το «βαμμένο» χιόνι στην Καστοριά

 

Βίντεο από τη χιονόπτωση στην Πτολεμαϊδα



Ο καιρός ευνοεί και σήμερα τη μεταφορά σκόνης


Αρκετά αυξημένες αναμένεται να διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης στον αέρα και σήμερα, ενώ όσον αφορά στον καιρό, αρχικά περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, με εντονότερα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Στη συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη σχετική βελτίωση στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα ενταθούν και γενικευτούν εκ νέου, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη πάντως έως το απόγευμα οι βροχές θα είναι λίγες και τοπικού χαρακτήρα, αλλά από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις μέτριοι, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ στα δυτικά πελάγη. Στο Ιόνιο αρχικά οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 έως 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κατά διαστήματα.
Άνεμοι: δυτικοί 4 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Το βράδυ θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και τη νύχτα πιθανόν και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: στα βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα νοτιά νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων από το βράδυ.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που θα εξασθενήσουν και θα γίνουν νοτιοδυτικοί. Στα νοτιά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί.
Θερμοκρασία: από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Το Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη την χώρα.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου, ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα έρθει από τα δυτικά-νοτιοδυτικά θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 6 με 7 μποφόρ.

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές κατά περιόδους και ανέμους ως τα 6 μποφόρ.


Δέκα φορές πάνω από τα όρια τα αιωρούμενα σωματίδια

«Υπάρχει μια κίνηση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και δεν γνωρίζουμε σε ποιο αριθμό θα φτάσει αυτή η κίνηση. Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής Πνευμονολγικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ .

«Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βροχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος .Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο νοσοκομείο , να αυξήσει τα φάρμακα και γενικότερα αυτή η παρόξυνση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αν δεν ελεγχθεί«, πρόσθεσε.



«Επίσης κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως οι ηλικιωμένοι .Αυτοί που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δηλαδή η νόσος του καπνίσματος , είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς θα αυξηθούν τα συμπτώματά τους και οι πιο βαριά από αυτούς οδηγούνται στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ.Τζανακάκης.

Και κατέληξε: «Εγώ προτείνω να μην κυκλοφορούν με μάσκα αλλά να περιοριστούν στο ελάχιστο η φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών που έχουν βροχικό άσθμα και να μην αθλούνται σε ανοικτούς χώρους. Ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα».




Πού οφείλεται το φαινόμενο

Σύμφωνα με το onmed.gr. η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.



Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: