Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μνημόνια, κρίσεις, ευκαιρίες


Ολίγες σκέψεις επ’ ευκαιρία της ψήφισης των μέτρων

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Κανένας δεν χαίρεται σήμερα. Κανείς εδώ δεν τραγουδά, κανένας δε χορεύει. Μνημονιακά μέτρα ψηφίζονται, δεν είναι γάμος ή πανηγύρι. Και τα μέτρα, όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, δεν έχουν χρώμα γαλάζιο, πράσινο, κόκκινο ή ροζέ. Τα μέτρα είναι μόνο μαύρα, σκοτεινά και άραχλα. Το ξέρουν κι αυτοί που ψήφισαν τα προηγούμενα, το ξέρουν κι αυτοί που ψηφίζουν τα τωρινά. Κι όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για παιδάκια που δεν τρώνε το πρωινό τους…

Είναι για κλάματα λοιπόν η φάση, αλλά εμένα δεν με πληρώνει ο Χατζής για να οδύρομαι. Με πληρώνει για να κοιτάω και λίγο πιο μπροστά από το σήμερα και μόνο, για να ανιχνεύω και.. 
κάποιες τάσεις που αχνοφαίνονται στον ορίζοντα. Για να μεταφράζω κάτι vibes που σκάνε ουρανοκατέβατα απ’ τη στρατόσφαιρα. Να οσμίζομαι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι: τις ευκαιρίες μέσα στην κρίση!
Και το σπάω σε πενηνταράκια για να συνεννοούμαστε. Είναι ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας δείξει επιτέλους τι μπορεί να κάνει. Τώρα που θα έχει πέντε φράγκα στα χέρια της (ιδίως αν τσιμπήσουμε μια ελάφρυνση του χρέους), τώρα που θα βλέπει δυο χρόνια κι όχι δυο μήνες μπροστά, τώρα που το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της (ναι, ο Ευκλείδης είναι genius) θα το ρίξει στην ανάπτυξη κι όχι στη διαπραγμάτευση. Άντε λοιπόν παιδιά, δείξτε μας από τι υλικό είστε φτιαγμένοι. Γιατί εκλογές ξέρετε να κερδίζετε. Μια χείρα βοηθείας στο λαό, μπορείτε να την προσφέρετε;
Είναι μια ευκαιρία για την αντιπολίτευση να αποκτήσει σαφή στρατηγική. Διότι το μόνο που κάνανε ως τώρα ήταν να λένε μπουρδίτσες, περιμένοντας από τους ξένους να αφαλοκόψουν την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και βρέθηκαν πλέον χωρίς αφήγημα, που λένε και οι γραμματιζούμενοι. Να κουτουλάνε σαν τα ακέφαλα κοτόπουλα, φλερτάροντας με τον κάθε μπαγλαμά μπας και συγκροτήσουν το ευρύ μέτωπο της ανατροπής. Ενώ δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν αν ο Τσίπρας είναι γιός του Μαδούρο ή μπατζανάκης του Σόιμπλε.
Είναι τέλος μια ευκαιρία τα μέτρα για τους ξένους και τον ελληνικό λαό. Για τους ξένους είναι ευκαιρία να μας αφήσουν στην ησυχία μας. Μας κάτσανε στο λαιμό και το ανεχθήκαμε, μας πιάσανε τον κώλο και το κατάπιαμε, φτάνει πια, ως εδώ. Ας βρούνε και πουθενά αλλού να ρουφήξουνε αίμα, η δική μας η βρύση στέρεψε.
Όσο για τον ελληνικό λαό, ευκαιρία είναι να σταματήσει να πιστεύει στα θαύματα. Θαυματουργοί είναι μόνο ο Χριστούλης και η Παναγίτσα, άντε και η Αγία Ελένη. Δεν είναι οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί. Και ο μεγαλύτερος θαυματοποιός των τελευταίων είκοσι χρόνων, ο κυρ Κώστας ο Σημίτης με τ’ όνομα, είναι αυτός που έσκαψε τον λάκκο από τον οποίο αγωνιζόμαστε να το σκάσουμε σήμερα. Αυτά και ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Υ.Γ.: Δίνει μια ευκαιρία η σημερινή ψήφιση των μέτρων και στην ελληνική αστυνομία, για να επιδείξει χαρακτήρα και αυτοσυγκράτηση. Καταλαβαινόμαστε υποθέτω…

 newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: