Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Επιστροφή στο Πακιστάν για τη Μαλάλα


Η Μαλάλα Γιουσαφζάι έγινε σύμβολο για τον αγώνα των γυναικών παγκοσμίως και τιμήθηκε και με το Νόμπελ Ειρήνης το 2014 για τις προσπάθειές της να...
προωθήσει την εκπαίδευση των κοριτσιών στη χώρα της το Πακιστάν. 

Η 20χρονη σήμερα Μαλάλα επέστρεψε στην πατρίδα της για πρώτη φορά από το 2012 όταν κουκουλοφόροι ένοπλοι σταμάτησαν το λεωφορείο που τη μετέφερε στο σπίτι της και την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Η 15χρονη τότε μαθήτρια είχε υψώσει τη φωνή της ενάντια στο καθεστώς και τη σκληρή πολιτική που ακολουθούσε εναντίον των γυναικών.

Η Γιουσαφζάι, που επέζησε από την επίθεση, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Η επιστροφή της στο Πακιστάν κρίθηκε αδύνατη και για τον λόγο αυτό οι γονείς της αποφάσισαν να παραμείνουν στο Μπέριμινχαμ της Βρετανίας. 

Το 2014 η Μαλάλα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου, ενώ έχει ιδρύσει το «Ταμείο Μαλάλα», που υποστηρίζει οργανώσεις που προωθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών κι ιδίως των κοριτσιών στο Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κένυα. Σπουδάζει οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από πέρυσι.

Ο πακιστανικός τηλεοπτικός σταθμός Geo TV μετέδωσε πλάνα από την άφιξη της Γιουσαφζάι στο Πακιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, και την αποχώρησή της από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της κρατήθηκαν μυστικές για λόγους ασφαλείας, εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Γιουσαφζάι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Χακάν Αμπάσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πακιστάν, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Γιουσαφζάι δεν έκρυψε τη νοσταλγία της για τη χώρα της.

«Σήμερα θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδάγαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο. Χαρούμενη Ημέρα του Πακιστάν!», είχε γράψει την 23η Μαρτίου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: