Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Eνώπιον του εισαγγελέα στη Γερμανία ο Πουτζντεμόν


Στους δρόμους πάλι χιλιάδες Καταλανοί (βίντεο)

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη την Κυριακή στη Γερμανία από την αστυνομία βάσει ενός...
διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Ισπανία, δήλωσε ο δικηγόρος του. Όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές του Σλέσβιχ, θα οδηγηθεί σήμερα Δευτέρα ενώπιον δικαστή στη Γερμανία. «Η ακρόαση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να εξακριβωθεί η ταυτότητα του συλληφθένος. Το δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στο Σλέσβιχ θα αποφασίσει στη συνέχεια αν ο κ. Πουτζντεμόν θα πρέπει να κρατηθεί μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 25 ετών στην Ισπανία με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της στάσης επειδή διοργάνωσε ένα παράνομο δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Πουτζντεμόν εισήλθε στη Γερμανία από τη Δανία. Την Παρασκευή είχε φύγει από τη Φινλανδία όπου φάνηκε ότι η αστυνομία θα προχωρούσε στη σύλληψή του και θα ξεκινούσε τη διαδικασία έκδοσης που ζήτησε η Ισπανία. Ο δικηγόρος, Ζάουμε Αλόνσο Κουεβίγιας, δεν είπε πού ακριβώς κρατείται ο Πουτζντεμόν στη Γερμανία.

Puigdemont, detenido en Alemania tras entrar en coche desde Dinamarca

Η γερμανική αστυνομία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία ανέφερε πως ο Πουτζντεμόν κρατείται κοντά σε έναν τομέα του αυτοκινητοδρόμου Α7 που διέρχεται από το κρατίδιο από την πόλη Φλένσμπουρκ κοντά στα σύνορα με τη Δανία. Η αστυνομία δεν ανέφερε ακριβώς πού κρατείται ο Πουτζντεμόν.

«Η αστυνομία του Σλέσβιγκ-Χολστάιν δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση, εκτός από το ότι ο Πουτζντεμόν συνελήφθη στις 11:19 π.μ. τοπική ώρα (12:19 ώρα Ελλάδας).

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Ισπανία γνωστοποίησε ότι εργάζεται στενά με τους ομολόγους του στη Γερμανία και στην υπηρεσία Eurojust της ΕΕ προκειμένου να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης να καταστεί αποτελεσματικό.

Όταν συνελήφθη, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ζοάν Μαρία Πικέ, κατευθυνόταν στο Βέλγιο.

«Ο πρόεδρος πήγαινε στο Βέλγιο για να θέσει τον εαυτό του, όπως πάντα, στη διάθεση της βελγικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Πικέ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Dirigents polítics a la capçalera de la manifestació a Passeig de Gràcia

«Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας»: Διαδηλώσεις στην Καταλονία μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου

Χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας καταλανικές σημαίες, κατέβηκαν χτες  στους δρόμους της Βαρκελόνης, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στη Γερμανία, κατόπιν αιτήματος της ισπανικής δικαιοσύνης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αυτονομιστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ράμπλας, την κεντρική λεωφόρο της Βαρκελόνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους" και "Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας".



"Αυτό που μας κάνουν είναι υπερβολικό. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή ζητάμε ανεξαρτησία" είπε, με δάκρυα στα μάτια, μια διαδηλώτρια στη Βαρκελόνη, η 60χρονη καθηγήτρια Ρόσα Βέλα.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πόλη, φωνάζοντας "Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή!"





Ενώ ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων διαδήλωνε ειρηνικά, κρατώντας καταλανικές σημαίες, τα πνεύματα ήταν οξυμένα μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ριζοσπαστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας (CDR), που προκρίνει την άμεση ρήξη με τη Μαδρίτη.

Κοντά στο κτίριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας, ορισμένοι έριξαν κάδους απορριμμάτων εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν απωθώντας το πλήθος με γκλομπ αλλά και ακόμη και με πυροβολισμούς στον αέρα.

Μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαδηλωτές φώναζαν "Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή". Παρά τις προσπάθειες του Πουτζντεμόν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα για την αυτονομία, καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τον στήριξε.

Φτάνοντας έξω από το προξενείο της Γερμανίας ορισμένοι ύψωσαν φωτογραφίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας είχαν ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. Άλλοι, κρατούσαν πλακάτ με τη φράση, στα γερμανικά, "Ελευθερώστε τον πρόεδρό μας, μη γίνεστε συνένοχοι".

Ορισμένοι πολιτικοί, οπως η Έλσα Αρτάντι, μια βουλευτίνα προσκείμενη στον Πουτζντεμόν, ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία.

"Δεν θα πετύχουν τίποτα με τις συλλήψεις, το αντίθετο. Θέλουν να μας θάψουν αλλά κάθε φορά που χτυπούν, γεννιούνται τέσσερις νέοι αυτονομιστές. Θέλουν να μας αποκεφαλίσουν, αλλά είμαστε εκατομμύρια", δήλωσε μια 37χρονη διαδηλώτρια, η Γιολάντα Σαγιέρας. Όπως είπε, οι διαδηλώσεις πλέον δεν επαρκούν. "Χρειαζόμαστε κάτι πιο ριζοσπαστικό", σημείωσε, προτείνοντας μια πολυήμερη γενική απεργία για να παραλύσει η χώρα.



Σύμφωνα με το καταλανικό ραδιόφωνο, μέλη των CDR απέκλεισαν δρόμους προκαλώντας μποτιλιαρίσματα, όπως είχαν κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, στις δύο απεργίες που κηρύχθηκαν στην Καταλονία μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.



Die Welt: Ενδέχεται να ζητήσει άσυλο


Ο πρώην προεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία, υποστηρίζει η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας Neue Kiel, η οποία με τη σειρά της βασίζει το ρεπορτάζ της σε δικαστικούς κύκλους.

«Aναμένεται να το πράξει, η αίτηση ασύλου εξετάζεται όπως και κάθε άλλη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι καλές καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου», πρόσθεσε. Τελικά, όμως, η απόφαση εναπόκειται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Elpais

Δεν υπάρχουν σχόλια: