Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

«Χρυσές βίζες», χρυσές δουλειές

Διαβατήρια
Το εμπόριο της χορηγούμενης «χρυσής βίζας» από κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε πλούσιους υπηκόους τρίτων χωρών διανύει την καλύτερη περίοδο, δείχνοντας ότι...
όταν πρόκειται για business, και μάλιστα κρατικές, βασιλεύουν μόνο η υποκρισία και ο κυνισμός.

Το φαινόμενο της «χρυσής βίζας» έχει πάρει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις, όπως καταγγέλλουν σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Transparency International και Global Witness).

Οι business με τη «χρυσή βίζα» ορισμένων κρατών-μελών φαίνεται ότι έχουν προβληματίσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα υποβάλει έκθεση στα τέλη του μήνα με κατευθυντήριες γραμμές προς τους «27».

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της «χρυσής βίζας» -με τον μανδύα των «προγραμμάτων» παρουσιάζονται- παρέχονται στους ενδιαφερόμενους υπηκόους τρίτων χωρών άδειες παραμονής ή και υπηκοότητα σχεδόν στο άψε-σβήσε. Καμία σχέση με τους πρόσφυγες, που είναι στοιβαγμένοι σε άθλιους καταυλισμούς, οι οποίοι θυμίζουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης», και περιμένουν μήνες μια απάντηση στο αίτημά τους για παροχή ασύλου και μια άδεια παραμονής. Αυτοί δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν και δεν παρουσιάζονται ως «επενδυτές». Το μέλλον τους είναι άγνωστο και κανείς δεν τους θέλει.

Προς το παρόν οι «27» σχεδιάζουν να τους εγκαταστήσουν σε ειδικές «πλατφόρμες» σε συνεννόηση με καθεστώτα, όπως του Αιγύπτιου στρατηγού Σίσι.

Στους άλλους όμως, τους ευπαρουσίαστους «επενδυτές», που δεν διώχνουν τους τουρίστες και πληρώνουν αδρά, οι κρατικές αρχές 13 χωρών στρώνουν κόκκινο χαλί. Πρόκειται για τις Ολλανδία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Γαλλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Μ. Βρετανία και Βουλγαρία.

Στις χώρες αυτές, χάρη στο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», η απόκτηση εθνικών εγγράφων κοστίζει κατά μέσο όρο... 900.000 ευρώ. Μάλιστα η τιμή ενός κυπριακού διαβατηρίου (η Kύπρος κάνει τις καλύτερες business με τη «χρυσή βίζα») μπορεί να πάει μέχρι και 2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Πορτογαλία αντλεί από το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η Μάλτα -που κλείνει τα μάτια για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε άτομα με ποινικό μητρώο- έχει αντλήσει μέχρι σήμερα 718 εκατ. ευρώ. Και το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» της Μάλτας ερευνούσε η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα, που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017...

Η Κύπρος έχει αντλήσει από το 2013 μέχρι σήμερα 4,8 δισ. ευρώ. Η τιμή για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης στην Ελλάδα ή τη Λετονία ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Γενικά, οι «επενδύσεις» που συνδέονται με τα προγράμματα «χρυσής βίζας» υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ σε μία δεκαετία. Μιλάμε για χορήγηση 6.000 διαβατηρίων και 100.000 αδειών παραμονής.

Σύμφωνα με την έκθεση των ΜΚΟ, η χορήγηση αδειών παραμονής και διαβατηρίων σε άτομα με γεμάτο πορτοφόλι που προέρχονται από τρίτες χώρες, ιδίως τη Ρωσία και την Κίνα αλλά και άλλες, εγκυμονεί κινδύνους για «ξέπλυμα» χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης. Καλείται, δε, η Ε.Ε. να πάρει μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος (μετανάστευση) είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά το όλο θέμα και έχει ήδη ετοιμάσει έκθεση με κατευθυντήριες γραμμές, που θα δημοσιοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου. Θα απευθύνει οδηγίες προς τα κράτη-μέλη και θα ζητήσει διεξαγωγή ελέγχων στους υπηκόους τρίτων χωρών που υποβάλλουν αίτημα να ενταχθούν σε πρόγραμμα «χρυσής βίζας».

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες της οδηγίας. Business is business, όπως συνήθως στην Ε.Ε.


Κώστας Μοσχονάς

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: