Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

O Σαμαράς ακυρώνει (ξανά) τον Κυριάκο


Eάν η ομιλία Μητσοτάκη στα 44α γενέθλια της ΝΔ ήταν – ή έστω, ήθελε να είναι – το μανιφέστο μιας νέας, ανοιχτής και μετριοπαθούς, κεντροδεξιάς, η χθεσινή ομιλία Σαμαρά στην Καβάλα ήταν το μανιφέστο του καθαρού δεξιού υπερπατριωτισμού. Κι εάν ο πρόεδρος της ΝΔ κρίνει – έστω και για λόγους αμιγώς προεκλογικούς - πως η συντηρητική παράταξη πρέπει να κάνει στροφή προς το κέντρο, ο Αντώνης Σαμαράς σπεύδει (ξανά) να του υπενθυμίσει πως είναι αργά: Η στροφή έχει συντελεστεί προ πολλού, οδηγεί το κόμμα στην σκληρή εθνικιστική δεξιά, και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι μόνον ο εμπνευστής αλλά και ο εγγυητής της...


Στην πραγματικότητα, η χθεσινή ομιλία Σαμαρά δεν ήταν παρά η απάντηση στην ομιλία Μητσοτάκη. Περιλάμβανε όλα όσα, θεωρητικά τουλάχιστον, αποκηρύσσει το λεγόμενο «μεταρρυθμιστικό κέντρο», πόσο μάλλον η κεντροαριστερά: Δογματικό υπερπατριωτισμό, αποκήρυξη των «επαγγελματιών απάτριδων» και των «ιδεοληπτικών εθνομηδενιστών», στοχευμένη επιμονή στην ανάγκη εκδίωξης των «λαθρομεταναστών», έμμεση υπεράσπιση του «μαύρου» στην ΕΡΤ και, σε εσωκομματικό και πολιτικό επίπεδο, σαφείς οδηγίες και συστάσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Η ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Από αυτές τις οδηγίες το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει εκείνη με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς υπέδειξε την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ακόμη κι εάν αυτή περάσει από την παρούσα Βουλή – μια προοπτική την οποία έχει αποκλείσει ο αρχηγός της ΝΔ επιμένοντας έως τώρα στη θέση πως η κύρωση της συμφωνίας θα δημιουργήσει αμετάκλητα «τετελεσμένα».

«Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας!», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, για να επαναλάβει ότι η ονομασία της πΓΔΜ δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» - «τελεία και παύλα», είπε χαρακτηριστικά -, και να στείλει αμέσως μετά, το εύγλωττο μήνυμα προς την Πειραιώς λέγοντας πως πέραν της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ «οι πιο μακροχρόνιες δεσμεύσεις της Συμφωνίας αυτής, δεν πρόκειται να σταθούν. Οι επόμενες Ελληνικές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν – αργά ή γρήγορα -να αποδεσμευτούν αναπόφευκτα από αυτές».

Εν ολίγοις, ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον δρόμο της αποδέσμευσης από τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη κι εάν αυτή κυρωθεί από τους «πρόθυμους», όπως είπε, της παρούσας Βουλής. Πρόκειται για μια υπόδειξη που, κατά τους πλέον καχύποπτους στη ΝΔ μπορεί να συνιστά και δοκιμασία της πραγματικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «μακεδονικό ανένδοτο», εν μέσω των αποκαλύψεων περί παρασκηνιακών επαφών του με τον Ζόραν Ζάεφ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνιστά σαφώς μια ακόμη ηγετικού τύπου παρέμβαση Σαμαρά στη μάχη της πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας στη συντηρητική παράταξη.

Η γραμμή της σκληρής συντηρητικοποίησης

´Ηταν άλλωστε μόλις την περασμένη εβδομάδα, στην επέτειο των 44 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα του κόμματος μέσα από μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή – ότι «η Νέα Δημοκρατία» θα υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Και μαζί, επιχείρησε να επεκτείνει το μήνυμα του ανοίγματος στην κεντροαριστερά και τη γραμμή της επιστροφής στον «μεσαίο» χώρο που εγκαινίασε στη ΔΕΘ – μια γραμμή, την οποία υπαγορεύουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα με βάση τα οποία η εξάντληση της συσπείρωσης του δεξιού ακρτοατηρίου δεν αρκεί στη ΝΔ για τη διασφάλιση της εκλογικής νίκης, και πολύ περισσότερο της αυτοδυναμίας.

Χθες, ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε να ακυρώσει και το μήνυμα και τη γραμμή. Και να διακηρύξει ότι «σήμερα, ο πατριωτισμός γίνεται ξανά επίκαιρος, παντού!», υπενθυμίζοντας τη θέση που παγίως διατυπώνει στους συνομιλητές του: ότι σε όλη την Ευρώπη η πολιτική τάση που επικρατεί είναι η σκληρή συντηρητικοποίηση, από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Γερμανίας έως τον Ορμπάν της Ουγγαρίας, και ότι πάνω σ’ αυτό το κύμα πρέπει να πλεύσει και η ΝΔ.

Πρόκειται όμως για μια θέση που στην ημεδαπή δύσκολα συγκινεί όσους αναποφάσιστους ψηφοφόρους κινούνται πέραν των τειχών της... «Ελληνικής Αγωγής» του Άδωνι Γεωργιάδη. Και τούτο το γνωρίζουν καλά και οι γαλάζιοι δημοσκόποι, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ερώτημα είναι εάν, και τί μπορεί πλέον να πράξει ο αρχηγός της ΝΔ, έχοντας ήδη εκχωρήσει την πολιτική πυξίδα του κόμματος στις συνιστώσες της ακραίας δεξιάς.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: