Πριν από 15 ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μέσω της Wall Street Journal έστειλε ένα καθαρό μήνυμα προς τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο: «Θεωρώ», είχε πει...
αναφερόμενος στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, «πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει. Δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει και ο κυβερνητικός συνασπισμός. Όμως, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο εταίρος μου».
Προχθές, ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού εταίρου, Θόδωρος Τοσουνίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης – υπό προϋποθέσεις έστω – ενδεχόμενης πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
Και χθες ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερέβη την «κόκκινη» όχι μόνον πολιτική αλλά και εθνική γραμμή: Κατέθεσε δικό του «δόγμα» εξωτερικής πολιτικής, διέγραψε την επίσημη θέση της κυβέρνησης υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και, όντας σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, παρουσίασε δικό του «plan B» για το Μακεδονικό και το γεωπολιτικό στάτους στα Βαλκάνια.
Κατά πολλά κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για την ρελάνς Καμμένου στο μήνυμα Τσίπρα πως η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη τους ΑΝΕΛ για να επιβιώσει. Κατά άλλες εκτιμήσεις πρόκειται για το… πολιτικά απονενοημένο διάβημα του υπουργού Αμυνας ενώπιον του δημοσκοπικού και εκλογικού αδιεξόδου στο οποίο έχει φέρει το κόμμα του η υπόθεση του Μακεδονικού. Το πολιτικά προφανές είναι ότι ισχύουν και οι δύο εκδοχές. Και το ακόμη πιο προφανές είναι πως με τη χθεσινή του επιλογή ο Πάνος Καμμένος δημιουργεί σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση – εξ ου και τα αιχμηρά μηνύματα που εκπέμπουν από το πρωί υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οργή στο Μαξίμου για Καμμένο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τvxs.gr, οι δηλώσεις Καμμένου από την Ουάσιγκτον έχουν ενοχλήσει σφόδρα το Μαξίμου για τρεις λόγους: Ο πρώτος είναι ότι, στην πράξη, ο υπουργός Άμυνας με τις προτάσεις που διατύπωσε αμφισβητεί πλέον ευθέως τον ίδιον τον πρωθυπουργό. Ο δεύτερος είναι πως πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, εμφανίζοντας την κυβέρνηση να εκπέμπει απολύτως αντιφατικά μηνύματα για ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής. Κι ο τρίτος είναι πως, επί της ουσίας, ακυρώνει την πολιτική του συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για «ανακωχή» στο Μακεδονικό έως τον Μάρτιο κι έως ότου έρθει – εάν και εφόσον περάσει από τα Σκόπια – προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Με αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως πρέπει να αναμένονται κινήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα – «κινήσεις που δεν θα γίνουν εν θερμώ, αλλά θα έχουν ουσία», όπως λέει χαρακτηριστικά πηγή με γνώση του κλίματος που επικρατεί. Το «unfair Καμμένου» άλλωστε, κατά τις ίδια πηγές, δημιουργεί πλέον την αίσθηση πως ο υπουργός Αμυνας μπορεί και να «φλερτάρει» σοβαρά με την ιδέα να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών. Στην περίπτωση αυτή το μήνυμα που εκπέμπεται παραμένει πως η κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ – ένα μήνυμα που έστειλε και δημοσίως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το κλίμα, πάντως, για τον υπουργό ´Αμυνας είναι εξαιρετικά βαρύ εντός του ΣΥΡΙΖΑ και τούτο αποτυπώνεται και στο μπαράζ των αιχμηρών αντιδράσεων για τα όσα είπε και έπραξε στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο - καθ' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας - Πάνος Καμμένος», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, τόσο για το «plan B» στο Μακεδονικό όσο και για την πρόταση περί ανάπτυξης στρατιωτικών αμερικανικών δυνάμεων σε τρεις ελληνικές πόλεις. «Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε», τόνισε μιλώντας στο Kontra και πρόσθεσε: «Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση».
«Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του στο News 247 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ενώ για το θέμα ερωτήθηκαν μετά από συνάντησή τους και οι υπουργοί Εξωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς. «Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει»,είπε με νόημα ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα».
´Ενταση και εντός ΑΝΕΛ
«Είναι πρόβλημα, η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες αυτές», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ενώ έντονη – καίτοι υπόγεια δυσφορία – καταγράφεται και στις τάξεις των ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστική εδώ ήταν η απάντηση του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου στις δηλώσεις Τοσουνόδη περί πιθανής στήριξης πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης: «Θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον κ. Τοσουνίδη ότι με αυτούς που βίασαν λεηλάτησαν και καταδίκασαν τη χώρα να είναι ζητιάνος στην παγκόσμια κοινότητα δεν συνεργάζεσαι ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου έδωσε απάντηση, εκεί μπορώ να σταματήσω», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ερωτηθείς στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για το εάν συμφωνεί με το περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου. «Προσωπικά, θέλω να σταθώ με πολλή ευλάβεια στη συμφωνία, ότι μέχρι τον Μάρτιο αυτό το θέμα δεν το αγγίζουμε, εγώ θα την τιμήσω...», πρόσθεσε με νόημα.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου