Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Τσίπρας: Το 2018 η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια


και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα
Αλ.Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη – «Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα αλλά και για την κοινωνία»...


Ψευδοπροφήτη μίας καταστροφής που δεν έρχεται αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.
«Δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι ούτε παιδιά της διαπλοκής» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το παλέψουμε μέχρι τέλους και θα το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν θα διαψεύσουμε τον ελληνικό λαό».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το «τέταρτο μνημόνιο» είναι η πολιτική φαντασίωση του Κ. Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα είναι η εγγύηση που έδινε στους δανειστές ο Κ. Μητσοτάκης ότι θα το εφαρμόσει, και απλώς ήθελε να μας το φορτώσει».
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν μόνο αν μπει το ΔΝΤ ενώ η ΝΔ επιδιώκει να τα εφαρμόσει ακόμη και αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους. «Τα μέτρα τα απαιτούσε το ΔΝΤ και δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το δείγμα πολιτικής. Αν πάρουμε την λύση για το χρέος θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Αν όμως δεν έχουμε την λύση με ευθύνη κάποιων στην Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν συμμετέχει έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα. Άρα τα μέτρα θα εφαρμοστούν αν, και μόνο αν, εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σε αντίθετη περίπτωση τα μέτρα θα αποσυρθούν και το γνωρίζουν και οι πιστωτές και ο ελληνικός λαός» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη: «εσείς τι είπατε στους δανειστές; Τι είπατε αν σας ρώτησαν αν δεσμεύεστε; Λέτε μόνο ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα ανεξάρτητα από το αν θα πάρετε το χρέος».
Μάλιστα υπενθύμισε ότι «από το 2012 η υπόσχεση για το χρέος δεν έγινε πράξη και εσείς βγαίνατε και λέγατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και οι δανειστές θα μας δώσουν πιστοποιητικό βιωσιμότητας».
Κομβικό στοιχείο της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν η στήριξη Μητσοτάκη από τα συστημικά μίντια. Ο Αλ. Τσίπρας διάβασε δήλωση Μητσοτάκη από τον Μάιο του 2016 που έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα ότι το έχει διαβάσει και κατέθεσε και σχετικά δημοσιεύματα του Μαΐου για τέταρτο μνημόνιο. «Αυτό το τέταρτο μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί στη χώρα; Μήπως μετράτε τα μεσοπρόθεσμα; Αν τα μετρούσαμε θα ήμασταν στο 40ο και θα κρατούσαμε και 10 καβάτζα» αναρωτήθηκε.
«Μπαίνουμε σε νέο πεδίο που απαιτεί σχέδιο, τόλμη και συγκρούσεις» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και περιέγραψε τους άξονες του σχεδίου που είναι:
-στήριξη επενδύσεων
-έρευνα και καινοτομία
-στήριξη κοινωνικής οικονομίας
-αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και των νέων επιστημόνων
-μεγάλες δημοκρατικές θεσμικές τομές στην κοινωνία από το Σύνταγμα έως την Αυτοδιοίκηση
-ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
«Περνάμε σε μία θετική ατζέντα που την έχει ανάγκη η κοινωνία. Όταν αυτό καταστεί σε μία πραγματικότητα για τους πολίτες θα έχετε χάσει τον μόνο σας σύμμαχο, τον φόβο και την καταστροφολογία. Ρωτήστε ένα πολίτη τι προτείνει ο Μητσοτάκης για τη χώρα. Κανείς δεν θα θυμάται να σας πει μία θετική πρόταση για τη χώρα. Το 95% της παρουσίας σας το αφιερώνετε σε αρνητική πολιτική» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ για το κλίμα καταστροφολογίας που καλιεργεί παρά το ότι διαψεύδεται από την πραγματικότητα. «Υπάρχει προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη για άλλη μία φορά να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα και παραλάβαμε τον παράδεισο τον Δεκέμβρη του 2015 και την πήγαμε στην κόλαση. Δεν έφερε κάποιο καινούργιο επιχείρημα. Με πρωτοφανή υπεροπλία η επιχειρηματολογία αυτή αναπαράγεται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης» επεσήμανε και πρόσθεσε: «στην πολιτική δεν αρκεί να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια τους εκδότες, τις δημοσκοπήσεις, τα τρολ του διαδικτύου, διότι πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Η πολιτική θέλει και στρατηγική και μυαλό και ψυχή και έχει να κάνει με τα βιώματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων».
«Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν τα καταφέρνετε. Κάποιοι θα πουν ότι δεν το έχετε. Δεν είναι αυτό. Δεν τα καταφέρνετε γιατί είστε αυτοεγκλωβισμένος σε μία αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη που συνεχώς προφητεύει την καταστροφή που δεν έρχεται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «αυτή η στρατηγική έχει ημερομηνία λήξης. Όσο περνά ο καιρός κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε δύο χρόνια λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές όταν θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Θα είστε τρία χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που θα ζητά και θα προβλέπει εκλογές που δεν θα έρχονται. Και θα προβλέπει κόφτες και αποτυχίες επί 3,5 χρόνια που δεν θα έρχονται. Πως το σκέφτεστε; Είναι επιτυχημένη στρατηγική;».
«Είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και την πετάτε. Λέτε δύο πράγματα ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν από τώρα τα προεκλογικά σποτ του 2019. Γιατί τον Μάιο του 2019 όχι μόνο δεν θα είμαστε στο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει ένα χρόνο από το μνημόνιο. Και θα έχουμε πέντε μήνες εφαρμογής όλων των αντιμέτρων που εσείς τα λέτε αέρα κοπανιστό. Τότε θα είναι 2 δις που θα ανακουφίζουν» είπε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι “είναι αναγκαίο για την χώρα η αντιπολίτευση να αλλάξει αφήγημα. Τώρα που σχεδιάζουμε το μέλλον για τον τόπο”.
Φοβάμαι ότι υιοθετώντας διαρκώς τις συμβουλές των ακραίων της παράταξής σας, και κυρίως του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, δύσκολα θα αλλάξετε στρατηγική. Φοβάμαι ότι τους έχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι. Αλλά αυτό δεν είναι δική μου δουλειά».
Πηγή avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: