Τέσσερα άτομα που συνδέονται με τον Μισέλ Τέμερ συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν την Πέμπτη στο πλαίσιο έρευνας για...
διαφθορά αναφορικά με συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης των βραζιλιάνικων λιμανιών. Αυτό είναι το τελευταίο «χτύπημα» στην πολιτική εξουσία της χώρας, η οποία κλονίζεται από απανωτά σκάνδαλα εδώ και αρκετά χρόνια.
Δεν αποκλείεται το νέο σκάνδαλο να πλήξει άμεσα και τον ίδιο τον πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος πέρυσι... τη γλίτωσε σε δύο περιπτώσεις χάρη στους συμμάχους του στο Κογκρέσο.
Τα ονόματα των προσώπων που συνελήφθησαν δεν ανακοινώθηκαν επίσημα από τις αρχές. Όμως, σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, σε αυτά συγκαταλέγονται ο Ζοζέ Γιούνις, δικηγόρος ο οποίος συνδέεται φιλικά με τον Τέμερ και εργαζόταν στο γραφείο του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς και ο συνταγματάρχης της χωροφυλακής εν αποστρατεία Ζοάο Μπαπτσίστα Λίμα, άλλο ένα μέλος του στενού κύκλου του αρχηγού του κράτους επί δεκαετίες.
Ο συνήγορος του Ζουζέ Γιούνις χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «παράνομη» τη σύλληψη και την προφυλάκιση του εντολέα του. Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο, ο Γιούνις κατηγορείται πως έλαβε για λογαριασμό του Τέμερ δωροδοκίες από την Χοντριμάρ σε αντάλλαγμα για την υπογραφή του επίμαχου διατάγματος.
Επίσης συνελήφθησαν, σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός Γεωργίας και πρώην επικεφαλής του οργανισμού λιμένων της Πολιτείας Σάο Πάολο, ο Βάγκνερ Χόσι, καθώς και ο Αντόνιο Σέλσο Γκρέκο, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Χοντριμάρ, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση λιμένων, καθώς βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας έρευνας για διαφθορά στην οποία εμπλέκεται κι ο ίδιος ο δεξιός βραζιλιάνος πρόεδρος.
«Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι εάν η έρευνα διενεργηθεί με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο, θα αποδειχθεί η αθωότητα του προέδρου», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο Κάρλους Μαρούν, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο.
Η έρευνα «δεν εξασθενίζει σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά», πρόσθεσε ο Μαρούν.
Από την πλευρά του ο Μισέλ Τέμερ διέψευσε (για ακόμη μία φορά) κατηγορηματικά ότι έκανε κάτι ανάρμοστο στην υπόθεση, τη στιγμή που εισαγγελείς θεωρούν ότι πληρώθηκαν μίζες κυρίως για να εξασφαλιστεί η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του λιμανιού της Σάντος, του πιο πολυάσχολου στη Λατινική Αμερική.
Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις εγκρίθηκαν από το Λουίς Χομπέρτο Μπαρόζο, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος είχε αναλάβει να ερευνήσει εάν ένα διάταγμα του Μαΐου του 2017 που υπέγραψε ο Τέμερ είχε σκοπό να ευνοήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ειδικεύονται στη διαχείριση λιμανιών.
Από την υπεράσπιση του προέδρου σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο διάταγμα απλώς επικύρωσε τις συμβάσεις που είχαν προταθεί από το 1993 και είχαν ανατεθεί στο πλαίσιο δημόσιων μειοδοτικών διαγωνισμών. Το διάταγμα, μεταξύ άλλων, αυξάνει από τα 25 στα 35 χρόνια τη διάρκεια της παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Βραζιλίας.
Νωρίτερα τον Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την άρση του τραπεζικού απορρήτου του αρχηγού του κράτους για την υπόθεση.
Η έρευνα για το σκάνδαλο ξεκίνησε το 2017 με βάση τις καταθέσεις που έκαναν στελέχη της μεγάλης επιχείρησης του αγροδιατροφικού τομέα JBS κατόπιν συμφωνιών τους με εισαγγελείς. Άλλωστε από τις εν λόγω καταθέσεις προέκυψαν και άλλες σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του Τέμερ. Τότε ο Τέμερ σώθηκε χάρη στην ευρεία πλειοψηφία που κατείχε στο Κογκρέσο, το οποίο αποφάσισε να μην άρει την προεδρική του ασυλία.
Ωστόσο το νέο σκάνδαλο διαφθοράς θεωρείται πως αποτελεί εμπόδιο για τα σχέδια του Τέμερ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και να εξασφαλίσει νέα θητεία.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου