Κυριακή 7 Μαΐου 2017

LIVE Οι Γάλλοι εκλέγουν πρόεδρο



Τι θα σκέφτεται ο Ολάντ όταν κλείσουν οι κάλπες;...
 
Christophe Petit Tesson/ Pool Photo via AP
Απαντώντας νωρίτερα σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα σκέφτεται όταν κλείσουν οι κάλπες, ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε:
«Θα σκέφτομαι τους Γάλλους που ελπίζω να νιώθουν ανακουφισμένοι από τον φόβο που τους είχε καταλάβει και ταυτόχρονα θα αναρωτιούνται εάν θα υπάρξει δράση για αλλαγή καθώς περιμένουν πολλά από μια προεδρική εκλογή.
Σε προσωπικό επίπεδο θα σκέφτομαι όλα αυτά που έχω πετύχει όλες τις στιγμές που πέρασα στο Ελιζέ και την ευχαρίστηση τού να υπηρετώ τη Γαλλία, αλλά και τις θυσίες που έγιναν πρώτα απ' όλα για τους Γάλλους.
Επίσης, θα σκέφτομαι και τη μητέρα μου γιατί είχε πεθάνει όταν εξελέγην πρόεδρος και αυτά που έκανα τα έκανα για να νιώθει περήφανη»
* Αύριο ο Φρανσουά Ολάντ έχει προγραμματισμένη συνάντηση στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τα πρώτα exit polls από τις ψήφους εξωτερικού (17:23)

Σαφέστατη είναι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom Tom), με βάση exit polls που ήδη δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.
AP Photo/Christophe Ena
Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, όπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οτάβα και του Μόντρεαλ στον Καναδά.
Σε ό,τι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα ο Μακρόν κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον Άγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Η Μαρίν στην εξουσία, η Μαριάν σε απόγνωση (17:14)

Οι Femen κατά της Μαρίν ΛεπένAP Photo/Francois Mori
Διαμαρτυρία της ακτιβιστικής οργάνωσης Femen ανήμερα των γαλλικών εκλογών στο Ενίν-Μπομόντ, όπου η επικεφαλής τους Εθνικού Μετώπου έχει προγραμματίσει το πάρτι της.
Κρέμασαν πανό με το σύνθημα «Η Μαρίν στην εξουσία, η Μαριάν σε απόγνωση», όπου Μαριάν, το σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αν κερδίσει ο Μακρόν καταρρίπτει το ρεκόρ του... Ναπολέοντα! (17:06)

AP Photo
Αν κερδίσει απόψε τη Λεπέν, ο 39χρονος Μακρόν θα γίνει ο νεότερος Γάλλος πρόεδρος όλων των εποχών καταρρίπτοντας ακόμα και το ρεκόρ του Καρόλου Λουδοβίκου Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1848 και την ανακήρυξη της Δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης -ανιψιός του Ναπολέοντα- κέρδισε τις προεδρικές εκλογές σε ηλικία 40 ετών.
Όταν δεν του επετράπη να εκλεγεί δεύτερη φορά από το Σύνταγμα και τη Βουλή, έκανε πραξικόπημα και έγινε ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο Γ'.

Η Ωραία Κοιμωμένη, ο πρίγκιπας και η ξανθιά μάγισσα (16:58)

Πρωτοσέλιδο σκίτσο στην «L' opinion» παρουσιάζει τη Γαλλική Δημοκρατία ως Ωραία Κοιμωμένη, ενώ ο καταϊδρωμένος πρίγκιπας Μακρόν τής ζητάει να ξυπνήσει. Τον εμποδίζει όμως η ξανθιά μάγισσα με τα χαρακτηριστικά της Λεπέν που καιροφυλακτεί πίσω του.
Ο τίτλος-λεζάντα δείχνει την αναταραχή στη γαλλική κοινωνία και τους τριγμούς στο δημοκρατικό, «αντι-ακροδεξιό μέτωπο»:
«Οι οικονομολόγοι τρώνε τα σωθικά τους, τα κόμματα διασπώνται, οι διανοούμενοι παραληρούν, η καθολική Εκκλησία έχει για τα καλά μπλεχτεί, τα συνδικάτα υπεκφεύγουν. Πρόκειται για ρωγμές που θα είναι δύσκολο να μειωθούν».

Μακρόν κατά Λεπέν, πρόγραμμα εναντίον προγράμματος (16:40)

Τα εκλογικά εξώφυλλα της Liberation από το 1974 (16:36)

Ποιες είναι οι εξουσίες του προέδρου (16:25)

Γενικές εξουσίες
• επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων
• έχει την εξουσία να διατάξει χρήση πυρηνικών όπλων
• έχει την τελευταία λέξη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής
 αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας αν η χώρα είναι κάτω από σοβαρή και άμεση απειλή
• μπορεί να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου
* Για την παραπομπή του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στη δικαιοσύνη απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία)
Εκτελεστική εξουσία
• διορίζει τον πρωθυπουργό και, αν το κόμμα του έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ο πρόεδρος είναι ο de facto επικεφαλής και της εκτελεστικής εξουσίας
• μπορεί να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό
• προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου
Δικαστικό σώμα
• έχει τη δύναμη να δώσει χάρη σε καταδικασμένους εγκληματίες
• έχει ασυλία από δικαστικές διώξεις
Βουλή
• μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο (μία φορά τον χρόνο)
• προτείνει νομοσχέδια
• με τον πρωθυπουργό μπορούν να θέσουν σε ισχύ νόμους, εκτός αν η Βουλή καταθέσει και υπερψηφίσει πρόταση μομφής εναντίον τους

Η συμμετοχή στην κάλπη από το 1981 (16:09)

1981: 85,9%
1988: 84,1%
1995: 79,66%
2002: 79,71%
2007: 83,97%
2012: 80,35%

Ουρές στο Λονδίνο από Γάλλους ψηφοφόρους (16:04)

Οι προηγούμενοι πρόεδροι (16:02)

2012-2017: Φρανσουά Ολάντ (σοσιαλιστής)
2007-2012: Νικολά Σαρκοζί (δεξιά)
1995-2007: Ζαν Σιράκ (δεξιά), υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες, μια επταετή και μια πενταετή
1981-1995: Φρανσουά Μιτεράν (σοσιαλιστής), υπηρέτησε δύο συνεχείς επταετείς θητείες.
1974-1981: Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν (κεντροδεξιά)
1969-1974: Ζορζ Πομπιντού (δεξιά), απεβίωσε δύο χρόνια προτού λήξει η θητεία του
1959-1969: Σαρλ ντε Γκολ (δεξιά), εξελέγη από εκλέκτορες για την πρώτη επταετή θητεία του και το 1965 εκλέχθηκε με καθολική, άμεση ψηφοφορία. Παραιτήθηκε το 1969, όταν ηττήθηκε σε δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας.
• Κανένας πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας δεν έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Συναγερμός στο Λούβρο (15:52)

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η εκκένωση του αρχηγείου του Μακρόν στο Λούβρο ήταν «προληπτικό μέτρο» μετά τον εντοπισμό «ύποπτου πακέτου».
Περίπου 300 δημοσιογράφοι, που έχουν εγκατασταθεί στην τέντα του υποψηφίου, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν προσωρινά.
Τώρα η κατάσταση «ομαλοποιήθηκε», έγραψε στο twitter η αστυνομία.

Κάλπες υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης (15:38)

AP Photo/Kamil Zihnioglu
Είναι η πρώτη φορά (όπως και στον α' γύρο βέβαια) που διεξάγονται προεδρικές εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Το καθεστώς αυτό ισχύει από τον Νοέμβριο του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και από αυτούς οι 12.000 έχουν αναλάβει την ασφάλεια του Παρισιού.

Πώς διεξάγεται η ψηφοφορία (15:35)

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19.00 (τοπική ώρα, 20.00 ώρα Ελλάδας) αλλά σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00.
Η παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που έχουν έτσι λιγότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης.
Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει τη δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, πλην των ποσοστών συμμετοχής, πριν κλείσουν οι κάλπες.
Έτσι, όπως κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες, οι Γάλλοι θα ανοίξουν τις τηλεοράσεις τους στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) για να δουν το πρόσωπο του νέου προέδρου τους.

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της Γαλλίας (15:30)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων, για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.
Πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής. Η λευκή ψήφος δεν αναγνωρίζεται.
Βάσει νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ' όψη στον υπολογισμό των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: