Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ
Βρίσκεται στη χώρα μας ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Σταϊνμάγερ, τον οποίο και εμείς ως πολίτες μπορέσαμε να τον ακούσουμε με την ολιγόλεπτη ομιλία του τόσο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αξιότιμο κ. Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό μας κ. Αλέξη Τσίπρα...


Ονομάζομαι Αλεξάνδρα Σάντα, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, και απ’ αφορμή την ομιλία του κ. Σταϊνμάγερ θα ήθελα να πω τα εξής:

Ο πρωθυπουργός μας πολύ ευγενικά έθεσε το θέμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών μας σε σχέση με το παρελθόν και τόνισε ότι δεν πρέπει ζητήματα του παρελθόντος να μπαίνουν κάτω από το χαλί.

Η απάντηση του κ. Σταϊνμάγερ ήταν ότι είχε πριν από λίγη ώρα υπογράψει ένα σύμφωνο, που εμείς στο Εθνικό Συμβούλιο γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ελληνογερμανικά ιδρύματα νεολαίας, ώστε να έρθουν οι νέοι της Γερμανίας και της Ελλάδας πιο κοντά, να ξεχάσουμε το παρελθόν, να κοιτάξουμε το μέλλον έχοντας φιλικές σχέσεις…

Κατ’ αρχάς δεν ήξερα ότι δεν είχαμε φιλικές σχέσεις και κατ’ επέκταση και οι νέοι των χωρών μας. Διότι εμείς πάντα ήμασταν φιλικοί, φιλειρηνικοί και υπέρ του διαλόγου.

Εδώ θα σταθούμε για λίγο στην ετοιμασία του ταξιδιού του κ. Σταϊνμάγερ για να έρθει στη χώρα μας. Υπήρξε μια αναστάτωση στη Γερμανία, ειπώθηκε από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου για τη Γερμανία έχει λήξει, δηλαδή δεν υπάρχει.

Για εμάς όμως τους Ελληνες το θέμα αυτό δεν έχει λήξει.

Οταν τερματίστηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και αποχώρησαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, αφού είχαν παραδοθεί άνευ όρων στις Μεγάλες Δυνάμεις οι οποίες ήταν και συμμαχικές δυνάμεις της Ελλάδας, άφησαν πίσω τους μία καθ’ όλα κατεστραμμένη χώρα. Είχαν καταστρέψει και κάψει όλες τις υποδομές, είχαν ανατινάξει τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα βαγόνια των τρένων και άλλα πολλά, για να αναφερθούμε και στα ολοκαυτώματα ολόκληρων περιφερειών και χωριών που κάηκαν εξ ολοκλήρου με άμαχο πληθυσμό που σφαγιάστηκε.

Η αιτιολογία ότι ήταν πόλεμος και συμβαίνουν αυτά δεν ισχύει, διότι οι ναζί καταπάτησαν κάθε έννοια που περικλείει τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν διαγράφονται ποτέ.

Επειδή λοιπόν ο γερμανικός λαός θεωρείται μεθοδικός, θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι και ο ελληνικός λαός, παρότι δεν θεωρείται, είναι μεθοδικός αλλά και πολύ υπομονετικός…

Από τα αρχεία της Βέρμαχτ λόγω μεθοδικότητας υπάρχουν ταινίες, φωτογραφίες και έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν τα πιο πάνω αναφερθέντα. Ομως, εκτός από τα γερμανικά αρχεία, υπάρχουν και στην Ελλάδα αρχεία, έγγραφα, φωτογραφίες και ζωντανές ακόμη μαρτυρίες αυτών που συνέβησαν.

Και όσον αφορά τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης και τη δήλωσή του, ας μην ξεχνάμε ότι όσοι ξεχνούν το παρελθόν δεν έχουν μέλλον και το μέλλον εδώ που τα λέμε συμβολίζει τους νέους…

Επίσης το ίδιο το Δικαστικό Σώμα της Γερμανίας έχει δεχτεί ότι υπάρχει ζήτημα όσον αφορά τις οφειλές προς την Ελλάδα.

Επειδή λοιπόν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας πιστεύουμε ότι είναι δημοκρατική, θα πρέπει να μην έχει αλαζονεία ως προς το τεράστιο αυτό ζήτημα και να μπορεί να κάνει διάλογο όπως άλλωστε ορίζει και το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή δεν μπορούμε να μην υποστηρίξουμε τη δικαιοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των λαών.

Και επειδή ο λαός μας λέει οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, απαιτούμε και δεν επαιτούμε αυτά που μας οφείλουν. Δεν έχουμε ίχνος μνησικακίας ή εκδίκησης, είναι ζήτημα ηθικής τάξης.

Με φιλικότατους χαιρετισμούς στον κ. Σταϊνμάγερ, Αλεξάνδρα Σάντα*

*κόρη του Λάκη Σάντα, μέλος της Γραμματείας και υπεύθυνη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: