Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Στη Βιέννη τριμερής για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ


Μετά την επίσκεψή του στην αλβανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στη Βιέννη, όπου την Παρασκευή θα...
έχει την τριμερή συνάντηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον απεσταλμένο του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον χρόνο να πιέζει τους γείτονες.

Η τριμερής θα ξεκινήσει στις 10.30 (ώρα Ελλάδος) και θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και όχι την έδρα του ΟΗΕ. Αυτό γιατί σήμερα για τους καθολικούς είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς θα πάρει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Ο Έλληνας υπουργός στις συνομιλίες που είχε πριν λίγες μέρες στα Σκόπια έδειξε ότι η Αθήνα, χωρίς να πιέζεται, έχει την ιστορική βούληση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις.

Το κεντρικό ζήτημα ήταν η ουσία της διαπραγμάτευσης, σε ένα πακέτο που περιελάμβανε όλα τα ανοιχτά θέματα, που σχετίζονται με το ονοματολογικό, για κάποια από τα οποία υπάρχει σύγκλιση.

Αγκάθια παραμένουν το εύρος χρήσης του ονόματος, με την Αθήνα να ζητάει μια καθαρή λύση ενός σύνθετου ονόματος -κατά προτίμηση αμετάφραστου- για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, erga omnes και αλλαγή στο σύνταγμα.

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Αφού επιστρέψει από την Αυστρία ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να συναντήσει τον υπουργό και πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν ότι αντ' αυτού θα συναντηθεί με τον δεύτερο ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η απάντηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας είναι πως ο πρόεδρος του κόμματος «δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό» και ότι η δεξιά παράταξη θα πληροφορηθεί μέσω του πρώτου.

Συνεργάτες του υπουργού επικοινώνησαν με συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, αιτούμενοι να γίνει συνάντηση των δύο πολιτικών προκειμένου να ενημερώσει ο κ. Κοτζιάς την κ. Γεννηματά για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό και τα εθνικά θέματα. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει και τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

Επόμενα βήματα για τα ζητήματα με Αλβανία

Την Πέμπτη ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στη γειτονική χώρα στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν τα διμερή ζητήματα με τα Τίρανα.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, που πρόκειται να γίνουν τους ερχόμενους μήνες για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας και προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας, που καταρτίζεται υπό το φως της υφιστάμενης κοινής βούλησης των μερών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας.

Επισημαίνεται επίσης πως οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την συνάντησή τους στην Κορυτσά τον περασμένο Ιανουάριο, «με την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί από τις δύο πλευρές».

 Ακολούθησαν διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών με τους δύο υπουργούς σε γεύμα εργασίας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: