Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους: Το νέο σκάνδαλο του Τραμπ δεν είναι καθόλου απλό

Αποτέλεσμα εικόνας για Τραμπ Λαβρόφ
Mε ετά τις αποκαλύψεις, και την παραδοχή από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ πως έδωσε απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στους Ρώσους, ο Λευκός Οίκος και ο Αμερικανός πρόεδρος έχουν...
επιδοθεί σε μια επιχείρηση υπεράσπισης αυτής της κίνησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε απόλυτα σωστή την απόφασή του, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο προασπίζεται την εθνική ασφάλεια. Όπως είπε “μοιράστηκε” τις πληροφορίες με Ρώσους αξιωματούχους προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, όπως ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους. “Ήταν εξολοκλήρου μια κατάλληλη κίνηση”, δήλωσε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλιας HR McMaster.


Είναι γεγονός πως πρόκειται για μια αποτελεσματική απάντηση, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να αποχαρακτηρίζει διαβαθμισμένες πληροφορίες όποτε αυτός το κρίνει απαραίτητο. “Όταν το κάνει ο Πρόεδρος αυτό σημαίνει πως δεν είναι παράνομο”, είχε δηλώσει κάποτε ο Ρίτσαρντ Νίξον. 

Μείζον πολιτικό ζήτημα

Αυτή η εξήγηση όμως, όπως σημειώνει και το BBC σε δημοσίευμά του, δεν σημαίνει πως ο Τραμπ απαλλάσσεται... Το αντίθετο μάλιστα. Γιατί μπορεί η αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην είναι ποινικό αδίκημα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι πληροφορίες δίνονται στους Ρώσους και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις υπόγειες σχέσεις αξιωματούχων του επιτελείου του Τραμπ με τη Μόσχα. Πριν από λίγες ημέρες ο Τραμπ είχε φροντίσει να ενισχύσει τις υποψίες με την απόλυση του αρχηγού του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας. Μετά και τις αποκαλύψεις πως παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους, οι επικριτές του κάνουν λόγο για “προδοσία” και ζητούν την απομάκρυνσή του.

Όμως το πρόβλημα για τον Αμερικάνο πρόεδρο είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο από την αντιμετώπιση των παραδοσιακών πολιτικών του αντιπάλων. Καταρχήν μια πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εις βάρος του διαδικασία στη Γερουσία. Στις ΗΠΑ, μια πρόταση μομφής εναντίον ενός προέδρου δεν συνεπάγεται την αυτόματη απομάκρυνσή του από το αξίωμα. Μόλις η Βουλή των Αντιπροσώπων ανάψει το «πράσινο φως» η συζήτηση μεταφέρεται στη Γερουσία, όπου πρέπει να στηριχτεί από τα 2/3 των γερουσιαστών.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγηθεί στην εξέταση στη Γερουσία με την κατηγορία της παραβίασης του όρκου σχετικά με τη “διαφύλαξη, προστασία και υπεράσπιση” του Συντάγματος των ΗΠΑ, στην ουσία δηλαδή για "προδοσία". Πρόκειται για μια κατηγορία που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Στις ΗΠΑ πρόταση μομφής έχει γίνει μόνο για δύο προέδρους, τον Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον Μπιλ Κλίντον το 1998. Παρότι και για τους δύο η πρόταση πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία τους απάλλαξε από τις κατηγορίες που τους βάρυναν. Αντίστοιχη διαδικασία είχε κινηθεί και για τον Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος, όμως, παραιτήθηκε για να αποφύγει την διαπόμπευση. Σε κάθε περίπτωση τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύονται δεκάδες άρθρα που εκφράζουν την άποψη πως έχει έρθει πλέον η ώρα για μια πρόταση μομφής κατά του Τραμπ. 

“Μα στους Ρώσους;”

Πολλοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη και μέσα στον Λευκό Οίκο, αν και έχουν την πρόθεση να υποστηρίξουν τον αμερικανό Πρόεδρο δεν μπορούν να “χωνέψουν” και να διαχειριστούν πως οι απόρρητες πληροφοριές δόθηκαν στους Ρώσους. Πόσο μάλλον όταν τα τελευταία γεγονότα ενισχύουν τα όσα από την αρχή λέγονταν για τις στενές σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με το Κρεμλίνο και τα στοιχεία που έχει η Μόσχα για αυτόν, τα οποία τον καθιστούν χειραγωγήσιμο. Παρά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού Προέδρου πως το έκανε για να προωθήσει την εθνική ασφάλεια, ο Τραμπ πείθει πλέον όλο και λιγότερους. 

Έλλειμμα αξιοπιστίας

Από την αρχή, τα σενάρια σχετικά με τις στενές σχέσεις Τραμπ – Πούτιν είχαν προκαλέσει κάποιες επιφυλάξεις στους συμμάχους των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών και το ενδεχόμενων διαρροών στη Ρωσία. Αυτοί οι φόβοι ενδεχομένως και να έχουν πλέον επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με την Whasington Post, που αποκάλυψε και το θέμα, ο Τραμπ έδωσε στους Ρώσους πληροφορίες που παρασχέθηκαν στις ΗΠΑ από έναν “βασικό σύμμαχό” τους που έχει πρόσβαση στην “εσωτερική λειτουργία του Ισλαμικού Κράτους”. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, πρόκειται αυτός ο “βασικός σύμμαχος” δεν είναι άλλος από το Ισραήλ. Η Whasington Post ανέφερε ακόμη πως ο εν λόγω “βασικός σύμμαχος” έχει εκφράσει την απογοήτευση του για “την αδυναμία της Ουάσινγκτον να διαφυλάξει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το Ιράκ και τη Συρία”.

Εάν οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μετά τα τελευταία γεγονότα διστάζουν πλέον να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τότε αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Ουάσινγκτον. Επίσημα το Ισραήλ δήλωσε πως εμπιστεύεται την ασφάλεια στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ανεπίσημα όμως αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να δήλωσε στο BuzzFeed: “Οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώνονται”.

Σύγκρουση με τις υπηρεσίες πληροφοριών

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις ο Ντόναλντ Τραμπ αφού πρώτα αναφέρθηκε στους λόγους που παραχώρησε πληροφορίες στους Ρώσους στη συνέχεια στη συνέχεια έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα κλιμακώνοντας την κόντρα που έχει με τις υπηρεσίες πληροφοριών: “Ζήτησα από τις αρχές να βρουν τους ανθρώπους που κάνουν τις διαρροές”. Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικάνος πρόεδρος έχει απειλήσει με μια μαζική εκκαθάριση και ριζική αναδιάρθρωση στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών, ενοχλημένος τόσο για την έρευνα σχετικά με τις σχέσεις του με τη Μόσχα όσο και για άλλες υποθέσεις και διαρροές έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στον Τύπο.

Εκνευρισμός στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα

“Μπορούμε να έχουμε μια ημέρα χωρίς προβλήματα. Αυτό θέλω”, δήλωσε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς, όταν τις ζητήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της Whashinton Post. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του επίσης Ρεπουμπλικάνου Μιτς ΜακΚόνελ. “Θα μπορούσαμε να ζήσουμε με λιγότερα δράματα από τον Λευκό Οίκο, ώστε να επικεντρωθούμε στην ατζέντα μας, στη φορολογική μεταρρύθμιση, την κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare κ.α.”, δήλωσε. Υπήρξαν ακόμη Ρεπουμπλικάνοι που ζήτησαν να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τη συνάντηση με τους Ρώσους αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο και άλλοι δήλωσαν “βαθιά ενοχλημένοι” από την κίνηση του Τραμπ. Πάντως οι πιστοί του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα φαίνεται να στείνουν ένα δίχτυ προστασίας γύρω από τον Πρόεδρο. Μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη συσπείρωση και να σηκώσουν ασπίδα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ίσως και η νέα υπόθεση να μην αποτελέσει εξαίρεση. Ίσως πάλι όχι. Σε κάθε περίπτωση οι υποθέσεις όλο και πληθαίνουν και κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως αυτή η ασπίδα θα διαρκέσει για πολύ χρόνο ακόμη.  

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: