Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Guardian: Η καθυστερημένη ομολογία του ΔΝΤ είναι «δίκοπο μαχαίρι» για τον Τσίπρα

Guardian: Η καθυστερημένη ομολογία του ΔΝΤ είναι «δίκοπο μαχαίρι» για τον Τσίπρα - MediaΗ Ελλάδα χρειάζεται 50 με 60 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση τα επόμενα τρία χρόνια και μία μεγάλης κλίμακας περικοπή του χρέους για να δημιουργήσει χώρο για να πάρει αναπνοές η οικονομία λέει το ΔΝΤ, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε ...
να είναι δικαιολογημένος εάν βροντοφωνάξει «εγώ σας τα έλεγα». Η απομείωση του χρέους υπήρξε το κεντρικό σχέδιο των αιτημάτων του από τη στιγμή που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015.

Επίσης ο Τσίπρας μπορεί να ρίχνει το ανάθεμα στο ΔΝΤ για το ότι προχώρησε σε αυτή την παραδοχή μόλις τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα. Το ΔΝΤ ψιθύριζε ότι υπάρχει ανάγκη για κούρεμα χρέους αλλά δεν έχει την ίδια επιρροή όσο μία επίσημη ανακοίνωση.

Γιατί το ΔΝΤ δεν το είπε νωρίτερα; Αρχικά ο διεθνής οργανισμός ήταν πιθανώς προσβεβλημένος από το ρόλο του για τις ελλείψεις και την ανεπάρκεια του πρώτου προγράμματος το 2010. Το πρόβλημα του χρέους έπρεπε να έχει τεθεί νωρίτερα και το ΔΝΤ έπρεπε να έχει επιμείνει. Αντίθετα οι δανειστές της Ελλάδας κυρίως οι τράπεζες διασώθηκαν και το ρίσκο του ελληνικού χρέους μεταφέρθηκε στους ευρωπαίους φορολογούμενους.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι ο Τσίπρας ακολούθησε λάθος στρατηγική. Την άνοιξη, ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχε μία ευκαιρία να μπει σφήνα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας.

Εάν ο Τσίπρας είχε πείσει το ΔΝΤ να βάλει το θέμα του χρέους στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, όλα τα κομμάτια του παζλ θα μπορούσαν να είχαν μπει στη θέση τους. Θα μπορούσε να περάσει στους ψηφοφόρους μία διαφορετική εκδοχή των μέτρων λιτότητας και ένα πρόγραμμα που αποδέχθηκε με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα. Εάν το ΔΝΤ προσπαθούσε να τον σπρώξει προς αυτή την κατεύθυνση ο Τσίπρας θα είχε αρνηθεί.

Αντίθετα το δημοψήφισμα της Κυριακής θα είναι μία περίεργη ψηφοφορία σε προτάσεις των δανειστών οι οποίες όπως λένε δεν είναι πια στο τραπέζι. Είναι κατανοητό ότι η προσπάθεια του ΔΝΤ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα με το πιο πιθανό και οι δύο πλευρές να το δουν ως υποστήριξη των θέσεών τους.

Οι υποστηρικτές του «όχι» θα πουν ότι ο Τσίπρας είχε δίκιο που έλεγε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται ανακούφιση. Το στρατόπεδο του «ναι» θα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με πολιτική αφέλεια απέτρεψε τη συμφωνία πριν επιβληθεί ο καταστροφικός έλεγχος κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: