Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ήμουν κι εγώ στο Σπόρτιγκ με τον Γιάνη Βαρουφάκη


 Δημήτρης Κανελλόπουλος

Η αλήθεια είναι πως δεν είχε τόσο πολύ κόσμο όσο υποθέτω πως θα ήθελαν οι διοργανωτές της βραδιάς. Χθες ήταν η πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα του Diem25, της νέας πολιτικής κίνησης του Γιάνη Βαρουφάκη...


Κακή επιλογή χώρου (μακριά από το κέντρο), δύσκολη και η ώρα (αυτά είναι για πιο απόγευμα, όχι για τις 9 το βράδυ), είχε και μπάσκετ το Final Four. Όλα ανάποδα. Γι' αυτό και δεν γέμισε ασφυκτικά το κλειστό του Σπόρτιγκ.

Υπήρχαν ωστόσο όλα τα άλλα: ζωντάνια, φρεσκάδα, πρόσωπα, ιδέες. Και πολύ νεαρόκοσμο. Πολύ καιρό είχα να δω τόσους νέους σε πολιτική συγκέντρωση. Μου θύμισε τις παλιές καλές εποχές πριν το 2015.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο (ροκ) σταρ της χθεσινής βραδιάς. Όρθιος στο κέντρο του τερέν, παρουσίαζε αυτοπροσώπως το πρόγραμμα και τους καλεσμένους/συνοδοιπόρους. Έλληνες και ξένοι, διάσημοι ή μη, να απευθύνουν δίλεπτους χαιρετισμούς, παρουσιάζοντας τη νέα αυτή πανευρωπαϊκή, πολιτική, κίνηση. 

Τηρουμένων των αναλογιών βέβαια και του πολέμου που δέχεται από τα ΜΜΕ ο Γιάνης Βαρουφάκης, πιθανότατα να έμοιαζε ικανοποιητική η χθεσινή -πρώτη- εκδήλωση. Χωρίς promotion και δίχως αναφορές στα media, και πολλοί ήταν όσοι έφτασαν μέχρι το απαρχαιωμένο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στα Κάτω Πατήσια. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που γίνεται με τον Βαρουφάκη και το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον: σαν μία ομερτά από τα συστημικά ΜΜΕ, ελάχιστοι τον προβάλλουν, οι περισσότεροι τον λοιδορούν. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι.

Ήμουν στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα και μπαίνοντας σε ένα από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης έβλεπες πρώτο πρώτο το νέο του βιβλίο. Και όχι στους πάγκους με τα υπόλοιπα, αλλά σε τεράστιους διαφημιστικούς πύργους φτιαγμένους από δεκάδες αντίτυπα, στην είσοδο του καταστήματος. Μπεστ σέλερ. Αλλά εδώ υπάρχει ο ΣΚΑΪ και οι σχολιαστές του να κάνουν... πλακίτσα. Επαρχιωτισμός. 

Τα ιδιωτικά κανάλια έστειλαν συνεργεία χθες στο Σπόρτιγκ. Προφανώς για να «κλέψουν» καμία ατάκα του Βαρουφάκη εναντίον του Τσίπρα. Η ΕΡΤ απείχε πανηγυρικά και δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί απόφαση ή απλώς τους διέφυγε. Ό,τι κι αν συνέβη από τα δύο η ΕΡΤ φέρει ευθύνη.

Μέχρι τις 11 έμεινα, η εκδήλωση συνεχιζόταν, θα είχε και μουσικές μετά. Αλλά μίλαγαν, μιλούσαν ακόμα. Κουραστικό. Σας το είπα, λάθος ώρα έναρξης. 

Το Diem25 αποτελεί μια νέα κίνηση. Για άλλους είναι τσαρλατανισμός, για άλλους πολύ ελπιδοφόρα. Αλλωστε ο Βαρουφάκης έχει φανατικούς φίλους από τη μία και φανατικούς εχθρούς από την άλλη.

Ωστόσο όταν βλέπω να τον υποστηρίζουν ονόματα όπως ο Μπράιαν Ινο, ο Κεν Λόουτς και ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, όλοι τους μέλη του Diem25 που έστειλαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα χθες, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι κάτι καλό συμβαίνει εδώ. 
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: