Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

«Σκονάκι» εσωτερικής διακίνησης στις τάξεις της Ν.Δ.

Αντώνης Σαμαράς
Εντύπωση προκαλεί τετρασέλιδο έγγραφο που φέρεται να διακινείται στις τάξεις της Ν.Δ. αναφορικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, τα στελέχη του, το μετωπικό σχήμα υπέρ του «ναι» στον δρόμο προς την κάλπη του δημοψηφίσματος.

Το εν λόγω έγγραφο δίνει...
μάλιστα οδηγίες για τη σύνθεση των τηλεοπτικών πάνελ, ενώ ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις και τα «επιθυμητά» αποτελέσματά τους.

Το έγγραφο τιτλοφορείται «Σημείωμα Στρατηγικής για το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» και αναφέρει ότι «το δημοψήφισμα έχει εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα». Εξ ου και εκτιμάται ότι τους ψηφοφόρους «δεν τους πείθουν στελέχη της μνημονιακής Ν.Δ. Δεν τους ακούνε καν».

Χαρακτηριστικά όμως δίνει «οδηγία» για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, καθώς πρέπει «να αντιπαρατίθενται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιογράφους ή εκπροσώπους παραγωγικών φορέων κ.ά., όχι με στελέχη της Ν.Δ. Οσο δημιουργούνται δίπολα κομματικά, χάνουμε το δίκιο μας και μαζί και τις εντυπώσεις».

Ιδιαίτερα προβληματικά για την ανεξαρτησία των δημοσκοπήσεων είναι τα όσα σχετικά αναφέρονται στο σημείωμα. «Στον βαθμό που είναι δυνατό, θα πρέπει η δημοσκοπική/κοινωνική δυναμική υπέρ του “ναι” να αποτυπωθεί κλιμακούμενη από τις εταιρείες μετρήσεων. [..]. Οχι όμως με ομοειδή ποσοστά, γιατί ο κόσμος παραμένει καχύποπτος απέναντι στους δημοσκόπους. Τους θεωρεί κομμάτι του συστήματος».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «την Παρασκευή 3/7, που είναι και η τελευταία μέρα που επιτρέπεται βάσει νόμου να δημοσιευθούν μετρήσεις, θα πρέπει να αποτυπώνεται μία καθολική υπεροχή του “ναι”, που δεν θα χωρεί αμφισβήτηση, χωρίς όμως να δημιουργεί και επανάπαυση. Μία διαφορά που θα κυμαίνεται από 5 έως 10 μονάδες, ανάλογα με την εταιρεία. Σημειώνουμε ότι σε ανάλογα δημοψηφίσματα στο εξωτερικό το “ναι” συνήθως υποαντιπροσωπεύεται».

Τέλος, επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί το ερώτημα «Ποιος φταίει για το γεγονός ότι έκλεισαν οι τράπεζες;». «Εκεί οι απόψεις του κόσμου είναι μοιρασμένες, το ζήτημα είναι τεχνικό και εξηγείται πολύ δύσκολα» αναφέρει ο συντάκτης του σημειώματος και αντιτείνει ότι πρέπει να «απευθύνουμε στους πολίτες το απλό ερώτημα: “Με ποια κυβέρνηση έκλεισαν οι τράπεζες;”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: