Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σήμα κινδύνου

ΧΥΤΑ Φυλής
Το παρωχημένο μοντέλο της ταφής των απορριμμάτων συνεχίζει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα και η χώρα μας αποτελεί την...
απογοητευτική εξαίρεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αποτέλεσμα; Δεν περιορίζεται μόνο στα ευρω-πρόστιμα που επιβάλλονται. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο έχει χαρακτηρίσει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ΧΥΤΑ Φυλής: «Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», ήταν η ζοφερή περιγραφή σε έκθεσή της. 

Η εφημερίδα μας εστιάζει και πάλι στην «εθνική χωματερή», που δεσπόζει σε μια από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, και αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία.

Τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα, ακόμα και ραδιενεργά στοιχεία, στον αέρα, στο υπέδαφος, στο υπόγειο νερό, διαπιστώνονται σε μελέτη που, μάλιστα, επιχειρήθηκε να μείνει σε ένα συρτάρι χωρίς ποτέ κανείς να λάβει γνώση της απελπιστικής περιβαλλοντικής κατάστασης που περιγράφεται για μια έκταση 10.000 στρεμμάτων με επίκεντρο τη χωματερή. 

Αν μη τι άλλο, το σημερινό δημοσίευμά μας ηχεί σαν συναγερμός για το πού μπορεί να φτάσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος ως απόρροια ενός μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων το οποίο βόλεψε διαχρονικά κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις. Ενα μοντέλο σπάταλο και περιβαλλοντικά εγκληματικό. Ενα μοντέλο που στηρίζεται ακόμη από την πλειονότητα των δημάρχων του Λεκανοπεδίου, με δεδομένο ότι στην πράξη αδρανούν σε θέματα ανακύκλωσης. 

Περαιτέρω περιθώρια δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για επερχόμενη σοβαρή κρίση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Να παραμεριστούν οι λογικές του τύπου «μακριά από την αυλή μου τα σκουπίδια».

Να γίνει κατανοητό από όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν μπορεί να «τρώνε» τη ρύπανση οι πιο φτωχοί συμπολίτες μας. Να επωμιστεί ο καθένας το περιβαλλοντικό κόστος που του αναλογεί. 

Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι να αποδείξουν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή ότι έχουν βούληση για αλλαγή πλεύσης. Οτι έχουν διάθεση να συγκρουστούν με παγιωμένες αντιλήψεις, κατεστημένα και συμφέροντα.

Είναι ώρα να τηρηθούν οι υποσχέσεις για ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, βιώσιμο και επωφελές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: